金管局收緊多於一個物業按揭貸款至4成

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

金管局宣佈己向銀行發出指引,收緊多過1個物業的按揭貸款申請上限,以提升銀行的風險管理。以供款與入息比率(DSR)的上限,由現時的50%降至40%,在利率壓力測試下,申請人的供款與入息比率上限,亦由現時的60%降至50%。若以資產水平為申請,最高按揭上限由現時的40%降至30%。

另外,新造按揭最長年期,不超過30年。新措施即日起實施,但在今日或以前簽訂臨時買賣合約的物業不受限制。

金管局總裁陳德霖表示,去年6月推出第4輪逆周期措施後,樓市轉向淡靜,但只維持了7個月時間。今年2月起樓市開始升溫,成交及樓價均有上升。年初以來,本港樓價累計升13%。

偉大既含得能總裁即係想趕絕上車人士, D樓升左咁多, 想拉長供40年以符合壓測都唔得.....變相迫人租樓
其實我又會覺得
上車難唔係主要因為供唔到
而返為係首期問題
上車盤講緊都成3舊
連其他費用, 一拎要拎舊幾出黎
有幾個做得到
回覆 讚好 不讚 使用道具

同意, 首期都過百, 但首期問家人都仲或者有得借, 但壓測過唔到(差少少)就會拉長年期,

而借得>30年都係後生仔多, 而家即係逼死佢地租樓

討論

需求大, 租金又直線扯高發表於 2012-9-14 23:22

煩惱 發表於 2012-9-14 18:55
呢次福街喇....

有幾福街?

我又係好麻木咁.........

平預市場, 趕走炒家又點 ?  炒家 FULL PAY,  洗Q同銀行借咩

重心...又係死用家....幾乎叫銀行唔好借錢俾人.... 一係就FULL PAY
政府迫市民只可以買一層樓,  9到好似居屋咁,  機會只得一次

暴動啦...... 就快

煩惱 發表於 2012-9-14 20:36
呢個問題我墨水 5 夠... 5 係我真係可以寫篇卵文過你...

我雖然都唔係巧識,不過我都知道.....

今翅珍系仆街鳥....

For your information....,
今日純金磚1千克47萬幾.....
唔知聽日會升幾多呢......

呢個問題我墨水 5 夠... 5 係我真係可以寫篇卵文過你...

但我唔覺得 討好用家......
投資者資金迫走第度,  
炒家 唔會為左揸2-3年貨而俾銀行罸息, 所以從來唔會上會,  FULL PAY就會

用家就仆街啦,  無錯, 又係用家出事....
父母有樓有錢, 但唔可以供多層俾下一代,  仔女又唔可以供多層俾父母, 只可以俾CASH自己9掂
業主想換樓, 一定要甩左第一層, 至可以去攪另一層,

政府始終都要帶頭, 9好多法例阻止, 叫市民唔好買樓

回復 yk8686 #1 的帖子

小弟係贊成呢個行動,不過應該去得更盡添!你要幫到真正用家,就要政府出手,港人港地,居屋禁售期延長,加建公屋(不得買賣),復建居屋(20年不能轉讓及只可買給香港人),提高私樓買賣利得稅增加稅收(非香港人買買稅收加倍)等等. 方法好多人都知,係班[狗官]驚咗班[商界吸血鬼],又或者好似新紅A科咗水比許賤人咁,政府咪唔做野囉!要知道有無咁做?睇吓今屆立法局班友點攪咪清楚哂囉!

煩惱 發表於 2012-9-15 11:16
個 point 係 ... 5 會個個炒家刀 full pay 買 ... 5 係財力問題 ... 係成本問題 ... 當然依家 5 full pay ...

即係順從民粹主意....... 仇富既打壓行動........
只有死人, 無人得益,  final 民粹果班一樣無so

根本就係亂黎, 好聽就係幫銀行作風險管理,

實際上而家唔係97, 篤下手指就借到錢,

本來個壓測, 已經係計算左個供樓負擔係5成,

等如理論上佢除非無得撈, 唔係實夠供,

其實亦係鎖左貸款上限,

係上限內你理得我買幾多層呢, 都係供咁多啦,

而家即係打壓人投資地產姐

而家收開租既, 負擔到有幾多人會去賣樓?, 賣左點買返呀....

咁即係成個地產業摺埋佢?

肥叔叔 發表於 2012-9-15 11:39
即係順從民粹主意....... 仇富既打壓行動........
只有死人, 無人得益,  final 民粹果班一樣無so  ...

理得我有無錢買, 你買樓投資就係罪人

cthk 發表於 2012-9-15 00:37
回復 yk8686 #1 的帖子

小弟係贊成呢個行動,不過應該去得更盡添!你要幫到真正用家,就要政府出手,港人 ...

無屋住, 有公屋, 我都讚成起公屋, 同踢走富戶,

CHING, 我想問下, 用家又好, 炒家投資者又好, 樓係唔係佢地既資產先?

你有能力買, 恭喜你, 你無能力買, 努力D囉,

點解要幫人買樓先? 唔通自住既, 幫你買完, 你日後升值全數回餽社會?

如果答唔會既, 點解唔幫下投資者買多幾間呢?

yk8686 發表於 2012-9-15 17:58
理得我有無錢買, 你買樓投資就係罪人

正苦話 :  你有$去買股票啦, 唔好買樓

肥叔叔 發表於 2012-9-15 18:06
正苦話 :  你有$去買股票啦, 唔好買樓

買股票...............輸左有無得賠先

yk8686 發表於 2012-9-15 18:08
買股票...............輸左有無得賠先

要問正苦.....

肥叔叔 發表於 2012-9-15 18:09
要問正苦.....

呀金管局"含得能"先生話有泡沫,

今日樓價比97高幾多呀,

我既至愛午餐肉個泡仲大啦, 其他白米, 鹽糖有無泡呢?

做地產既人都要食飯架.........

yk8686 發表於 2012-9-15 18:18

多謝你.............. 地產好快就會飯開.......  

林鄭司長上星期日, 上電台講 : (地產商講既野, 佢地係唔會放喺心........)
明示哂啦  

yk8686 發表於 2012-9-15 18:18

閃人啦  ,   happy  weekend   

肥叔叔 發表於 2012-9-15 18:25
多謝你.............. 地產好快就會飯開.......  

林鄭司長上星期日, 上電台講 : (地產商講既野, 佢 ...

呢個係事實, 做地產要攞牌, 而家就仲過賣4仔, 日日打壓,

你政府大把錢咪起下公屋囉,

不過唔好忘記政府D錢主要都係納稅人, 同賣地既!!

投資者, 地產經紀又唔係殺人放火,

係自己個FIELD度玩, 亦無叫你班仆政府街資助,

駛唔駛趕到咁盡