[個人作品] 到此一遊系列 - 北海道道央道東(4)

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

所有北海道道央道東連結:

富良野美瑛

旭川網走

知床

釧路

札幌 小樽

釧路

交通:駕車

路線

登錄/註冊後可看大圖
計劃知床行程時冇留意到羅臼可以觀鯨,所以只安排1日時間,如熱愛遠足,知床半島可夠玩3-4天。因趕乘釧路濕原號早班列車,預計以3小時車程到釧路,所以放棄酒店早餐,晨早6點起程。

知床與釧路之間路線,自動導航系統通常提供摩周國道391,今次誤打誤撞繞道經道道1115,越過一片國有林,沿途景物十足賽車遊戲機場景,感覺十分新鮮,此路段冬季會封閉的。

登錄/註冊後可看大圖

穿越國有林,有玩過SEGA的OUTRUNNER系列嗎?

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

通過樹林後,一路上風景優美。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

依然是賽車遊戲場景。

登錄/註冊後可看大圖

空曠環境下,手機導航系統與車載導航系統都運作得相當之出色。

登錄/註冊後可看大圖
回覆 讚好 不讚 使用道具

當地居民自細開始踩單車代步,久經訓練,踩幾十公里路程,上山落山都視作等閒。於公路上見過幾次單車旅行人士,1個人旅行,行李放在單車上,每日踩百幾公里,去到邊玩到邊,有機會都要試下。

登錄/註冊後可看大圖

去7仔借廁所,意外地發現新景點 ,米以為所有7仔都有景點,市區7仔會用膠紙封實晒所有景點,要搵新景點就要到山區走一轉。

登錄/註冊後可看大圖

到達釧路駅,比原定計劃早40分鐘,早知食埋酒店早餐先出發,另一方向諗,早到好過啱啱好,穩陣做法。

登錄/註冊後可看大圖

團友都未食早餐,見到站內有食店開門營業,一湧而入,咖哩飯味道有啲香港日式咖哩飯情懷,唔知邊個抄邊個。

登錄/註冊後可看大圖

夠鐘入閘,行程中首次利用JR。

登錄/註冊後可看大圖

釧路濕原,濕地國立公園,於釧路北面,總面積183平方公里,比香港島加上九龍半島還要大。可最接近遊覽釧路濕原就是乘坐特別在夏季開行的釧路濕原慢車號(くしろ湿原ノロッコ号),釧路濕原慢車號會每日對開一至兩班,來往釧路駅至塘路駅。由於是觀光列車,所以車速會較一般列車慢,而到達景點岩保木水門 (いわぼっきすいもん) 時車速會再減慢。而車廂的指定席一邊是六座位卡位,而另一邊是兩座位橫向座,方便欣賞車外美景。由於列車到終站後不會掉頭,所以不論往返大部份景點如釧路川和岩保木水門都會靠近卡座一邊。

遊客們趁釧路濕原號列車未開,紛紛站到車頭拍照留念,站長先生(我屈佢做站長)變身攝影師替遊客拍照。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

有些遊客喜歡靠自己。

登錄/註冊後可看大圖

時間到了,上車,站長先生又變身月台服務大使。

登錄/註冊後可看大圖

車廂中環境,好久未試過座火車自己開窗了。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

小昆蟲都由窗外飛進來。

登錄/註冊後可看大圖

購買指定席,唔好入閘後丟棄,行車時要查票的。

登錄/註冊後可看大圖

乘客正欣賞車外美景。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

想不到呢個地方都見到有人等過火車路。

登錄/註冊後可看大圖

我覺得係草原多過濕原。

登錄/註冊後可看大圖

塘路駅是終站,要下車了,遊客可繼續遊覽塘路湖,參與水上活動,團友門選擇參與路軌上活動,內容不便透露。

登錄/註冊後可看大圖

塘路站站長(我屈佢的)充當臨時模特兒。

登錄/註冊後可看大圖

留意畫中畫功能,入面會見到其中之一位團友。

登錄/註冊後可看大圖

回程時之記念車票。

登錄/註冊後可看大圖

團友合照。

登錄/註冊後可看大圖

回程時欣賞另一邊風景,但乘坐之列車並非觀光車種,開得比較快。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

岩保木水門 (いわぼっきすいもん)

登錄/註冊後可看大圖

出站時見到今日早上嘅站長先生,變身完攝影師同月台助理後,現在做緊出閘收飛職員

回釧路市後,立即去海鮮市場參觀,順便醫肚。

登錄/註冊後可看大圖

比起網走朝市,呢個市場,環境舒適闊落,多啲人氣,但都未至於撐得起成個市場,近來日本經濟差,市民都唔想駛錢。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

平價大毛蟹。

登錄/註冊後可看大圖

1500YEN一箱......食唔晒喎。

登錄/註冊後可看大圖

2000YEN就可以買到一板逼到爆海膽。

登錄/註冊後可看大圖

280YEN 5隻剌身魷魚....前晚蝕左添。

登錄/註冊後可看大圖

老闆專登拿起生猛毛蟹給我們拍攝。

登錄/註冊後可看大圖

就幫襯奶嘢商店,睇下有冇奶嘢先。

登錄/註冊後可看大圖

我要420YEN嗰條身。

登錄/註冊後可看大圖

魚都好平,但太大食唔晒。

登錄/註冊後可看大圖

最後幫襯咗一條八爪魚觸手,2隻活北寄貝,一盒什錦魚生。

登錄/註冊後可看大圖

團友選的刺身由呢位師傅主理。

登錄/註冊後可看大圖

買一份夕張蜜瓜,竟然全枱食物中最貴,要500YEN。

登錄/註冊後可看大圖

八爪魚,魚生,北寄貝,一隻蟹,一份夕張蜜瓜,全枱總消費3060YEN。

登錄/註冊後可看大圖

再加上老闆私人宴客的長腳蟹其中之2隻腳,老闆仲幫手扑爆晒蟹腳,教埋點樣食(當地客人要自行處理的)。

登錄/註冊後可看大圖

市場內的人十分好客,見到我哋揸住相機搞搞震冇幫襯都熱情招呼,不停推介長腳蟹,只賣2100YEN半隻,團友見到半隻都仲大過佢個頭,驚頂唔住,所以拒絕,咁啱團友睇中一隻標價1800YEN蟹,點知會錯意,原來係1800YEN一兜三隻,幸好及時通知老闆,我們只要一隻,驚食唔晒,唔駛要一兜,老闆立刻收回,以500YEN賣一隻俾我哋。之後老闆拎返我哋冇買到嘅長腳蟹,分其中2隻腳出來免費分享,佢話來到唔食長腳蟹唔得,仲有,雖然舊年地震後少咗好多遊客,希望我哋返去同人講北海道仲係好好。

好開心體驗到瀨野商店熱情招待。

登錄/註冊後可看大圖

多謝萬有海鮮檔嘅長腳蟹。

登錄/註冊後可看大圖

去道東應該要試當地勝手丼,好似香港車仔麵咁,自由加餸,勝手丼就係一個白飯底,自已加海鮮砌爆佢,鍾意點砌都得,各大海鮮市場有售。

青森蘋果比起香港地產霸權市場抵買好多。

登錄/註冊後可看大圖

巧遇HELLO KITTY校車。

登錄/註冊後可看大圖

午餐後駕車返回釧路濕原細岡展望台,由高處觀看濕原,如天晴可以睇到日落。

登錄/註冊後可看大圖

此位置是旅遊人士拍攝熱點。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

幣舞橋橫跨釧路川,與札幌豐平橋,旭川旭橋合稱為北海道三大名橋。

登錄/註冊後可看大圖

玩到唔想行,於酒店餐廳食套餐,1200YEN一份味道好好,算抵食。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

地酒時段加青森蘋果。

登錄/註冊後可看大圖

繼續.....製作中

kingkong_hk 發表於 2012-8-28 23:24
釧路

交通:駕車

自架遊正呀, 時間由自己控制
有無係 7 仔買番 2 本日本公仔書呀, 成人果 D
果 D 日本海鮮始終最攞人命

回復 lomei #12 的帖子

多得車手團友, 我冇牌, 但係揸車成本比較高, 要4人攤分先合理價

7仔唔買啦, 返來下載佢D AV好過

日本海鮮最攞命係FXXK射, 不過我夠義氣, 可以幫兄弟姊妹頂晒佢, 唔驚

kingkong_hk 發表於 2012-8-28 23:41
回復 lomei #12 的帖子

多得車手團友, 我冇牌, 但係揸車成本比較高, 要4人攤分先合理價

你真係夠義氣, 我刀可以幫你頂 D 架

回復 lomei #14 的帖子

1睇就知你係2氣仔女, 不過日本海鮮真係好危險

kingkong_hk 發表於 2012-8-28 23:47
回復 lomei #14 的帖子

1睇就知你係2氣仔女, 不過日本海鮮真係好危險

我爛命一條, 果 D 海鮮咁多 FXXK 射, 我希生小我喇

lomei 發表於 2012-8-28 23:50
我爛命一條, 果 D 海鮮咁多 FXXK 射, 我希生小我喇

好, 我頂唔住就CALL你

禾上次去道東都係同團友share... 禾地直鯨魚肉, 不過唔好直.

kingkong_hk 發表於 2012-8-28 23:28
玩到唔想行,於酒店餐廳食套餐,1200YEN一份味道好好,算抵食。

呢輯風景正不在話下

市場食物真係引屎人

cheebee 發表於 2012-8-29 01:24
禾上次去道東都係同團友share... 禾地直鯨魚肉, 不過唔好直.

生食定係煮來食呀? 有次o係高知見到有生食, 不過冇試到