法律版小遊戲之二(已完結, 答案在#68)

火.. [複製鏈接]
簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

上次搞個小遊戲尚算成功, 所以承勝追擊
今次的事件係實際案件, 當然個故仔係簡化/搞笑左
同時亦唔關咩舉證責任等事宜
今次的主角係x煩x叔叔
要大家估的就係佢地的命運
故仔如下:

話說x雲xmac係情敵, 一向都為爭奪沒你瓜而嘈交
由於沒你瓜一直未有表態, 所以x雲xmac的爭拗一直持續
最近, 因為x雲強行要求沒你瓜鑽佢
搞到xmac好興, 所以搵班o靚打7佢, 鑽爆佢
x雲被鑽後被送進醫院留醫, 佢大佬xyee黎探佢
xyee見到x雲的爆 樣, 覺得xmac今次唔俾面佢,
所以決定覆桌, 但由於佢對xmac只聞其人, 不見其樣
於是佢就打俾x煩, 叫x煩xmac出黎
當時x煩x叔叔一齋係天台睇緊咸書打緊飛機
係電話裡面, xyee就咁樣吩咐x煩
[你快諗d幫我搵xmac, 我執齊哂水喉通, 老牛斬佢老尾個百佳]
收線後, x煩就同x叔叔講, 老大xyee要打xmac, 我地快d去搵xmac
其後x煩x叔叔係附近大排檔見到xmac,
於是馬上打俾xyee報告,xyee無耐就到, 打到xmac飛起
x煩x叔叔就係商場睇大戲
xmac最後俾人打到爆肛不治
經過中基警方調查, xyee, x煩x叔叔等人全部被拉
仲被落案起訴

以上的過程係審訊過程中披露哂出黎, xyee被判謀殺罪成
咁究竟x煩x叔叔最後會點
就係要大家諗下啦

同上次一樣
有答5/5, 答中15/15
答中但理由唔岩, 20/20, 答中岩理由, 30/30
答得最好有50/50
截止時間係2012年9月10日0時0分

補充內容 (2012-9-4 13:37):
小弟好友唔多
如果唔介意各方好友請幫手邀下其他人黎玩啦

討論

搶鏡: 5.0
KEEP 起稍後玩發表於 2012-9-4 13:16
搶鏡: 5
Joint criminal enterprise ...發表於 2012-9-7 00:16
xmac最後俾人打到爆肛不治
回覆 讚好 不讚 使用道具

都係謀殺罪成~
因為教唆他人謀殺等於謀殺

xmac rip...

x煩同x叔叔通風報信, 也有參予案中, 被判誤殺~

矛x煩同x叔叔通風報訊,xmac 就唔會屎

佢兩件蛋散肯定比人差廚協助或教唆老謀啦

lawson. 發表於 2012-9-4 13:14
同時亦唔關咩舉證 ...

X煩同X叔叔   齋睇戲  應該無事掛

x煩同x叔叔最後加入爭奪沒你瓜而嘈交

登錄/註冊後可看大圖

X烦和X叔叔都被判有罪要坐花厅~
企地串谋及协助XYEE谋杀XMac,而且明知见到罪案发生,还买定花生汰大戏,未尽好公民责任,罪加一等~
抵企地屎~

X煩因為知道其阿大XYEE會執齊水喉通、老牛去斬案中受害人,仍然去為XYEE找尋受害人,所以對受害人之死有不可推卸的責任,所以謀殺罪名成立。

X叔叔只是從X煩口中得知XYEE要打XMAC,即案中的受害人,而去刮受害人,所以是在不知底蘊的情況下犯案。雖然謀殺罪名不成立,但誤殺罪名成立。

煩煩同粥粥會被控協助或教唆他人謀殺

x煩同x叔叔無罪
佢地只係講咗xmac係商場
跟住就睇大戲
冇幫拖所以冇事。

通風報訊無罪嫁喎,  只能夠話見人劈友都唔報警,  但都無串謀丫

不過, 都係要長篇大論, 引經據典既解答, 至會答岩,
唔識玩

x煩 被控同謀謀殺
因為 x煩 知道 xyee 想殺人並幫手找到xmac
x叔叔 被控協助傷人
x叔叔 只知道要打人

協助他人進行非法行爲,照拉。

佢兩個只係講左個地點, 應該無事掛......

最多都係鑽爆埋x煩啦

我估x煩同x叔叔都冇事
因為佢哋只係話見到xmac系商場
跟住就睇大戲
冇份參與打鬪

無罪色放

佢2個跟本無參與件事⋯

x煩同x叔叔
有份教唆...知情不報
刀係形事..凸爆佢2个

x煩同x叔叔係呢件命案係無罪
不過佢地一齋係天台睇緊咸書打緊飛機, 就係係共衆地方行為不檢
被處罰須要定時去探 xyee 監, 比 xyee 小

x煩同x叔叔都有知情不報嘅罪,因為佢兩個都知道xyee要打xmac。但佢哋唔知xyee會打死xmac,所以唔構成幫兇嘅罪。