包攬訴訟

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

英美國家包攬訴訟是合法的,合情合理的.  無奈香港標旗立異,反其度而行.  ???!!!
Sorry !  we are talking about two different things.  We can't compare Apples to oranges.  My friend.

你講得好啱。

終審法院喺2007年一宗叫Unruh訴Seeberger一案中指出,包攬訴訟係違法呢個宗旨雖然依然係香港普通法嘅一部份,但係亦同時明確指出,呢個宗旨喺近個世紀社會急速發展同埋道德水平進步嘅情況下,已經有啲不合時宜同時極速萎縮中。

反包攬訴訟喺大約
上個世紀始於英國,當時支持呢個宗旨主要嘅理據,係為咗避免所謂訴訟買賣 (trafficking in litigation),即係有啲同訴訟唔喇更嘅人好似賭波咁俾錢去買個訴訟,間接有機會令到多咗啲無謂同埋冇理據嘅訴訟,亦都增加咗俾錢收買證人影響訴訟結果、從而妨礙司法公正嘅機會。

但係隨住社會同埋啲人普遍價值觀嘅進步,上述嘅擔憂已經俾另一個公眾利益凌駕,就係人人都有公平訴訟嘅機會,唔應該因為冇錢而進行唔到訴訟。英國亦因此喺1967年將包攬訴訟非刑事化,雖然包攬訴訟合同喺民事訴訟入面依然可以成為合約違反公眾利益而被撤銷嘅理據之一。

至於喺香港,雖然上述Unruh一案確立咗包攬訴訟係違法呢個宗旨,但係用呢個控罪兼控可謂絕無僅有,最近一次係喺2009年一個律師同一個索償代理,因為喺一宗人身傷亡案入面同傷者達成不成功不收費,而成功就分一個百分比嘅安排,被判包攬訴訟罪成,其中律師上訴到上訴法庭亦被駁回,但係終審法院已經批出上訴許可,就包攬訴訟呢個控罪係咪因為內容太空泛而違反基本法呢個講法
批准涉案律師上訴到終審法院,今年內會審議,睇嚟會就包攬訴訟呢個宗旨作出更大嘅收緊。

Thank you very much for your explanation.  The thing that you want to point out is very clear.  Thanks  again.
煩惱 發表於 2011-5-23 19:02
咁我認真少少回喇...法律本身係度身訂造...冇既定標準架...唔同地方因應唔同需要而立法...國有國法嘛...{:3 ...

我想香港不支持包攬訴訟原因是如果六百多万人濫用此訴訟,敢法庭就好唔得 閒
跟本好多律師樓都做緊包攬訴訟
五條X 發表於 2011-6-12 00:29
跟本好多律師樓都做緊包攬訴訟

真系好消息
其實包攬訴訟有另外的一些問題

大家可以討論下, 例如

包攬訴訟無錯係原訴人唔駛先俾律師費

而係贏左之後分出索償金額

但如果其一旦落敗, 這位原訴人係要支付對方的律師費的

因此其自己亦要承擔訟訴的風險, 並非如一般人理解的"無風險, 無損失"

黑仔神 發表於 2011-6-13 09:56
其實包攬訴訟有另外的一些問題

大家可以討論下, 例如

梗係要講掂數至打官司 - 不用口同鼻拗  thanks for reply.  ching
king3kkklee 發表於 2011-6-13 19:00
梗係要講掂數至打官司 - 不用口同鼻拗  thanks for reply.  ching

我係講緊如果輸左

要負責對家的律師費喎

點講掂

唔通未打就同對家講輸左唔好追我律師費???
黑仔神 發表於 2011-6-13 19:21
我係講緊如果輸左

要負責對家的律師費喎

如果輸了, 在外國不用理會, 因為如果律司有把握才接此 case, 所以應適用於 HK
king3kkklee 發表於 2011-6-13 20:13
如果輸了, 在外國不用理會, 因為如果律司有把握才接此 case, 所以應適用於 HK ...

咁又未必

你要明白, 要是輸左

律師所損失的係時間only

又或者係賺少左

但個客仲要背條對家數

你話應該邊個冒險d呢

咁當然律師都唔想白做
黑仔神 發表於 2011-6-13 22:26
咁又未必

你要明白, 要是輸左

So,     if you don't want to pay anything,  you have to shop around in order  to find a right  lawyer for yourself.
king3kkklee 發表於 2011-6-13 22:41
So,     if you don't want to pay anything,  you have to shop around in order  to find a right  law ...

不單止搵個好律師

應該話係

要對自己的案件有一個理性的評估
黑仔神 發表於 2011-6-13 22:53
不單止搵個好律師

應該話係

c hing 定個好 reasonable 的人, 樣樣都揸正泥做
king3kkklee 發表於 2011-6-14 08:38
c hing 定個好 reasonable 的人, 樣樣都揸正泥做

唔可以話係揸正黎做

不過做每一件事之前

都會考慮其得與失, 風險等因素

係危機處理的一種

多謝閣下的意見同討論

黑仔神 發表於 2011-6-14 10:02
唔可以話係揸正黎做

不過做每一件事之前

you are welcome.  c hing
They really should allow it.
狗公真人 發表於 2011-6-19 05:24
They really should allow it.

c hing 好有見境.  completely support.  其實最緊要的是防止人們濫用此制度.  我個人好支持, 應為更可保正社會更公平,更公正.
咁唔同地方有唔同法律喔

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-6-7 14:44