一成網吧難敵最低工資料結業

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

本港首個最低工資立法即將在下月1日起實施,香港中小型企業聯合會主席劉達邦表示,法定最低工資實施後,部分中小企薪金開支升四至六成,僱主經營成本大增難以負荷,預料會有約一成網吧易手或結業。

劉達邦表示,商會過去支持最低工資,但如要企業過份承擔,商會不支持有關政策。

劉達邦表示,有屬下會員經營連鎖網吧,平均要向員工加薪兩成,令盈利減少一半,擔心回報愈來愈低,令經營困難,預料會有約一成網吧易手或結業。

職工盟李卓人    及工聯會    陳婉嫻    都認為,人工加幅高,主要是工人過去一直被壓價,但最低工資是為工人爭取合理薪酬水平,呼籲僱主應與員工一同商討,政府應加強就業配套,協助市場上年長及無經驗的青少年,加強培訓,提升競爭力。

李卓人認為,部分大集團單方面更改僱員合約,是「大石壓死蟹」,令勞資關係惡化,反映勞工處    於弱勢。

多謝李生拹助推高香港失業率及打擊中小型企業
一成我估係保守估計

事實我做起碼三成呀
一係執左間公司 一係削減閞支
好難界定
其實呢d 野囉黎講
加果小小人工會唔會影響咁大呀
果d網吧一個月賺幾千蚊咋咩?
請两三個靚女做生招牌定必封了賠本門
28蚊實係唔係細數
如果冇最低工資,可知有幾多人拎縱媛
再加上竞争激烈,系咁噶啦……