認真請教 MT/merchandiser 需要反大陸長駐嗎

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

係咁的, 我剛QUIT左一份SELL 廠賣廣告GE工
唸住自己大學畢業 + 英文 普通話都講得好
E家主力APPLY 緊 MT

有一間好大GE造布公司賣廣告話請MT, 我IN左之後佢請左我
佢要我頭一, 兩年留係大陸學野, 係真係學晒由原料到紗線到染到布所有野
問題係INTERVIEW時佢有講我地會先做MERCHANSE  D 野(有D被騙), 跟住睇表現公司要決定升唔升

我唸其實做MERCHANDISER 應該唔駛長年留係大陸
因為我IN過MERCHANDISER其它公司話會返大陸學野, 大多只係一個禮拜左右
講真學下佢點做布最多咪一, 兩個月?
我天真咁唸係咪因為公司有心陪訓我地做MANAGER所以咁做(熟悉晒所有野)?

講真我E家LOOKING FOR MT GRADE, 如果只係一個MERCHANDISER我唔會返大陸做LOR
但如果返大陸係好似D大公司咁TRAIN 我 會考慮

有冇過來GE CHING/ 熟行情GE CHING解答下
我E家真係十五十六 ><
無一定, 坊間MERCHAN一定要跑廠CHECK料睇貨, 但無話賣身STAY一兩年
間間公司SYSTEM唔同,  只能選擇 做 定唔做

BTW,  乜野 MT  ??   MARKETING ?
Merchandising Management Trainee
廣告係咁寫的.....

我就係唸學野的話一,兩月月都學晒
之後真係MERCHAN係HK做咩得
好多公司MERCHAN都係HK做GA LA......

事實係 - 做 merchandiser 要返大陸已不是新鮮事
如果 office 喺深圳東莞廣州, 更加不在話下, 隨時一星期五日長駐大陸, 仲要交大陸稅

做 merchandiser 有時同做 sales 差不多, 一樣要對客, 有部份廠一樣將 sales dept 稱為 merchandising dept
如果要做 manager, 要清楚全個生產流程都好合理, 但要一兩年時間留喺大陸學野, 似乎好長喎

不過根據你所講, 呢間公司好似 set 個 management title 而已, 工作范圍同做 merchandiser 分別唔大
事實佢想請乜野人, 或者你想搵份乜野工, 雙方都應該考慮清楚

如果係 long stay, 你是否可以接受, 仲有就係要睇清楚個 offer - 食住行, 邊度出糧, 點交交大陸稅等等

做布廠布行就9成要返大陸,係咪長駐就睇下你公司要咩人及你自己邊瓣掂了。
第二行未必,但做布唔系廠浸番一两年系學唔到野。
pancake2618 發表於 2012-9-18 20:07
係咁的, 我剛QUIT左一份SELL 廠賣廣告GE工
唸住自己大學畢業 + 英文 普通話都講得好
E家主力APPLY 緊 MT

1) 間廠係邊, 珠三角一定無必要長駐大陸, 最少 weekend 可以回港 1、2日
2) 5 同公司有 5 同要求同標準, 學野時間長短好難講, 個人認為半年以下可以接受
3) 如果你有雄心萬丈, 要做到管理層以上, 一定要從低做起.

最後我覺得一定 5 好怕蝕底, 我刀係幫老細洗杯做起架咋
回復 Kick Off #4 的帖子

我返左去兩個WK了, 已經知道我將來會係點

或者我講返一D資料大家聽起來更合理
間公司係HK得幾間上左市造布GE公司其中之一
大陸厂幾千人
佢地SET左個PROGRAM俾我學野學半年,其間會去晒厂裡所有GE部門學野
我已經完成左原料部,E家係織厂度學
來緊會去染,整厂
之前GE疑慮真係一掃而空,
公司真係好有規模同有心栽陪,可能因為E家冇後生仔肯上大陸做同老一輩差唔多退休
回復 馬後砲 #6 的帖子

CHING高見!入到來先知原來真係要學一,兩年先有D底!
回復 lomei #7 的帖子

1) 間厂係珠三角,但有必要長駐大陸! 但我WEEKEND又可以返HK
2)係5同公司5同要求,入到來我自己都覺一年係需要的
3)我有雄心亦有能力,所以我更加應該努力

最後真係多謝晒各位CHING 的意見,小弟E家目標清晰! 大家加油!
pancake2618 發表於 2012-10-12 22:54
回復 馬後砲 #6 的帖子

CHING高見!入到來先知原來真係要學一,兩年先有D底! ...

真系好多野學架,咩線,點織,點染,幾多支,混紡,點印,,,?
唔擺心機系唔學得到。
回復 馬後砲 #11 的帖子

係啊我e家過本兩個wk係原料組,大約識睇一塊布有咩瘕疵
至於織染定就係之後幾個月要學ge野
今時今日真係好少 80/90後 去做制造業
布料呢飯真係好專下 唔浸一輪都唔得
不過而家大家總可以係大陸做再過十年八年唔知個人去左邊嚕
pancake2618 發表於 2012-10-12 22:52
回復 Kick Off #4 的帖子

我返左去兩個WK了, 已經知道我將來會係點

希望你會喜歡份工同做好佢
回復 saki26 #13 的帖子

嗯嗯真係唔係個個都肯上來
同期有個女仔唸左好耐最後都放棄左
回復 Kick Off #14 的帖子

都鍾意GA~
因我知自己性格係適合做實業的
pancake2618 發表於 2012-10-17 22:59
回復 Kick Off #14 的帖子

都鍾意GA~

香港人肯做工業已經越來越少
希望你會係下一個夏松芳, 蔣震或者鍾志平
回復 Kick Off #17 的帖子

嗯多謝你
暫時我唔會好高務遠先,只係想搵到一份自己肯一直做落去GE工作
就算無人地幾層樓收租至少都願得係度捱
回復 saki26 #13 的帖子

其實我自己都好糾結
話晒都叫做留學返港,唔係HK做野不特止仲要番上去做
希望北望神州真係啱我
回復 pancake2618 #19 的帖子

唔好諗到留學返港係咩 富麗堂皇既事 , 你感到驕傲既應該係外國生活所見所聞 , 同更加廣闊既思維 。
- 論英文水平 國內0的大學生唔出國都可以練得好正宗無口音 , 佢地都好努力認真去苦讀文法 。
- 論出國 , 國內0的有經濟條件既都會讀晒大學再出去外國再讀幾年

你留唔留得住就睇你自己咩性格 , 係大陸做野唔係咁簡單需要 獨立/EQ高/交際強/反應快.....最重要你日後諗住係國內成家定香港 ? 上左去有時返唔倒落黎

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-5-12 04:20