樓主: foreveralixa

[精兵召集] 疫情集中討論帖

有冇CHING依家係PTY?
依家大陸, 日本, 韓國都咁大獲, WS係咪都少左好多人?
女女會唔會都少左同客接觸甚至唔想同客出街?

你上YOU TUBE睇下
少左大陸人 玩得仲開心
病毒係熱帶地區無咁多. 因為熱死
回復 ka_yiu ##177 的帖子

應該一DD
早幾日係pty去過soi6,ws,泰浴
一切如常,係少左好x多大陸人,好舒服
泰北個邊又如何?
回復 jose23 ##180 的帖子

韓國都好大獲, 禁多韓仔小心好D
Mark仔 發表於 2020-2-29 07:12
回復 jose23 ##180 的帖子

韓國都好大獲, 禁多韓仔小心好D

另外鬼佬都唔好得好多
被感染數字追緊上來

ximo 發表於 2020-3-1 10:21
另外鬼佬都唔好得好多
被感染數字追緊上來

禁韓國先啦
回復 cnccxx ##1 的帖子

連最先有疫情最多疫情大國都唔禁,邊會禁韓國同其他國都唔知去唔去到希望疫情盡快受控同過去!
有冇師兄最近去過泰浴,倒如M記情況如何?
突發!
亞洲大多數國家嘅人,去泰國要自我隔離14日,即係唔使去!
唔知係真唔係.

https://hk.news.appledaily.com/i ... WHDBKRBJEEFC2CRN3I/

傳緊泰國封關!!未證實,但有報導!

https://hk.news.appledaily.com/i ... CWHDBKRBJEEFC2CRN3I

【武漢肺炎●全球疫情】泰列中港澳台等地為「疫區」 泰部長一度稱入境旅客須自我隔離14天(附全球疫症互動地圖)

泰國要求中港澳台等地旅客自我隔離14天

美國有線新聞(CNN)報道,泰國副總理兼公共衛生部長阿努廷(Anutin Charnvirakul)今天一度在社交網表示,泰國把香港、澳門、台灣、中國、日本、南韓、新加坡、意大利、伊朗、德國、法國等11地列為「危險傳染病地區」,所有來自這11地的旅客,將需要自我隔離14天,隔離期間除非獲得許可,否則該等旅客不能離開處所外出。旅客即使沒有發燒或其他病徵,亦仍須遵守隔離安排。阿努廷一度把自己簽署的命令及隔離安排上載facebook,但後來又將之刪除,不過未有交代原因。
"If you've just returned from at-risk destinations such as China, Hong Kong, Taiwan, Macau, Japan, Singapore and South Korea, we are not using any legal measure just yet but would like to ask you to take care of yourself at home for two weeks and your family members to be cautious," said Dr Sukhum Kanchanapimai, permanent secretary of the Public Health Ministry.
回復 荼記常客 ##187 的帖子

係就快,等我退返機票都好呀
真實施的話,遊客可能會直接清零
" 泰國《曼谷郵報》報道指,把中港澳台等地列為「疫區」的安排已在《王室公報》(Royal Gazette)刊登。"

唔知有冇師兄見到?
知易行難!

回復 WalkingStreet ##1 的帖子

這是指回泰國的泰國人
外國人不算
是叫泰國人不要到這些地方
就根台灣人回去要自主管理是一樣道理
未證實無需太驚慌…
觀光收入比例咁高嘅國家,封關咪食屎,定啲黎喎!
自我隔離等於唔使理

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-5-3 12:59