2012 IT 界立法會選舉

咁就唔係咁講,政治同生活密不可分。你渣車定搭公共交通?加牌費、罰款或者港、鐵巴士加價關唔關你事?住公屋o既加租,或者住私樓o既加差餉關唔關你事?自由行落來搶奶粉、益力多、柴米油鹽關唔關你事?唔理政治正合中共心意,等你慢慢變成佢o既奴隸。
回覆 讚好 不讚 使用道具

99出黎投票,踢走癈柴同出賣港人o既議員

hshk 發表於 2012-9-3 01:42
選民登記表格

咩來

就算你係IEEE會员,都要向政府遞交功能界別選民登記表格,才可以成为功能界另选民

回復 jayzhou_2046 #20 的帖子
就算合資格都唔會花時間喺政治遊戲上!

有人说,如果你可以不用理會政治而仍然可以快乐生活,咁这一定是個好政府!

就好像你不用理會菲庸(她如何教你的子女爱国,如何做饭,何时清扫),你仍然可以快乐地过自己的生活,咁这一定是個好菲庸!

回復 80hg #21 的帖子

早幾年有個官話: 你哋咁唔鍾意香港, 你哋可以走吖!

你可以想像, 為官既真係彩你啦!

加費/加稅/加乜/加物/洗腦教育, 有say咩我哋?!
關我事又點.

當啲公公婆婆話, 邊個幫過吓佢哋就選邊個;
人哋去選佢又去, 叫做玩吓;
去到最大聲同佢哋講選邊個, 佢哋就選邊個,
我哋仲可以做啲乜?

香港從來都係: 我唔需跑得快過隻熊, 跑得快過你就得.

我唔認為, 更加唔相信仲可以做到啲乜!

一陣話要學識愛中國(中華人民共和國),
一陣話又話個島古時就係我哋, 但嗰時仲未有中華人民共和國噃!

喺咁反智既時代, 除咗走, 我都好想人話我聽仲有乜可以做!

jayzhou_2046 發表於 2012-9-3 15:50
回復 80hg #21 的帖子

早幾年有個官話: 你哋咁唔鍾意香港, 你哋可以走吖!

我話你聽仲有乜可以做, 你手中有兩票, 投比你認為可以改善香港o既候選人. 然後多D關心社會, 時事同政治, 對唔公義唔正當o既事發聲.

80hg 發表於 2012-9-3 19:23
我話你聽仲有乜可以做, 你手中有兩票, 投比你認為可以改善香港o既候選人. 然後多D關心社會, 時事同政治,  ...

問題出來選個D人,個IQ 20 vs 19 ,用左邊屁股定右邊屁股去思考,有20票係手都好,個結果都無咩分別

hshk 發表於 2012-9-3 19:43
問題出來選個D人,個IQ 20 vs 19 ,用左邊屁股定右邊屁股去思考,有20票係手都好,個結果都無咩分別 ...

早两日睇左一區既辨論,成班候選人只系互相人身攻擊。
唉!

iProA會長洪為民發起絕食支持國教 (註:冇打錯字,的確係支持國民教育)
http://news.now.com/home/local/player?newsId=44604

另文:
「有份創立iProA的現任理事梁文堅亦在網上撰文,狠批洪為民:『我不知道你是否真的打算選下屆立法會議員功能組別,因而打算在這時間去表現你對國家的忠心,還是有別的理由?……無論如何,這件事情,如果閣下的立場是反對而已,我也不會那麼心死,因為人人有自由去做他自己相信的事。但你居然選擇在這一刻去絶食,來表達你的這個所謂訴求,利用 Social Media 不特止,還要上電視做 Show,我就真的看不下去了。』

梁文堅還表示,將在 9 月 9 日立法會投票後,辭去 iProA 互聯網專業人員協會理事一職,以及正式退會,以示不滿。」

註:梁文堅 - 你有吉士!

申報一下: 我唔係選民!
所以手中冇票!

我唔做選民, 係因為心死!
唔係對政府或立會有冇信心既問題,
係香港普遍都係咁諗:
唔駛跑得快過隻熊,
跑得快過你隔離嗰個就得!

按: 等隻熊食咗你隔離嗰個咪唔食你...住囉!

呢種咁高既"傳統智慧",
可以話令香港人想盡辦法,
送仔女去國際學校, 或直頭送去外國,
咁咪唔使驚"國德"教育呢隻熊囉!

你仔女要俾人洗腦,
係你跑得唔夠快, 唔夠狠!
你理我講英文搓my breast啫!
最後係你同你既下一代俾熊食!

人心目中都只會諗:
我哋加埋都唔會夠隻熊打架啦!

放之於公司環境都一樣.
呀"天才"可以不務正業,
得閑可以download啲唔知咩嘢hello world俾老闆睇,
但係三日都係cap到三個圖,
而佢既鑊就總係transfer去晒我到.

呢啲咪智慧囉! 呢啲咪走得夠快! 呢啲人咪唔使俾熊食囉!
呢啲人咪得女鍾意! 呢啲人咪有女肯嫁囉...(下刪百九幾字!)

你咪埋佢貌似Simpson!!!

所以正積小弟極揾移民途徑與途徑.
就算去孟加拉, 尼泊爾可能都比香港好!

jayzhou_2046 發表於 2012-9-4 11:19
申報一下: 我唔係選民!
所以手中冇票!

好消極下!

回復 馬後砲 #31 的帖子

全港七百幾萬,
唔係一少撮人可以改變!

回復 jayzhou_2046 #25 的帖子
加費/加稅/加乜/加物/洗腦教育, 有say咩我哋?!

撤回23條就係一個成功例子。

當啲公公婆婆話, 邊個幫過吓佢哋就選邊個

唔合理咩?
如果民主一词中的民,都是短视愚笨的,咁选出的人都會係咁。要认命!
你需要相信香港大多数人都是有质素的。。。。或者是很快會变得有质素

喺咁反智既時代, 除咗走, 我都好想人話我聽仲有乜可以做!

我感得,选择走也是一个积极的方法,只是要细心考虑。。。

馬後砲 發表於 2012-9-4 07:30
早两日睇左一區既辨論,成班候選人只系互相人身攻擊。
唉!

因为人身攻擊及抺黑都係性价比最高的方法。
等待选民比较成熟之後,这种事會少D

回復 jayzhou_2046 #30 的帖子
申報一下: 我唔係選民!  所以手中冇票!

有,你有2票:分区直选一票,区议會(二)一票(你唔係IT界,就會自动成为区议會选民)

跑得快過隻熊....

係有人选择跟熊战斗,有人选择逃跑/逃避。两者都係积极的做法。

呀"天才"可以不務正業

非也。
我看到好多例子是:自认为聪明的最终一無所有,好多呆头呆脑地努力的,最后有成。

就算去孟加拉, 尼泊爾可能都比香港好!

咁香港無咁差!远D去澳加,近D諗新加坡都得。

jayzhou_2046 發表於 2012-9-4 14:10
回復 馬後砲 #31 的帖子

全港七百幾萬,

有700萬個“少撮人”行出黎,就係大撮人。

香港至少仲有50萬人係積極o既!

回復 beckham3 #35 的帖子

完全死心.
有時間到睇下素問, 靈樞,
養下身, 補補腎好過!

我一直都跟熊打, 咁結果係咩呢?
我從來都唔自認聰明,
亦從來自覺不足.
That's why書不離手, 機不離身.

按: 超! 唔俾你齋攞住唔睇,
機就用黎上sex141揾囡?!

改變唔到既咪適應佢囉!

好似揾唔到2SC372,
咪揾過粒近似囉!
再唔得, 咪改cap改resistor囉!
再再唔得, 咪由佢, 唔搞囉!

呀"天才"唔單單係"呆頭呆腦",
懶過個海鮮(sea food),
不停推卸責任,
不停咁generate啲鑊俾過你.

見到有隻熊,
你要閃, 我唔怪你,
頂盡都係失望.
但仲要落井下石,
幫隻熊黎咬我?!
身邊既人仲拍手叫好!

呢個天才唔係個別例子,
而係一街都係!

算啦! 到咗我咁既年紀,
要去澳加, 真係有錢就話啫.
新加坡都咪駛旨意啦!
連孟加拉, 尼泊爾都去唔到,
咪等香菇意粉!

學黃貫中首歌話: 就係咁簡單!

beckham3 發表於 2012-9-4 16:49
回復 jayzhou_2046 #25 的帖子

“我感得,选择走也是一个积极的方法,只是要细心考虑。。。”

乜都冇做過就認輸,我唔認為係積極。

回復 80hg #39 的帖子

當你聽到冇長俸班官,
有種係人都欠咗佢,
佢理得你港大定哥大,
少少嘢都爆晒火.

要做B, 唔X好做A...

第二日又同你講:
要做A, 唔X好做B,
我講過好X多次啦,
你係聾定蠢, 定兩樣都係!

又有啲仲堅:
今日話返工履新,
跟住大半年唔見咗人,
返到黎話過郵政!

仲有啲仲堅:
Edison都XX既,
俾我Delete個file三次啦!
政府standard!!!

你話我做過又好, 冇做過都好,
哀莫大於心死!