我可以駡回上司嗎?

其實他這樣對你不禮貌不外乎兩個原因

(1) 對事
      他罵你可能是一個表達方式想你知道他的期望, 可能你在一些工作上未符合他的期望, 所以咪興
     (未必你的能力問題, 而係你唔知佢想要 些甚麼, 他要的可能好簡單但你想得  
      複雜, 轉錯路 做錯了目標)
    如果他罵你, 你知道發生甚麽事及改過 唔繼續罵
     如果他罵你 你越做錯事  越倒他的米 咁他咪捉蟲 有冇咁蠢

(2) 對人
     可能他覺得你討厭 所以針對你 或
    他真的有點變態 想踐踏你的專嚴來發洩
    但你要知道
   點解有咁多老屎忽做咁耐
  不是他們能力超卓 而是他們襟得住被人吊
  記住尊嚴呢家野在老闆 眼中是不存在

人既心理行為是很難估的
  隨時意想不到的發瘋行為
  你猜不到
  但點都好 老闆怎樣變態也不會倒自己米
  循著這點 返工時祗要有理性不帶感性
  就覺得平淡過一天
回應 mingepd #1 的帖子

過左三年
升正CS!!
想點都得啦!!!!
回應 mingepd #1 的帖子

take it easy my friend. it is not a big deal.
職場上廣結善緣是必要的,同事間不需要惡言相向,不論對上或對下,否則遇到瘋子就麻煩了。
twnccy 發表於 2013-4-17 19:11
職場上廣結善緣是必要的,同事間不需要惡言相向,不論對上或對下,否則遇到瘋子就麻煩了。 ...

非常認同你的觀點
回應 twnccy #69 的帖子

How about supervisor scolds?
mingepd 發表於 2013-4-18 17:05
回應 twnccy #69 的帖子

How about supervisor scolds?

被罵我都是先看自己是否有做不好的地方,真的沒做好就改進,若是主管找碴就當耳邊風,不用惡言相向,畢竟主管要修理自己實在太容易了,好漢不吃眼前虧啊!
樓主記住你分糧唔係你上司出, 佢無禮貌, 你可以係佢上司complain佢, 政府裡面好平常的
你夠膽可以試下,試左話我知

milelee 發表於 2013-4-19 01:35
你夠膽可以試下,試左話我知

其實,打工都是求財,不是求氣!
有那份工不受氣丫!
只要問心,對得住自己就可以了!
最好不要得罪,得罪了以後還要見面,不如忍忍!
mix 發表於 2013-4-24 09:54
最好不要得罪,得罪了以後還要見面,不如忍忍!

只要合理,不用驚的!
邊個屈我就打邊個.
tsuicheung 發表於 2013-5-2 17:57
邊個屈我就打邊個.

打是改變不到現實的!
當然可以啦
我認為係睇你咩職系
但回罵上司點都唔好既, 最多咪投訴佢囉
潛艇 發表於 2013-5-7 18:29
我認為係睇你咩職系
但回罵上司點都唔好既, 最多咪投訴佢囉

打工點會不用受氣丫, 忍下喇!
師兄,做每一行都有氣受
平心靜氣啲
gapsonk 發表於 2013-5-17 07:51
師兄,做每一行都有氣受
平心靜氣啲

講真丫,行行都受氣架喇!

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-23 19:22