上法庭要等幾耐呢

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

一般正式通知被檢控, 到上法庭要等幾耐呢???
无人知喎,因全部都要等排期,只有等傅票通知
wolflair 發表於 2011-3-22 03:12

其實一般正式檢控

警方都會當面俾張控罪書你

同埋通知你幾時上第一次庭

又或者其實你的擔保紙亦都會寫明上庭日子

但如果你"上庭"的意思係審訊的話

就比較難去估計

因為會受到案件的種類, 複雜性, 証據, 証人., 法院的時間表......的影響
mastertim 發表於 2011-3-22 15:20
由政府部門如CCB或者ICAC所作的檢控,正常3-4個月,主要等法庭的時間表. ...

ccb同icac都唔係政府部門

ccb = commercial crime bureau, 係警察部的其中一個部門

icac = independant commissioner against corruption 廉政公署係一個獨立的機構

請留意
黑仔神 發表於 2011-3-22 15:52
ccb同icac都唔係政府部門

ccb = commercial crime bureau, 係警察部的其中一個部門

黑仔神兄:多謝提點

據本人所知架構如下: 保安局---香港警務處----商業罪案調查科(CCB), 由此可見,第一層係制訂政策部門,第二層係管理部門,第三層係專業執行部門,他們都屬於公務員,俗稱吃皇粮,所以應該係政府部門. 當然,保安局局長不在此限,佢係政治任命,並非公務員.

ICAC原則上真係唔係屬於政府部門,佢係獨立於政府部門直接向行政長官匯報的獨立部門,本人並沒有講佢係政府部門,所以用一個"或"字區分CCB同ICAC,而唔係用"和".
mastertim 發表於 2011-3-22 16:39

據本人所知架構如下: 保安局---香港警務處----商業罪案調查科(CCB), 由此可見,第一層 ...

如果你要咁分, 咁ccb係算係政府部門

但其實警務署的基際同一般公務員係唔同架

食長糧唔一定係公務員黎架

我無記錯警察唔係係公務員體際裡面架
黑仔神 發表於 2011-3-22 18:23
如果你要咁分, 咁ccb係算係政府部門

但其實警務署的基際同一般公務員係唔同架

或者問吓其他ching,睇吓有無ching幚到手.
等排期
mastertim 發表於 2011-3-22 19:40
或者問吓其他ching,睇吓有無ching幚到手.

太複雜啦。簡單啲講:

香港所有刑事案件嘅檢控權都喺律政司度。
換言之,所有刑事案件都喺由律政司決定檢唔檢控。

當然,律政司唔會自己查案。
所以要有檢控,首先要有人查案同搜證。

查案同搜證可以由好多個唔同單位去做。

一般案件係由警察去做。
商業案件大部份係由CCB (即係商業罪案調查科) 處理。

除咗警察之外,調查同搜證嘅單位包括:
ICAC 廉處:處理貪污案件
SFC 證監會:處理上市公司案件
甚至一啲政府執行部門都可以做,
例如食環署 - 處理環境衛生案件
機電公程署 - 處理工業意外案件
稅局 - 處理稅務案件等等。

調查搜證完,PASS咗啲料俾律政司,跟住由律政司REVIEW啲料睇吓夠唔夠料挫,夠就去馬進行正式檢控。

wolflair 發表於 2011-3-22 03:12

我諗呢位師兄係問上完第一庭之後到正審要幾耐?假設控辯雙方都同法庭喺第一庭嗰陣講佢地ready去審,法庭就會即刻排期,一般裁判處案件三個月到半年可以有期審。如果係區域法院甚至高等法院嘅刑事案會複雜好多,因為會有好多預審程序要做。
回應 smuck141 的帖子

thanks a lot for your detail information
明白了,THX
IT DEPENDS ON THE SCHEDULE OF COURT
mastertim 發表於 2011-3-22 16:39

據本人所知架構如下: 保安局---香港警務處----商業罪案調查科(CCB), 由此可見,第一層 ...

This goes back to the colonial distinctive features of Hong Kong constitution.  Unlike the UK, both Police and ICAC in HK are part of Civil Servants.  Technically and constitutionally, they are really part of the Central Government in HK.
其實以廣義去分析的話, 好多部門, 局, 機構都係政府的一部份

以下係一個政府網頁的架構表

不過公務員係以另一方式細分

有唔少部門機構其實並屬於公務員體制的
/what is your problem.......car accident ??? or crime ?
你等佢話你知
律政司好似有服務承諾有寫
哈哈

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-5-24 02:35