點先可以做阽審團

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

係唔係有錢收
出任陪審員要符合以下所有條件:
1. 21至65歲
2. 香港居民
3. 精神健全而無任何使他不能出任陪審員的失明、失聰或其他無行為能力的情況
4. 具有良好品格
5. 對在有關的法律程序進行時將予採用的語言所具有的知識,足以令他明白該等法律程序

以下人士獲豁免出任陪審員:
A. 行政會議或立法會議員
B. 以下公職人員
- 法官
- 外國政府的領事、副領事或具同等地位的人員

- 警務處、入境處、海關、消防處、懲教署、飛行服務隊或廉署人員
- 輔警
- 律師
- 醫生
- 報章編輯及職員
- 藥劑師及化驗師
- 神職人員
- 修道會成員
- 全日制學生
- 全職機員
船長及船員

陪審員每日有$360 津貼。

我都想知><
淨係知公司有陪審員假..
原來有錢收@@
only 360 津貼 !!!!!
dreamhigh 發表於 2011-3-25 01:47
only 360 津貼 !!!!!

其實做陪審員係一種公民義務

亦都係本港司法制度的一種體現

所姒唔應該太從津貼金額著眼
黑仔神 發表於 2011-3-25 10:04
其實做陪審員係一種公民義務

亦都係本港司法制度的一種體現

對, 公民責任, 但也頗辛苦, 所以大case 後有可能以後免除!
最少要有個學位先有人搵你
samsam123478 發表於 2011-3-27 23:23
最少要有個學位先有人搵你

你錯啦

無話一定要有個位先搵你架
學生都得@o@,不過我做左咁多年都未c過
我冇degree,但有張hd
隔幾年會收到信話已放入陪審員名單
anyway,千其咪抽中
悶都悶死啦
好似要F.7先有資格.
360蚊係車馬費黎架,盡下公民責任啦~去見識下都好~
Thank you very much.
如果我在私人公司工作,老闆敢不敢不放人呀?因為要做公民應有的責住。
I do anything to avoid being in a jury! But I am exempt anyway

Those doing the big case eg 林過雲, would probably scarred for life after involve in the case. Or that "head in the Hello Kitty" case.
如果要請假做..我覺得好唔抵
我的朋友們已經做過 ~ but they have English Degree or Master Degree ~ when i ask them,  the other 陪審員 professional  ~ 2 x 會計師, 2 x 老師 etc. But they say: the English is hard to understand ... even they have English Master Degree
回應 黑仔神 的帖子

師兄你講得岩, 因為jury ordinance本身沒有規定學歷, 反而有規定職業, 但依我所知, 由於法庭文件99%都係英文, 所以就算沒有degree, 都傾向會搵d係職業裡面有一定地位的, eg 做manager等...理論上, 學生都有可能, 除佐大學法律系 (LLB) 學生外

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-5-27 23:32