不理會追數公司、有セ後果?

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

合約満後,繼續被電訊公司收取毎月服務費、最近電訊公司委托財務公司收數
如果不理會追數公司、有セ後果?多謝回覆
不理會追數公司應該無咩問題, 佢地只係提你找數。

Tips:
- 最好就唔好同d收數佬有任何溝通, 佢地有經驗, 有時你講/做多錯多, 差佬都幫你唔到。
- 有接觸時, 最好有錄音/影, 佢地有咩過火行為 (如恐嚇 / 損壞 / 騷擾行為) 就報警。
   [由於收數公司要有牌 (非法除外), 比差佬入過, 有機會釘牌]

{資料來源: 差佬朋友}

不過你應該怕人地出律師信, 因為佢保留左民事起訴o既權利... 上法庭就煩啦

多謝ckc0227回覆

投訴消委會有没有用?
之前張信用卡差 1 仙 , 佢地都搵追數公司追...
首先我要知道點解你會俾人追數先

合約完後, 同電訊公司之間理論上無任何關係

不過要睇你合約條款會唔會有自己續期的條款

如果有你就麻煩啦, 咁的話要睇返佢點續約

有無期同幾錢

所以一般到期前你最好同電訊公司講明你唔再須要佢地的服務

同埋停台

如果佢地追數, 你最好同電訊公司聯絡, 了解返

有咩settlement同電訊公司傾掂

同埋叫佢地停止追數

唔係佢地有權告你追債

收數公司如果有任何滋擾可以報警,

亦可以向電訊監管局同消委會投訴

財務公司就有牌, 收數係唔駛牌的

所以最好係同個源頭傾, 即電訊公司
It is an interesting topic.
小心出門
Telecom Company use registered debt collector, they will not do too much or too radical.

我都試過類似情況,搵消委會OK
Interesting topic ............ thanks.
追數公司好鬼克人僧....
唔使理佢, 我都有條無lala數俾佢追咗成年. 睬佢都傻
回應 chuen256789 的帖子

個啲爛仔唔卵係講笑! 借第二條財仔還卵咗比佢地先! 唔係出街都有排驚!
回應 黑仔神 的帖子

合約到期後約二個月、收到電訊公司pcつ的賬單丶
打電話要求取消服務,電訊公司諸多借ロ丶後継續收到賬單丶
而且毎月按合約時提 増
於是再電郵電訊公司pcつ要求取消服務、如是者一樣継續收到賬單、
直到現在.
請各位brother邦忙、應該怎麼辮
當面辦理停機服務
U should open a file with the Police just in case
回應 天天開心 的帖子

真頂隱...
回應 chuen256789 的帖子

擙電話囉..
thank you for sharing.

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-5-28 01:19