[相機 / 配件推介] 顛覆遊戲規則的Nikon Coolpix S800c Android 智能相機

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

行Android的相機, good idea!也是迟早既事。

- 其實我都好希望我部DSLR行Android,咁我就可以load一些新App上去. 其實新機的功能好多都係软件。。。
- 我仲希望係個open platform, 我可以写個program,改变一下部機的功能,例如Auto-ISO...
- 哈哈,發梦發住咁多先。世界第一部Android相機,开了個头,以後总會梦想成真既!

顛覆遊戲規則的相機? Nikon Coolpix S800c Android 智能相機發佈會

登錄/註冊後可看大圖

今天Nikon在香港舉行了Coolpix P7700 及 Coolpix S800c 的相機發佈會。向來在同一個發佈會上,定位較入門的相機總會被較專業的相機蓋過風頭,但這次算是一個例外,定位為Prosumer相機的Coolpix P7700竟然被同時推出的另一部入門級相機Coolpix S800c 搶過大家的目光。
原來這是因為Coolpix S800c 是市面上首部使用 Android 平台的智能相機。

登錄/註冊後可看大圖

早於2007年推出的第一代iPhone,可謂是攝影遊戲規則的改變者。隨身攜帶、即時處理、即時分享,這些優點,都令智能手機取代普通數碼相機,成為最適合記錄日常生活的工具。iPhone和其他智能手機的出現,正一步一步地蠶食入門相機的市場,早在一年多前,iPhone 4 已取代 Nikon D90 成為 Flickr 上最多人使用的相機。各個相機生產商當然也察覺到它們的市場正飽受威脅,它們也紛紛推出各種像是內置濾鏡效果或內建Wi-Fi傳輸的解決方案,務求跟智能手機更相近或跟智能手機更緊密聯系。奈何,論相片變化的空間或使用的便利性,這些相機始終也及不上智能手機,結果並沒有哪個方案特別成氣候。

登錄/註冊後可看大圖

今天Nikon推出了首部使用 Android 平台的智能相機Coolpix S800c可會成為這個局面的轉捩點呢?記的小編當初聽見傳聞Nikon將要推出一部Android相機的時候心裡並不看好,原因是要有比智能手機明顯要好的相片質素便要有較大的機身,但不會有多少人願意為了好一點的相片質素而每天攜帶DC般大的手機外出吧。另一方面Nikon並沒有甚麼製造手機的經驗,如果它只是製造一部相片質素略好的智能手機,亦不見得它在市場上會有甚麼優勢。不過,Nikon今天公佈的答案卻讓我有點喜出望外!我們先看一下Coolpix S800c的規格。

Nikon Coolpix S800c 規格       
解像度                1600萬像素
感光元件大小        1/2.3吋
等效焦距                25 - 250mm
最近對焦距離(微距模式)        10cm
OLED 屏幕大小        3.5吋
屏幕解像度        81.9萬像素
連拍速度                8FPS
Wi-Fi                        內置
GPS                        內置
Android 版本        2.3 Ginger Bread

為甚麼說Coolpix S800c讓小編有點喜出望外呢?
原因是原來Coolpix S800c並不是一部智能手機,而是一部使用智能平台的工具,它跟智能手機的關系倒有點像智能手機跟平板電腦,兩者並無衝突。所以,與其說Coolpix S800c是用來取代智能手機,更應該說它是一個輔助智能手機的工具,是一個全新的生態。
Coolpix S800c最震撼的地方在哪呢?答案是它能幾乎能全面使用Google Play上的Apps,這意味着Facebook也好,Instagram也好,我們平時用慣的Apps一樣可以在Coolpix S800c使用!
內置GPS、Wi-Fi,備有打字用的鍵盤,也意味着Coolpix S800c的使用體驗應該跟我們習慣的智能手機差不多。

登錄/註冊後可看大圖

Coolpix S800c的設計,似乎也是針對著智能手機的弱點。較大的背照式感光元件、等效25-250mm十倍變焦鏡頭,解決了智能手機夜攝時感光元件的高雜訊和定焦鏡頭欠缺廣角和遠攝焦段的限制。

登錄/註冊後可看大圖

對於使用iPhone的小編來說,Coolpix S800c的吸引力也不減。試想一下,只要用iPhone作Wi-Fi Hotspot,其實也可以輕鬆將相片處理和上載上網。這種便利性,實在不是一般市面上內置Wi-Fi的相機可媲美。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

最後,Coolpix S800c真的可以像iPhone一樣再一次顛覆攝影的遊戲規則嗎?現在還言之尚早。Coolpix S800c實際使用上是否流暢、有沒有尚未被發現的限制,以致市場對這一個全新的生態是否接受,都有待時間去認證。
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

補充內容 (2012-8-23 14:12):
source: http://www.photoblog.hk/wordpress/30264
回覆 讚好 不讚 使用道具

BECKHAM2 發表於 2012-8-23 14:11
為甚麼說Coolpix S800c讓小編有點喜出望外呢?
原因是原來Coolpix S800c並不是一部智能手機,而是一部使用 ...

部機應該唔可以當電話用

只可以當相機加遊戲機

但又真係得手機咁大部,加上大感光體,都好吸引吓

唔知會點定價呢

終於出現左行Android嘅相機喇!

呢個應該係DC, 甚至係mirrorless機嘅長遠發展方向, 用呢類機嘅朋友九成九都係將d相upload上社交網站, 相片嘅質素反而唔係最重要; 用apps upload相絕對會方便過係電腦度搞來搞去!

除左upload相之外, update firmware, 係相加定位, 搞一d簡易嘅相片後制嘅apps,  都應該陸續出現.

完全自由 發表於 2012-8-23 17:03
終於出現左行Android嘅相機喇!

呢個應該係DC, 甚至係mirrorless機嘅長遠發展方向, 用呢類機嘅朋友 ...

片嘅質素唔係最重要 ...

咁似我講嘅

waiking 發表於 2012-8-23 15:05
部機應該唔可以當電話用

只可以當相機加遊戲機

Suggested retail price : $349.95
~HK$2730

BECKHAM2 發表於 2012-8-23 18:55
Suggested retail price : $349.95
~HK$2730

個價錢又算 OK 喎

waiking 發表於 2012-8-23 18:56
個價錢又算 OK 喎

單計相機(同參數N記相機)值$1700, 以此推算, Android係統(touch screen, 額外RAM, ROM)值$1000. 合理既!

BECKHAM2 發表於 2012-8-23 19:31
單計相機(同參數N記相機)值$1700, 以此推算, Android係統(touch screen, 額外RAM, ROM)值$1000. 合理既! ...

呢部機携帶就真係好方便

但唔知質素有冇驚喜就真

部相機外型唔錯,價錢又合理,感謝樓主無私的分享                     

Thanks for your report!
The camera look like smart cellphone!
In fact, the relationship between the 2 items is more close!

great info, good analysis, thank you

適合經常上網的用家吧

waiking 發表於 2012-8-23 19:36
呢部機携帶就真係好方便

但唔知質素有冇驚喜就真

我怕...如果dc仔提升拍攝質素去到差不多 bottle neck ..d 公司玩 呢d 花招 賣貴d 架相機, 甘未必係我想見到既事

影囡同好會 發表於 2012-8-24 22:53
我怕...如果dc仔提升拍攝質素去到差不多 bottle neck ..d 公司玩 呢d 花招 賣貴d 架相機, 甘未必係我想見 ...

最後都係由市場調節嘅啫

waiking 發表於 2012-8-24 23:26
最後都係由市場調節嘅啫

行apps 最大潛力除左在分享 仲有 執相 軟件..如玩框邊+字句..呢方面可能係另一條長玩長有既野..
分享方法 吾會改變太大..但 執相 就要靠 晶片..而 執相特效款式 亦會因潮流而改變..
換言之, 假如 拍攝能力 3年不改, 但提升 晶片處理執相速度..呢樣可能係將來 令人 要換相機既原因

影囡同好會 發表於 2012-8-24 23:44
行apps 最大潛力除左在分享 仲有 執相 軟件..如玩框邊+字句..呢方面可能係另一條長玩長有既野..

但如果佢冇相機獨特嘅優點

一般人寧願用手機啦

waiking 發表於 2012-8-24 23:54
但如果佢冇相機獨特嘅優點

一般人寧願用手機啦

不過由於物理學限制, 手機 始終 影相能力(特別係夜景) 難追到相機..特別係有 大光圈 同 變焦強 既 dc,
手機 吾增加體積 是未有可能做到相同效果..
不過 最近幾部 大光圈 DC 仔真係可以 取締到 為喜歡影人像 而買 無反換鏡頭相機..
老實講, 我覺得 部 PAN LX-7, SONY RX-100, 去酒店影人像 仲 好過我部 SONY NEX..
不過 拿dc 仔影人像..容易俾 MODEL 一個吾夠專業既印象, 從而影響配合度, 繼而影響拍攝質素,
呢果都係一個吾多理性但現實既情況!   

影囡同好會 發表於 2012-8-25 00:09
不過由於物理學限制, 手機 始終 影相能力(特別係夜景) 難追到相機..特別係有 大光圈 同 變焦強 既 dc,
...

你講得好啱

如果你有名氣,揸部相機渣啲,個MODEL 直情睇你唔起呀

waiking 發表於 2012-8-23 15:05
部機應該唔可以當電話用

只可以當相機加遊戲機

點解唔可以當電話用?
對於我這類平時只係用千幾蚊部電話,
又永遠隨身帶部DC的人,
它完全可以取代二者。

至於體形大嘛,
如果喜歡,
大大個mon的三叔,
人家當電話都不嫌大;
喜歡拍照的人,又怎會嫌這机大?