2012 IT 界立法會選舉

聼Jay兄講,佢係有做過野既.
選擇走總比什麼都不做好. 起碼是用雙腳投票. 也是對家人對自己的積極態度.
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 beckham3 #60 的帖子

轉工都只係治本.
離開香港先為上算噃!

周不時我都開多瓣既.
轉工對我呢講,
只不過唔做IT呢瓣啫!

按: 有唔係話錢多.
咪留番俾我做間公司嗰類天才,
做飽佢囉!

再按: 呢, 話口未完!
佢又要人幫佢寫,
先"寫"得出嘢!

waiking 發表於 2012-9-5 08:08
踢走一個廢柴,選番第二個廢柴

一.有得踢比無得踢好
二.吾like既,下屆繼續踢

waiking 發表於 2012-9-5 08:13
點解一定性國民斆育係洗腦呢

本質上係國民斆育就係洗腦.

如果是學歷史,中史料已經有;
如果是學文化,中國文化料已經有;
如果是學中國政府架構,中史料/通識科已經有;
如果是學公民責任,公民教育料已經有;

國民斆育不是學以上知識性的東西. 而是要令人從情感上轉向, 對國民身份既認同, 熱愛祖國, 對國家作出供獻....
問題是現在的中國=共產黨, 咁點先可以對佢認同和熱愛呢?
咁你話會唔會係用洗腦方法?

waiking 發表於 2012-9-5 11:57
大家唔滿意咪要傾囉

乜都唔傾就推翻,係擺明冇誠意,為反而反

要傾無問題, 問題係停咗先傾抑或一路推行一路傾!

好明顯,一路推行一路傾, 有很多問題:
- 反對力量既組織力,持久力都有問題, 施得耐會散;
- 對部份有攪囯教的學校, 其家長已經有恐慌:
   a) 雖說不用評分不用考試, 但每個學生參加過什麼愛國活動及老師評語,都要上載教育局;
   b) 有學校居然要與教師簽保密拹議,要求老師不得洩露課程內容;
這都是使人不安既事, 在這風頭火勢時都發生, 若在平時, 會是怎麼樣? 天知!

jayzhou_2046 發表於 2012-9-5 10:20
回復 馬後砲 #43 的帖子

2SA102唔係話揾唔到.

2SC372..... 對我而言,已經是好久以前既事了.
但search taobao.com, 有4頁的供應商名單, 應不會太難找吧

beckham3 發表於 2012-9-5 14:52

國民教育,公民教育,古今中外都有.

在美國,咪一樣要讀獨立宣言,第x修正案.
在台灣,三民主義,建國方略也是必讀.

中華人民共和國,憲法立國在共產黨,
國民教育講共產黨及共產主義好正常.

我就咁樣去理解,香港人事實係冇"國"嘅觀念。

好多西方國家嘅教育都會教學生對國民身份既認同, 熱愛祖國, 對國家作出供獻架啦,所覺得呢樣唔算洗腦啩。

最主要嘅問題就係共產黨,我相信大家都唔會反對。我覺得教材指引係要比老師同學生自由討論,唔可以訂定立場,咁就唔會有洗腦嘅疑問啦

回復 beckham3 #66 的帖子

小弟當然有注意到淘寶有.
但係一路都未聯絡到賣家!
就算聯絡到,
可能佢對O, GR, BL, Y檔次都唔了解,
分分鐘鐘又係中空寶!

按: O檔次係最低, hFE得幾十.
其他廠出品都有類似既檔次.

所以最後都決定改用其他管,
同改cap改resistor.

beckham3 發表於 2012-9-5 15:15
要傾無問題, 問題係停咗先傾抑或一路推行一路傾!

好明顯,一路推行一路傾, 有很多問題:

我覺得係要搵啲有絻對代表性嘅人去傾,係要停晒去傾(休養生息,傾唔掂再反過),會議進程內容要公開討論,咁樣會比較容易比大眾接受。

家長恐慌我覺得係傳媒嘅威力,簽保密協議我覺得唔係單一事件,其他新科目嘅教材喺未取得版權前都係需要保密,但喺呢件事上面就大做文章。

馬後砲 發表於 2012-9-5 15:21

而家大家都係惊呢樣嘢,所以應該攞出嚟討論

waiking 發表於 2012-9-5 15:46

九七後回歸左中華人民共和國,已成事實,冇得驚既啦.

再者,呢個世界系no free lunch,
中央咁多野益港人,
要求番dd都有道理

- 美國只有係部份州有國教, 大部份都是老師透過不同科目及身教進行國教;
- 美國既國教係講佢既民主理念有幾偉大, 其民主選擇制度有多完美. 無須說某政黨有多"無私,進步,團結"
- 學歷史, 學現政治結構完全唔係問題. 問題是要學生對國民身分認同, "培育對國家情懷", "實踐對國家承
擔"  因為中國=共產黨.
- 其實洗腦唔係洪水猛獸, 其實人人都做. 比如教孩子孝順父母, 信主....只是你認同洗腦內容,就是相信對小孩好罷了.

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=7127&langno=2Education Bureau, HKSAR:
自回歸祖國以來,提高學生對國家的認識及國民身份認同,便是香
港特別行政區政府的既定政策和首要任務。教育局一直致力鼓勵學
校從「加深對國家認識」、「培育對國家情懷」及「實踐對國家承
擔」三個層面入手,為學生提供整全的國民教育學習經歷

要搞清楚,國家、政府同政權是三件事。愛國唔等如愛政府和/或政權;反之亦然。所以教D咩就係關鍵。

回復 waiking #68 的帖子

"對國民身份既認同, 熱愛祖國, 對國家作出供獻架啦,所覺得呢樣唔算洗腦啩。"
係算洗腦!
美國人很認同其價值觀, 要洗孩子腦去接受一套好野, 當然覺得無問題.
其實世界上, 沒有多少國家有國民教育的.

多一個例子, 英國近年才推行其國民教育.
有關身分認同部份: 係要教學生身分認同不是一件簡單的事,反而是復雜的. 佢目標唔係要求學生一定要認同. 係講什麼是身分認同....

waiking 發表於 2012-9-5 15:32
我就咁樣去理解,香港人事實係冇"國"嘅觀念。

好多西方國家嘅教育都會教學生對國民身份既認同, 熱愛祖國 ...

"香港人事實係冇"國"嘅觀念。"
非常贊同.
但係生活愉快喎!

美國獨立宣言一開始提出兩個重點:
1. 禪述人權,包含「生命權、自由權、與追尋幸福之權」,呢D係我地認知o既普世價值
2. 當政府不停侵害上述基本人權時,人民有權,亦有義務推翻呢個政府。

但美國人唔會讀到:民主黨*是「進步、無私與團結的執政集團」;共和黨是為有錢人服務o既政治組織云云。

*美國現為民主黨執政

節錄美國獨立宣言:

... We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty, and the pursuit of Happiness.—That to secure these rights, Governments are instituted among Men, deriving their just powers from the consent of the governed,—That whenever any Form of Government becomes destructive of these ends, it is the Right of the People to alter or to abolish it, and to institute new Government, laying its foundation on such principles and organizing its powers in such form, as to them shall seem most likely to effect their Safety and Happiness. Prudence, indeed, will dictate that Governments long established should not be changed for light and transient causes; and accordingly all experience hath shown, that mankind are more disposed to suffer, while evils are sufferable, than to right themselves by abolishing the forms to which they are accustomed. But when a long train of abuses and usurpations, pursuing invariably the same Object evinces a design to reduce them under absolute Despotism, it is their right, it is their duty, to throw off such Government, and to provide new Guards for their future security. ...

80hg 發表於 2012-9-5 17:12
美國獨立宣言一開始提出兩個重點:
1. 禪述人權,包含「生命權、自由權、與追尋幸福之權」,呢D係我地認 ...

斃在美國人會剝削侵犯別國人權,包含「生命權、自由權、與追尋幸福之權」呢!

看中國憲法,亦寫一切以人民為本, 看節錄:

第一章總綱

第一條中華人 ​​民共和國是工人階級領導的、以工農聯盟為基礎的人民民主專政的社會主義國家。
社會主義制度是中華人民共和國的根本製度。 禁止任何組織或者個人破壞社會主義制度。

第二條中華人 ​​民共和國的一切權力屬於人民。
人民行使國家權力的機關是全國人民代表大會和地方各級人民代表大會。
人民依照法律規定,通過各種途徑和形式,管理國家事務,管理經濟和文化事業,管理社會事務。

第三條中華人 ​​民共和國的國家機構實行民主集中製的原則。
全國人民代表大會和地方各級人民代表大會都由民主選舉產生,對人民負責,受人民監督。
國家行政機關、審判機關、檢察機關都由人民代表大會產生,對它負責,受它監督。
中央和地方的國家機構職權的劃分,遵循在中央的統一領導下,充分發揮地方的主動性、積極性的原則。

第四條中華人 ​​民共和國各民族一律平等。國家保障各少數民族的合法的權利和利益,維護和發展各民族的平等、團結、互助關係。 禁止對任何民族的歧視和​​壓迫,禁止破壞民族團結和製造民族分裂的行為。
國家根據各少數民族的特點和需要,幫助各少數民族地區加速經濟和文化的發展。

各少數民族聚居的地方實行區域自治,設立自治機關,行使自治權。 各民族自治地方都是中華人民共和國不可分離的部分。

各民族都有使用和發展自己的語言文字的自由,都有保持或者改革自己的風俗習慣的自由。

第五條中華人 ​​民共和國實行依法治國,建設社會主義法治國家。
國家維護社會主義法制的統一和尊嚴。
一切法律、行政法規和地方性法規都不得同憲法相抵觸。
一切國家機關和武裝力量、各政黨和各社會團體、各企業事業組織都必須遵守憲法和法律。 一切違反憲法和法律的行為,必須予以追究。

任何組織或者個人都不得有超越憲法和法律的特權。

...................

由此觀之,問題不在中國憲法,而在執法人員冇按憲法辨事了

beckham3 發表於 2012-9-5 16:37
"香港人事實係冇"國"嘅觀念。"
非常贊同.
但係生活愉快喎!

睇開啲咪生活愉快囉

馬後砲 發表於 2012-9-5 16:11
九七後回歸左中華人民共和國,已成事實,冇得驚既啦.

再者,呢個世界系no free lunch,

我覺得中共唔係要益你,而係要你靠晒佢,到時你唔被佢同化都唔得。台灣就醒,jackso 照拎,媚美照媚,食晒兩家茶禮。