奧運係推銷產品既最好時機

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

今晚凌晨3:45~
第30屆奧運就會係倫敦正式開幕~~
係公平比併運動之餘~~
呢個國際盛事亦自然成為各大商家既搵食機會~~
因為...奧運係推銷產品既最好時機!!

講奧運商品, 唔可以唔提佢...
奧林匹克商業之父——彼得•尤伯羅斯(PeterV.Ueberroth)
作為1984年洛杉磯奧組委主席...佢首先係創造性咁將奧運同商業緊密結合~
令奧運經濟成為全球商家既追逐焦點~

當時尤伯羅斯面對本土美國柯達公司只願出200萬美元贊助費,
同日本富士公司700萬美元的出價~
尤伯羅斯毫不猶豫咁揀左富士~~
對於民族情感同贊助費之間既矛盾, 佢係咁樣解釋:
“係選擇日本富士公司之前, 我地都已經揀左一些美國贊助商, 好似IBM, 無必要都揀美國公司吧!”
結果1984年洛杉磯奧運會盈利達到破紀錄既2.5億美元!!
仲因為咁而成為《時代雜誌》封面人物~

但係點解同奧運拉上關係就會對銷售有幫助??
香港貿發局好幾年前都就住呢個題目出過一篇文章~~
主要講出奧運會吸引數以百萬計既遊客蜂擁而至...
而遊客勢必大量搜購各類奧運會紀念品, 咁就會大大刺激零售市道~
再加上預料全球各地電視觀眾都會收睇奧運會實況~
總收看時間往往超過幾百億小時...廣告既效益亦有大大增加~~

今時今日, 奧運已經無可避免同各類商品拉上關係~~
由手機到洗頭水, 甚至信用卡都有合作關係~~
廣告或者產品上面都一定會話比你知佢係"奧運會指定XX"...

Olympics LTSB card.jpg

PG Olympic Logo.jpg

其實咩"項目"都係

君不見7仔只係玩隻kitty都可以玩咁耐就知啦
回覆 讚好 不讚 使用道具

煩惱 發表於 2012-7-27 18:16
麻麻地 ... 因為我話係怪物黎 ...

你因住佢大過知道事實後

話爸爸呃人就大0樂啦

煩惱 發表於 2012-7-27 18:37
你有見過冇咀嘅貓咩?我就未喇...

規你諗到

咁你仲唔去扮超人打怪獸