「出售公屋」研重新推出

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

(綜合報道)(星島日報報道)行政長官梁振英將房屋問題作為他任內首要解決的民生問題。據了解,負責房屋政策的運輸及房屋局,正開始構思重啟長遠房展策略的檢討工作,評估未來的房屋需求量及公私營房屋數量的比例等等。港府亦正積極研究重新推出「出售公屋」計畫以增加公屋的流轉及改善公屋資源的運用,運輸及房屋局局長張炳良接受本報查詢時拒絕評論會否重新推出「出售公屋」計畫,只稱有關計畫推行不能像坊間想像那麼容易。

梁振英在特首選舉期間,已提出要重啟長遠房屋策略檢討。據了解,新政府上任不足一個月,負責房屋政策的運輸及房屋局已就有關檢討進行研究,並構思諮詢機制。消息透露,長策將會就未來的房屋需求作出評估,作為政府未來制訂土地房屋政策的參考,包括土地供應,公屋、居屋等計畫的興建量等;至於是否興建夾屋、推出自置居所貸款計畫,亦可能是長策檢討範圍;但運輸及房屋局局長張炳良曾公開表示,他無意考慮夾屋,認為公共房屋的三個階梯,分別是公屋、居屋及置安心計畫。而被問及會否重新推出「出售公屋」計畫,張拒作評論及表示有關計畫的推行不能像坊間想像那麼容易。

消息透露,港府更積極研究,重新推出「出售公屋」計畫。消息人士表示,由於公屋租金太便宜,令公屋使用欠缺效率,亦難以將公屋富戶推出公屋巿場。若能重推「出售公屋」計畫,將可以令公屋流轉加快,令公屋富戶不再霸佔公屋資源,改善公屋資源運用。但消息人士強調有關構思仍屬未完全成熟。

作為梁振英政府管治成員之一的民建聯,亦支持出售公屋計畫。民建聯主席譚耀宗接受本報查詢時指出,雖然出售公屋後,房委會的管理上有一定困難,但不少公屋居民尤其是富戶,皆希望能購買自己所居住的公屋;加上公屋出售後,長遠又可減少房委會的負擔,他認為是「一舉兩得」的做法。

俗稱「出售公屋」的「租者置其屋計畫」,於九八年首次推出,以折扣價將公屋單位售予居民,助其置業安居,推行六期後因輪候冊過長,租住單位不足取消,計畫涉及三十九條屋邨共十八萬多個單位,至去年六月,尚有六萬四千多個剩餘單位。

不過,梁振英競選期間的房屋政策智囊、房協副主席鄔滿海則反對重推「出售公屋」計畫,他指現時公屋輪候問題最為逼切,政府如反其道出售公屋,減少出租單位,並不合適,「租置計畫多年前推行過,問題多多,現時不是重推的時機。」

有份協助制定梁策的房委會委員蔡涯棉表示,短期內不應考慮重推租置計畫,公屋租戶和業主混合管理容易產生矛盾,並影響公屋流轉,阻礙重建公屋步伐,而且公屋售價過於便宜,除可能衝擊樓市,亦會令政府損失慘重。他又認為富戶政策可釋出的單位有限,成效不彰,應利用資助房屋鼓勵租戶遷出。

公屋聯會主席王坤指,可考慮重新推出租置計畫剩餘單位,並同時鼓勵公屋戶調遷。「公屋租戶一般不願遷出,政府長租長蝕,賣斷可賺錢,租置計畫屋邨的公屋戶如不欲購買,調遷後新遷住戶也可購買單位,令資源更有效運用。」王坤又指,推出租置計畫同時可迴避富戶政策,但現時公屋單位嚴重不足,不宜立即推出,長期須配合長遠房屋策略檢討一併考慮。

又玩逼人富貴政策, 賣晒D公屋, 咪更加阻住輪候, 起幾多新公屋都唔夠啦,

如果話想富戶搬出, 點解唔係加強審查, 虛報刑事化就得啦,

明明減少供應, 可以講成加快流轉, 用個PAT PAT諗野嗎?
本身住緊既租戶, 買唔買, 同房屋政策有幾大關係 ?

回覆 讚好 不讚 使用道具

肥叔叔 發表於 2012-7-23 13:14
本身住緊既租戶, 買唔買, 同房屋政策有幾大關係 ?

佢話賣咗會加快流轉Wor。

yk8686 發表於 2012-7-23 13:54
佢話賣咗會加快流轉Wor。

租緊, 買左, 咪又係住果度.......  

Wah....... 個市場  越 撹 越 亂 甘 .......

煩惱 發表於 2012-7-23 13:54
痴卵線 .... 去得瘋區多 ....

我覺得佢地真係咁卵。。。

肥叔叔 發表於 2012-7-23 14:14

根本個構思就係On9,不過有得買唔買就笨,買咗第日又有得賣,幾乎穩贏。

454 發表於 2012-7-23 14:36
Wah....... 個市場  越 撹 越 亂 甘 .......

的確係越搞越亂。

煩惱 發表於 2012-7-23 16:32
官喎 .........

我覺得呢條張生 .... 係咁多個之中 .... 最 short 果個 ....  ...

唉 .....  强 將 手下冇 弱兵 ......

阿英 甘奸...... D 靚 甘 7..........真係.....

煩惱 發表於 2012-7-23 16:32
官喎 .........

我覺得呢條張生 .... 係咁多個之中 .... 最 short 果個 ....  ...

一個局長級既人話住唔起市區, 除左話佢short既, 都唔知講咩好, 市區未貴到咁呀

454 發表於 2012-7-23 16:48
唉 .....  强 將 手下冇 弱兵 ......

阿英 甘奸...... D 靚 甘 7..........真係.....

因為佢本來就唔係強將嘛

回復 entry1 #1 的帖子

政府成日諗縮數, 以為賣左間公屋俾公屋富戶, 就可以減少公共資源浪費係富戶門身上, 政府高官門有冇諗過, 當楝公屋過左幾十年, 要重建時, 未又要用市值私樓7~10年樓齡作出高額賠償, 到時又白白送一大舊納稅人公帑俾富戶門, 到時富戶又無啦啦賺多筆, 達到低買高賣既最完美投資

肥叔叔 發表於 2012-7-23 14:14

無錯...
反而會降低流轉就真...

果d無能力既住戶,根本無得走,
一些明明有$既富戶,買左d公屋後,亦都唔會願走,
結果騰空出o黎既公屋就越來越少...

entry1 發表於 2012-7-23 19:37
因為佢本來就唔係強將嘛

我覚得 .......点都 強過 糖糖 ,  仁仁 ar....

454 發表於 2012-7-23 23:35
我覚得 .......点都 強過 糖糖 ,  仁仁 ar....

強唔強過就好難講,但就一定奸過囉。

ctedjack 發表於 2012-7-23 20:58
回復 entry1 #1 的帖子

政府成日諗縮數, 以為賣左間公屋俾公屋富戶, 就可以減少公共資源浪費係富戶門身上, ...

我覺得既係富戶,應直接踢佢地走啦,無理由仲要咁益佢地。

增快公屋流轉,將收回既公幣再分配,更多原有既資源惠民,係唔錯!!
短期係對納稅人有D不公平,但長遠計,反而先令納稅人既$$用得其所..

tedlau1116 發表於 2012-7-25 09:18
增快公屋流轉,將收回既公幣再分配,更多原有既資源惠民,係唔錯!!
短期係對納稅人有D不公平,但長遠計,反而先 ...

我想問下公屋戶中, 邊一類最有能力去買住緊個單位?

煩惱 發表於 2012-7-25 10:50
公屋 5 同 c 樓喎 ... 賣一間蝕一間架 ... 你條數點計呀 ?

我估佢係一個住緊公屋(等住買)既納稅人