NOKIA 發佈了新手機 Lumia920

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

NEW YORK TIMES

登錄/註冊後可看大圖

週三,諾基亞與微軟兩家公司一起發佈了新的Lumia920,智能手機,新功能包括諾基亞的PUREVIEW的相機技術,及放置在一個特殊的墊子給手機充電的功能。諾基亞還簡要介紹了LUMIA820,一個中價可換殼的智能手機。手機運行Windows Phone8,最新版本的軟件。

“這是在世界上最具創新性的智能手機" 諾基亞執行副總裁Jo Harlow說。"比任何其他的手機, Lumia920有更好的圖片和視頻,尤其是在光線不足的情況下,並且將提供訪問諾基亞的地圖數據庫,它提供了200個國家和地區的地圖。"

總部設在芬蘭的諾基亞,一直努力用與Windows合作的Lumia,在智能手機市場站穩腳跟,。今年較早時侯推出LUMIA900,在AT&T售價為100元,並用了一個巨大的宣傳活動,但可惜銷售低迷。

投資者似乎不滿意的公告。諾基亞在美國的股價下跌了16%。但一些分析師樂觀地認為,LUMIA920會引起手機的購買者注意的。
Forrester Research分析師查爾斯·高爾文(Charles Golvin)說,無線充電設備的功能,可以幫助諾基亞銷售,但仍需巧妙地安排銷售和價格。但諾基亞並沒有說將賣多少錢,及何時推出電話。
衰D講一句 : NOKIA你都係轉投android吧啦!
回覆 讚好 不讚 使用道具

土方十四郎 發表於 2012-9-6 12:35
衰D講一句 : NOKIA你都係轉投android吧啦!

三叔輸左官司之後, 董事局有大把理由支持用WINDOZ

起碼官司全部由M$埋單

以用家角度都係睇定先, 5 係成本貴, 價錢平就好
以投資者角度, 等 Nokia 再跌多一半, 當買六合彩博博都得
始終 Windows Mobile Version 都 係大 overhead...

nikia 想型成鼎足三立嘅局面已經遲咗好多

除非呢部機喺口卑上有好大嘅突破啦

出錯區啦

Nokia + Window =

無線充電設備, 新嘢喎~

bullet 發表於 2012-9-6 13:15
無線充電設備, 新嘢喎~

唔新啦
日本有左好耐
同埋e度都有post話有廠幫三叔搞無線充電啦

lawson. 發表於 2012-9-6 13:18
唔新啦
日本有左好耐
同埋e度都有post話有廠幫三叔搞無線充電啦

我一次見咋~

煩惱 發表於 2012-9-6 12:57
有冇 spec 睇吓呀 ?

有報導話spec係咁
1、Windows Phone 8系統;2、四核芯片;3、4、3英吋曲面顯示屏;4、720P解像度;5、1200萬像素後置鏡頭;6、2000毫安電池容量;7、1080p視頻拍攝;8、Xenon處理器;9、前置鏡頭支援視頻通話

如果無線充電技術可以用係不同牌手機咁就最好
唔駛再帶咁多線/頭出街

lawson. 發表於 2012-9-6 13:29
如果無線充電技術可以用係不同牌手機咁就最好
唔駛再帶咁多線/頭出街 ...

真係就正喇~

Nokia 處下風,除非有d 革命突破性 product , 如果R & D仲系呢類嘅路線....死得!

小弟都有部Lumia 800.
WP7.5我唔太大問題,
smartphone OS一個.
但係個屏幕保護玻璃凸起既設計,
確係有啲騎呢!

登錄/註冊後可看大圖

有 wireless charger
呢次 Nokia 食唔食到糊都睇隻 Lumia 920

諾基亞Lumia 920和諾基亞Lumia 820配置對比

登錄/註冊後可看大圖

手机我冇乜研究

lawson. 發表於 2012-9-6 13:20
有報導話spec係咁
1、Windows Phone 8系統;2、四核芯片;3、4、3英吋曲面顯示屏;4、720P解像度;5、120 ...

Xenon ???
唔係呀,行唔行到10分鐘呀,好鬼食電呀

汰完唔覺有咩突破去追三星同艾瘋噃

hshk 發表於 2012-9-6 23:44
Xenon ???
唔係呀,行唔行到10分鐘呀,好鬼食電呀

我估19樓講既config準確的