[鞋類] 初夏好動男鞋

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

夏天正值水上活動黃金檔期,男士們總愛三五知己揚帆出海,而帆船鞋履亦成為夏季的熱門搜尋男「鞋」。城中型男李治廷(Aarif),原來對帆船鞋履亦情有獨鍾,今日有請他親身示範最趨時的型格步伐。

十之八九的男士,選購鞋子首要是必須舒適,其次是容易襯衫,而李治廷則會因應場合及氣候作出配合:「記得有一次與朋友出海釣魚,我穿上了籃球鞋上陣,結果弄得雙腳又熱又焗,自此我便意識到,穿鞋也要看時令、因應場合而作出配對。」

眾多男鞋款式中,Aarif坦言最愛簡約時尚的帆船鞋款:「即使天氣多熱,我也不愛穿上露趾的涼鞋,而帆船鞋既可配襯牛仔褲,又可襯西褲,配搭動靜皆宜。如Rockport今季推出的限量版Morgan Coast復刻帆船鞋,以悅目的色采互相拼湊,加上鞋面兩則配以索帶作點綴,別具風帆設計意念,充滿陽光氣息;另一款富Vintage味道的Slip-On鞋子,據悉新增了吸震物料於後踭位置,提供高度緩震功能,怪不得穿上後分外舒適。」

經典藍色帆船鞋/$1,099

限量版Morgan Coast復刻帆船鞋/$2,099

深藍色Slip -On/$1,599

經典淺黃色帆船鞋/$1,199

啡色Morgan Coast帆船鞋/$1,699

海軍藍配橙色可機洗帆船鞋/$1,599

我自己就未買過呢個牌子既休閒鞋~~
不過我幾乎所有黑皮鞋都會揀呢個牌子買~~

回覆 讚好 不讚 使用道具

我都係買 Rockport 皮鞋  

tung1871 發表於 2012-7-12 15:10
夏天正值水上活動黃金檔期,男士們總愛三五知己揚帆出海,而帆船鞋履亦成為夏季的熱門搜尋男「鞋」。城中型 ...

禾like leaveland 多過 Rockport Morgan

sexologist 發表於 2012-7-12 16:21
Rockport 皮鞋有咩好呢

舒服軟熟

夏天正值水上活動黃金檔期,男士們總愛三五知己揚帆出海,而帆船鞋履亦成為夏季的熱門搜尋男「鞋」。城中型 ...

帆船鞋真係幾好著~要買返對

好耐冇買帆船鞋了, 而家D款又靚又型

我想問人好耐咖喇, 著帆船鞋要唔要著襪??

挺不錯的,我喜歡

bell852 發表於 2012-7-15 01:30
我想問人好耐咖喇, 著帆船鞋要唔要著襪??

我會著船襪, 再翻一翻襪頭

tung1871 發表於 2012-7-15 22:13
我會著船襪, 再翻一翻襪頭

睇黎呢個都係唯一辦法, 不過對襪好快唔要得

我只有佢嘅爬山靴