[其它] 學院特嗜分記錄

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

為配合有關新章槪特嗜分,單單以目前帖子內容,老實講巧難,
前晚特然奇想,搞一個類似群組槪俱樂部,成立一個小組,
設有職位,負責個別指令,搜索內容,出啲與本版有關槪話題,搞活動,維持良巧風氣!
主要系出一啲符教育意義話題,正面,反面教材都得!就如肥甜日前出咗 不良嗜好壞習慣兩帖,
都系有關日常生活一些瑣碎小動作,或能讓會員申述下個人對某事不滿,抒發下!

職位
限額
每月糧響[特嗜分]
特嗜分權限
職責
校董
內定/不設
未設
未設
揸粒人
校長
內定/不設
未設
未設
揸粒人
訓導主任
本人
1-3
揸粒人
老師
1-3 >
負責審核教材,編排課材,頒發特嗜分
書記
未設
負責記錄特嗜分
班長
1-2
未設
負責提供教材,吹雞邀請會員參與話題
學生
10-20
未設
負責提供教材,吹雞邀請會員參與話題

校規:
不得粗言莽語,惡言挑釁;過分色情,務必點到即止
一星期內必須返學至少4日,逃學者矛事先請假將被踢出學校

特嗜分:
提供每個教材被接納出帖/搞活動 ~ 2
推薦特別意見被接納 ~ 3-10
A老師嘉許回應帖子內容過一次,B老師不必再加,主任可再加
老師只可向學院主題加特嗜分,書記只需記錄學院主題特嗜分
未通過校方審核帖子,所有內容包括回應矛特嗜分

頭炮 ~ 打卡帖,內容必須以成語詩句等回應,有個人注解為佳,每日只限一帖有特嗜分
~ 老師定期指示學生開出話題

肥甜暫時念到咁多,請各位卑啲意見,希望集思廣益,能搞巧啲

回覆 讚好 不讚 使用道具

我做怪獸家長~

sweet_d 發表於 2012-8-1 13:17
前晚特然奇想,搞一個類似群組槪俱樂部,成立 ...

你搞社團呀?

班長 / 學生負責吹雞邀請會員參與.......
建議:人選要考慮佢個人的好友量

good idea! Support!!

很有創意!

等我慢慢睇, 再諗一諗才正式回覆甜版

好似好很複雜

同埋內容駛唔駛限定唔會同其他版重叠呢

好似好得意,汰吓你點玩先

lawson. 發表於 2012-8-1 14:07
好似好很複雜

呢個一定!

lawson. 發表於 2012-8-1 14:07
好似好很複雜

本來呢版前身~其它嗜好,就好似經主版塊話題過濾后剩下槪話題

希望經分類后可以吸引多啲內容,若內容唔系完全重帖,有加個人見解,符合分類內容,系接受噶

煩惱 發表於 2012-8-1 13:50
想問吓 " 老師 " 其實即係要做 d 乜呀 ?

老師嘛 ~ 老師可頒發特嗜分卑有意義回應
會開一帖卑學生提供教材,由老師審核教材,將教材編排于每星期課程度-課程有待討論

學院典解無院長嘅?

schmid9394 發表於 2012-8-1 14:28
學院典解無院長嘅?

我對上槪院長及董事巧忙,唔得閒,授權咗主任,不過院長及董事會巡樓槪!

煩惱 發表於 2012-8-1 14:46
意思即係開個討論帖 ... 同 " 學生 " 研究每星期 9 咩題材 ? 然後安排叫佢地出帖 ... 跟住加 " 特嗜分 "  ...

咁咪即係"做"帖

煩惱 發表於 2012-8-1 14:46
意思即係開個討論帖 ... 同 " 學生 " 研究每星期 9 咩題材 ? 然後安排叫佢地出帖 ... 跟住加 " 特嗜分 "  ...

就系咁,學生負責提供教材,商討后接受教材,就等候老師安排課程,當然老師也可提供教材,打卡,一起玩

回復 sweet_d #18 的帖子

開新帖時至利用點評加提供教材槪特嗜分,跟住由書記記錄

煩惱 發表於 2012-8-1 14:59
真係要代入你個 idea 先卵得電玩乜 ...

咁我幫手做老師啦 ...

原來我寫咁耐槪字都咁難令人睇得明白

感謝你幫手睇場!

補充內容 (2012-8-1 15:03):
系咪我啰嗦得哉

煩惱 發表於 2012-8-1 15:05
字係睇得明 ... 係要卵吓 " 教材 =? " ... " 課程=? " 咁姐 ...

我念過,呢兩日討論下,睇下我念槪有麼需要添加或裁減,跟住公開招生

主要概念系~以學院形式,符教學題材,討論身邊事物,分享人生經歷

第一步~先公開懸賞搜集學院名稱,選擇一個最適合槪名
第二步~公開招生,接受報名,開始打卡活動,同時開始搜集教材
第三部~安排課程,暫時每星期一及星期五一個話題,主題名以不良嗜好(二)壞習慣(二)以此類推咁出,
*由老師分類,最巧random咁出,星期一嗜好,星期五習慣咁
*學院主題有矛意見?需要咁分類嗎?或可分出更多?

**書記同班長將由學生晋升,班長或被取消,因為同學生矛麼分別,矛搞得太複雜

有矛意見發表?

lawson. 發表於 2012-8-1 14:50
咁咪即係"做"帖

我唔明羅神意思,么嘢系"做"帖?

*遲回,唔巧意思,剛剛四台巧慢

sweet_d 發表於 2012-8-1 16:32
我唔明羅神意思,么嘢系"做"帖?

*遲回,唔巧意思,剛剛四台巧慢

我係怕有班人擬被授權/要求定期出帖
其他人以為係小圈子啫

(遲覆唔緊要, 我知你一定有睇的)