[個人作品] 齊齊學泰拳

相中人是輕裝備。
那兩部是60d或5/7d無直倒的中型機,我們是用兩部1d的。
因1d沒閃燈,所以最少要帶一支外閃。還要三至五支鏡!
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 oldcake #62 的帖子

老餅兄要跟班出聲 小弟負責挑機拎鏡

saki26 發表於 2012-9-12 23:48
回復 oldcake #62 的帖子

老餅兄要跟班出聲 小弟負責挑機拎鏡

haha.....我星期六就去影賽車喇

回復 oldcake #64 的帖子

老餅兄 請教一下 去影賽車 賽車場係點收費 ?

saki26 發表於 2012-9-13 14:44
回復 oldcake #64 的帖子

老餅兄 請教一下 去影賽車 賽車場係點收費 ?

珠海場就有時有人帶團去影, 相信賽車場收d錢喇.
我地係主辦單位邀請或直接問佢地申請記者Pass, 唔洗錢架.
今次是較大型的賽事, 主辦單位包酒店, 車及船.

回復 oldcake #66 的帖子

免費團正喎 仲可以過夜
拖埋老婆去拍拖都得啦

saki26 發表於 2012-9-13 16:21
回復 oldcake #66 的帖子

免費團正喎 仲可以過夜

唔係免費團......有人專攪影賽車團, 收費的, 好似兩日一夜要HK$1,xxx. 包入賽車場影....我在珠海賽場見過那些影友.
我係用攝影記者PASS, 要有傳媒幫你向大會申請. 我地係可以帶多個助手, 不過要預早登記的.

回復 oldcake #68 的帖子

咁呢0的影賽車團包酒店 交通 應該仲包食 計落唔一定貴過影囡團好多咋喎
記者PASS 係咪可以去多0的地方 ?

saki26 發表於 2012-9-13 16:44
回復 oldcake #68 的帖子

咁呢0的影賽車團包酒店 交通 應該仲包食 計落唔一定貴過影囡團好多咋喎

我唔知賽車團d証有乜限制
記者PASS有時會分兩種, 一為大會攝影記者, 一為一般攝影記者, 可到一地方有不同. 在大型賽事會分得很清楚.
如奧運田徑場, 一般攝影記者只在場邊攝影區, 而大會攝影記者可入跑道.

回復 oldcake #70 的帖子

又知多0的多謝老餅兄 ! 十分期待你0的賽車.................女郎相

oldcake 發表於 2012-9-7 15:20
早幾晚走咗去影泰拳, 正如我以前所講, 影拳賽多用焦距24-105mm. 可惜我無呢支鏡, 部Canon 1D又要x1.3, 所以 ...

打到爆晒缸.....好恐怖

回復 oldcake #1 的帖子

這些照片讓人非常的有臨場感阿
太棒了

師兄影D角度真係好正,但你影左好D教練同師傅見到會媽到拳手飛起的表情同壞動作
整輯相真係影得好好講真飛龍D腳都幾快同重

good job on the sport picture. Can you share your camera setting with us?

fordmustang500 發表於 2012-9-16 09:46
good job on the sport picture. Can you share your camera setting with us?

吓, 原來我漏了寫setting!
影擂台會set M Mode, 因射燈會影響測光.
WB也會set Kelvin, 今次我set了3,200k-3,400k
最主要是快門1/500 - 1/640 , 一般1/500已足夠, 有些相會set至1/640以保証一定有相交.
ISO-1,250-1,600, 光圈F2.8 - 3.5.....因用M Mode影, 改快門時, 才詞ISO或光圈

回復 oldcake #76 的帖子

Good stuff, it helps to learn how to shoot the sport event in next time. Thanks

捕捉到比賽時的節奏