酒店趣事(2)《酒店婚宴賓客乜人都有》

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

做咗酒店、會所炒散咁耐,
見唔少奇奇怪怪嘅客人,
有時真係仲好笑過電視入面嘅搞笑節目,
有時真係好懷疑佢哋係咪演員,
特登挑戰我嘅忍笑、反應同我嘅工作精神...
特別係酒店婚宴,因為個個嘅環境,
對比之下有啲咁奇怪嘅客人,會令我印象好深刻
----------------------------《一》----------------------------
扮矜持:
哩啲我見得最多..
請問大家兩塊仔乳豬可以食幾耐?
我就兩啖食晒,
我唔明,點解兩塊仔乳豬可以咬咁耐?
咬到第三個餸出哩啦,
我問佢:"請問你仲要唔要架呢?
竟然可以答我:"我仲要架,未食完"
姐姐,你到底要食幾耐/ _ \
第二、第三樣餸都未掂過,咁食法咪天光,
明明個口仲大過我拳頭,仲細啖細啖咁食,
搞到成枱都係餸,又驚死我收碟,係咁話未食完,
咁你就食快啲啦...
好啦,見我真係冇位放啦,又驚死冇得食咁,
博命吞博命食,嘩,半枱人好似幾日冇食嘢咁
你一開始就正常速度食嘢,我唔覺得有幾失儀囉(除非你係鯨吞個啲架姐)
p.s.性別我唔講啦,費事話我歧視
----------------------------《二》----------------------------
爛賭客:
酒宴前一定會有雀局比賓客玩,比大家解解悶,
但有時往往就咁就出事,
當開始入席嘅時候,待應同玩打麻雀嘅賓客講:
"咁多位先生、小姐,婚宴差唔多開始啦,請大家入席啦!"
正常你哋會點?相信大家都好識做,都係玩下姐,正常都會入席啦..
但係遇到到啲爛賭客,佢哋就大反應啦,一句:
"X你老味,張枱放X得係度就係比人打架啦!"
最後連經理出埋哩都冇佢哋符,
去到全埸熄燈播新娘新郎回憶,佢哋先局住要收枱,都仲要話:
"X!熄乜X燈,可唔可以搵盞企燈架?"
之後三催四請,先肯入席,
但仲未完喎,
播緊回憶,全埸黑晒,佢哋繼續打,
今次係鬥地主,鋤D,
嘈到成埸都聽到,司儀係台上拎咪講嘢都唔夠佢哋大聲...
司儀:"XXX同XXX係大學認識,之後就一見....."
賭客:"火箭!炸XX死你班X樣"
司儀:"今晚大家出席XXX同XXX嘅婚宴呢,真係..."
賭客:"X你老味!冇鬼學人做地主,輸X死你"
新郎同新娘嘅回憶,就係哩個充斥住火箭、鬼等等字眼結束..
----------------------------《三》----------------------------
封人情:
相信大家都會聽講過,
"人情公價,酒樓五舊,酒店八百"
有次有個客問我有冇利是封係身,
好多客都係去到先封,所以都冇咩出奇,
於是就去問經理,經理親自去比佢,
跟住我哋就見到個男人拎咗2張.....20蚊!
係!2張20蚊!一張中銀,一張恆生!
我同經理都呆咗呆,
之後拉我一邊同我講(因為佢同我好friend)...
經理:"你見到啲咩?"
我:"我見到你見到嘅嘢!"
經理:"冇眼花?"
我:"你可能有,但我一定冇!"
經理:"我想笑!"
我:"唔比笑,個客望住!"
經理:"你做嘢先,我睇下佢係咪真係放落去個兜度"
(因為佢哋嘅人情係放係個玻璃兜度)
經理返到哩,好肯定咁對我點咗點頭,
之後我同佢都忍唔住去咗廚房係咁笑,
其他炒散以為我同佢傻咗..
----------------------------《四》----------------------------
內地客:
咁點會唔少得我哋偉大嘅內地客啊,
內地自從有咗自由行,
酒店都開始做內地客嘅婚宴生意,
因為可以對內地客收多啲手續費,
而且佢哋嘅利是亦多好多,
佢哋嘅小動作都好多下,
卒下腳指、彈鼻屎哩啲不在話下,
met腳皮,啲腳皮仲要放係底碟度唔知做咩啦;
係咁撩啲酒水妹,想佢哋陪酒啦,
佢哋嘅小朋友都好叻架,
比香港嘅小朋友活潑幾倍架,
去酒店有咩好?
有人分比你食,服務好.. 賺嘅就係哩啲..
我碟餸一放上枱,
個細路就"哇",咁就隊自己對筷子去夾,
唔係話唔得!但唔好整冧啲紅酒杯,又要我抹過先得架,仲要唔止一次喎!
去到食魚,又係咁,"哇!"即刻企起身仆去夾,
一杯紅酒倒晒落去條魚度,
"清蒸東星斑"當埸變咗"紅酒汁油浸清蒸東星斑",
點分啊?你教我分啊!?
所以一係內地客擺酒,我一定唔返工...
寧願賺少一晚,都唔想對住佢哋.
----------------------------《END》----------------------------
大家去酒店飲,一定都只係得個餐牌,唔會有價錢,
咁望住碟餸,大家又知唔知點樣分菜價貴定唔貴?
主人家到底係比好嘅定係一般嘅餸比大家食?
下一次,小弟會同大家分享下,
點樣幫酒店餸菜做個大約嘅估價

補充內容 (2012-9-8 19:46):
多謝 煩惱師兄 提我,
原來我由細到大都將渣打同恆生兩間銀行搞錯/ _ \
真係唔好意思,
m(0 . 0)m
身同感受
回覆 讚好 不讚 使用道具

"內地客擺酒,我一定唔返工..."

呢張咁有娛樂性同教育意義文章應該長期置頂

認真,我冇所謂,
我返到去只係為咗同朋友一齊,
大家鬥快分餸,
放工一齊食宵夜..
都係去賺下開心錢,
如果真係唔開心嘅,
返哩黑口黑面對住啲客都無謂啦..
咪當係休息下囉.

Kick Off 發表於 2012-9-6 13:11
呢張咁有娛樂性同教育意義文章應該長期置頂

得哩張咋
睇哩我要好好檢討以前個啲

lionhk2006 發表於 2012-9-6 14:45
得哩張咋
睇哩我要好好檢討以前個啲

Sorry, 寫錯字, 唔係呢張, 係師兄呢啲大作

Kick Off 發表於 2012-9-6 16:15
Sorry, 寫錯字, 唔係呢張, 係師兄呢啲大作

好啦, 見你咁講,我錫你一啖啦

煩惱 發表於 2012-9-7 16:33
又係我捉錯處時間 ....

咁藍色龜龜個張係邊間???
我認唔到, 中銀就一定,
另一張就係龜龜咁嘅樣,
好樣衰添,搞錯咗/ _ \

對唔住/ _ \
我錯咗,
不過係20蚊就一定有睇錯

煩惱 發表於 2012-9-8 11:15
又 5 駛道歉 ... 吹吓水姐 ....

不過話時話 ... 4 條野 .... 男人老狗佢點封得落架 ...  ...

唔知佢,仲要一家五口坐人半圍
聽做佢個圍嘅師兄講,
個男人個家仲話要大龍鳳,
(大龍鳳姐係唔洗待應分菜,佢哋自己夾),
可能想食埋人哋個份

內容豐富,大開眼界

煩惱 發表於 2012-9-10 13:18
咁得架咩 ? 仲有其他人架嘛 ....

一有人出聲,大部份人都唔會點理架啦.

煩惱 發表於 2012-9-10 16:19
咁果個同事 ... 咪要多得佢 ... 可以慳水慳力 .... 5 駛做咁多 ...

都係都架,
不過換碗換碟換死佢

個細路就"哇",咁就隊自己對筷子去夾,

OP

4 條野 .... 男人老狗佢點封得落架....let all c hing see what is cheap hk people..............go to china,dont stay in hk.....no $$$$$ DONT GO 酒店婚宴.........LIONHK C HING I WANT KNOW 男人HOW ARE CHEAP MAN?????/

千奇百怪