[其它] 黃金

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

[size=6]相信很多師兄都十分關心這個話題.
中國人在嫁娶時候很多時都會購買金器,但是黃金的成色你們名有注意到.
香港現時對黃金的成分規管甚嚴,但飾金是有銲接口的,所以不良商人為求賺取最大利潤,
銲口的金成分就大有學問了.
一般來說,金介子,金錬銲接較少.龍鳳鈪,心口針等銲接較多.
購買的時候就當足金計,當你有需要賣回去的時候就扣到盡.
當然還有很多關於金的故事,請各位師兄接續.
原來金商也是這麼無良, 謝ching有關金的指引
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 trabajora #3 的帖子

同意! 相信日後保值, 都是買"金條"算了.

早洩 發表於 2012-8-26 20:32
回復 trabajora #3 的帖子

同意! 相信日後保值, 都是買"金條"算了.

買金條比金器更難收藏,細件槪金器巧易收埋一邊,大件槪例如金條就有難度喇

就如透過銀行投資黃金咁,買咗就要搵地方收埋,自己矛適合地方矛夾萬,又要系銀行開個保險箱

金條, 金幣其實都唔係好理想. 以前我試過係銀行買金幣, 買既時候我問好似有條好幼唔覺眼既淺紋有無問題, 佢話係佢度買賣絕無問題, 於是買番去放係櫃桶唔搞佢. 過左半年見好價攞去賣番俾銀行. 個姐姐夠膽話個金幣花左想唔收, 個金幣自己有個透明盒保護住架, 我開都未開過. 我叫經理出黎理論. 佢望住張單好耐最後都話OK. 從果時起, 我明白呢樣野有藉口同不必要既風險, 之後就建議親友非必要唔好買金條金幣 ..........      

trabajora 發表於 2012-8-23 15:37
相信很多師兄都十分關心這個話題.
中國人在嫁娶時候很多時都會購買金器,但是黃金的成色你們名有注意到.
香 ...

因為純金比較柔軟, 如果銲接口用純金容易令金器折斷, 故此多用比金較硬的金屬做補口, 唔係存心呃人