難為小業主.

510000 元錢 回覆本帖可獲得 10000 元錢獎勵! 每人限 1 次

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

請問呢d算唔算地產霸權.

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

政府法例過時,受苦又係小業主.
我曾經幫過一些屋苑處理個公共地方既工程,例如入則改動layout,大廈維修都有,當然我既經驗唔可以話有任何代表性,不過都應該可以俾大家未經歷過既巴打另一個方向既睇法。

試過要幫屋苑入則屋宇處改動公共地方,程序如下:
1 聘請我公司一定唔會係管理公司,只可以係 1. 業主立案法團,或 2. 業主委員會委託管理公司(因為無/未成立業主立案法團)。

2 所有改動設計,一定要開業主大會,得到出席業權份數超過一半既贊成票,至可以正式被確認。

3 入則屋宇處時,必定要有申請人入表格俾屋宇處,政府至會受理,而申請人法例上必需要係該地方業主,如公眾地方就必需由業主立案法團為申請人,管理公司一概不受理。

4 所有洗費如果多過10萬元或全年預算之某一個百分比,就必需招標,而招標程序要求均需符合建築物管理條例要求。決定承辦商亦需要召開業主大會用上面相同方法去選出。

5 所有集資計劃(如需要)均需按公契內訂明之業權份數去籌集,次數,日期亦要係業主大會內投票確認。

6 召開臨時業主大會,需要在不少於14日前於公眾地方張貼告示及會議內容公告天下。

基於以上法例要求,我好難睇到點解會有咁多爭拗。當然,我都經歷過唔少業主係某些時候會蜂擁而出左鬧右鬧,其原因不離以下幾種:

1 平時乜都唔理,所有告示當廢紙,到要決定做時至如夢初醒,誓神劈願話從未被通知。
2 永遠覺得法團班人有利益輸送,所以乜都反對,勁鬧黑箱作業但毫無根據。
3 曾經失意於法團選舉,變成反對派人士。
4 嘗試過想撈油水,但係唔成功,所以寧願攪抄人士。
5 其他有勢力人士,想攪亂你單job等自己再有機會做野。
6 想做既野得唔到大多數認同,寧願用拉布手法攪抄。

管理公司係賬目方面係建築物管理條例344內有明文規定既,所有業主都有權去了解,而管理公司亦要遵守身為屋苑經理人既責任。詳情唔係我專業所以唔詳細討論。

公契由於係咁漫長既歷史入面對內容要求不斷進化,當然會有尐內容會比較不合時宜,但係咪就叫做有灰色地帶或欺壓小業主呢,我又唔會有咁既感覺。
回覆 讚好 不讚 使用道具

回帖獎勵 +10000 元錢

開支越大 經理人酬金越高  

呢D我覺得唔算地產霸權,  但黑箱作業就一定係囉
千瘡百孔既 物業管理條例,  
大大細細大廈都有 (你請佢返黎管你, 但你唔可以管佢)

業主無權過問, 咁邊個有權 ?

靚爆鏡 發表於 2012-9-14 17:11

團結就係力量、打殘大財團

呢個公契既問題之前係其他帖都略略有題及過,每位買家都可以查閱公契以明白身為業主既責任同義務,而呢個亦係決定買唔買間樓既因數之一,當然呢尐公契既內容同用字又真係巧難睇,但係無辦法,要買就應該要睇,唔係之後就無得怨.....
始終買樓係自己既選擇,無得輸打贏要,如果認為條款苛刻責任太大咪唔好買囉,無人用槍指住卦...
咁仲係咪叫地產霸權?

回復 靚爆鏡 #1 的帖子

你吹佢唔漲㗎!佢哋有錢,識走法律罅,你要買佢嘅樓住就預咗㗎喇!香港政府又廢又無能,睇吓呢個政府又做到D乜野出嚟!?...

地產霸權 exist long time ago

呀吓 發表於 2012-9-14 23:32
呢個公契既問題之前係其他帖都略略有題及過,每位買家都可以查閱公契以明白身為業主既責任同義務,而呢個 ...

源頭係法例太多漏洞囉

公契, 管理條例, 管理公司......
大家買樓果時, 99%人都 (理唔到, 知唔到, 唔清楚, 無辨法查)

好似 MPF 咁,  始終唔會有人知佢地點樣運作, 即住就收到REPORT話蝕左

全香港人都幫地產商打工

肥叔叔 發表於 2012-9-15 11:46
源頭係法例太多漏洞囉

公契, 管理條例, 管理公司......

係公契安排同內容上,法例有咩漏洞呢?
事實我真係睇唔到有咩漏洞係會做成任何損害小業主既利益。
公契既訂立其中一個功能係去界定公眾地方同公眾地方既維修責任,而呢個責任係基於業權份數去均分,所以唔同單位既業主,無論係住宅,商鋪,停車位,等等既業主所要負擔既責任都會唔同,因為業權份數唔同吖嘛。 好喇,好多時爭拗就出現:
「點解我住上面,下面商場電梯口要我俾錢?」
「點解我住1樓,天台防漏又要我夾錢?」
「我間鋪明明係地下向街,點解後樓梯維修要我夾錢?」
「我得個停車位,點解外牆維修我要夾埋一份?」
「果個外牆明明入面就係間百佳,點解維修又要我夾埋一份?」
「點解維修供款唔係用單位尺數計架!」
呢類爭拗,其實都係建基於對公契內容同定義既不了解而引申出黎既。而絕大多數公契都係於業主買樓前已經寫好可供查閱既,只要發現有邊句唔岩睇,大可決定唔買,但係一簽左個字,即係表示同意遵守公契所訂之內容。就係咁簡單,有咩法例上既漏洞?

呀吓 發表於 2012-9-15 14:13
公契既 ...

我知你一定會反對既, 我唔係律師/法官,  
所以我答唔到你(邊一句內容上有漏洞)

但, 一般小市民, 手頭唔會有任何資料,
買樓前, 想研究公契 研究物業管理, 研究定義,
一定要搵律師搵資料, 再逐點解釋至OK
每TARGET一層樓都會引申洗費係一件事,  
但時間上,  你認為仲買唔買到樓 ?  

又或者, 市民買樓之前, 邊個PARTIES有責任出示/解釋呢一堆資料, 等買家去明白 & 去決定 ?   等市民唔洗事後至知奶野

就上面MOVIE,  
太古城外牆租俾學校, 收益去左邊 ? 業主無權問 ?
德福平台, 改動左居民原有出入通道, 業主買樓前/後, 又有無權過問 ?
我相信好多爭拗點, 本身都無出現過公契 & 管理條例上,
咁呢D就係灰色爭拗, 就係漏洞啦

肥叔叔 發表於 2012-9-15 14:43

篇卵文仲可以寫長尐,因為會寫關於業主是否「擁有」公共地方同如何「改動」公共地方既程序。不過要湊女,所以遲尐至寫!

我覺得出呢張帖好成功因為有咁多師兄用專業或理性方面回應,阿靚目不識丁,又讀得書少,昨天空閒番睇d舊節目,見到d管理公司原來咁惡,但我唔係當時人,我當然唔清楚啦!咁我就出呢張貼希望引發大家討論,而我又可從中獲益,寫住貢多先,今晚收工再續。
最後一句多謝各位版主師兄們回帖指導

無論大屋苑, 細單棟樓, 呢D情況都好普遍, 睇你好唔好彩, 撞到間食水深晤深

靚爆鏡 發表於 2012-9-15 17:41
我覺得出呢張帖好成功因為有咁多師兄用專業或理性方面回應,阿靚目不識丁,又讀得書少,昨天空閒番睇d舊節 ...

係煩版淫威之下.....係英明領導之下,我地的而且確係一班烏合之眾.....一支擁有各種專業既團隊!所有話題我地都會盡心盡力去增強四台討論氣氛!

呀吓 發表於 2012-9-15 22:08
係煩版淫威之下.....係英明領導之下,我地的而且確係一班烏合之眾.....一支擁有各種專業既團隊!所有話題 ...

乃個比佢淫威過.

煩惱 發表於 2012-9-15 15:02
嘩~ 兩位大爺咁得閒寫卵文呀?

乃咁講,咁係咪叫斬腳子被沙蟲.

肥叔叔 發表於 2012-9-15 14:43

MOVIE裡面可能只係個別例子,唔好勞氣.

呀吓 發表於 2012-9-15 14:13
公契既 ...

有時白紙黑字都有灰色地帶,一般小業主只有無奈接受.