法律版小遊戲之三(已完結)

禾相信任何年代,小學雞,中學雞互閹刀流行既,如果告得入,當年都係小學雞既法官都會擔心比人秋後算帳.其實係冇得告,要証明呢十年間發生既事有d難度

回覆 讚好 不讚 使用道具

告咩,都十年,你話自己性無能,係對男定女先,先攪清楚,重有好多先天後天因素,唔好亂告人,買本雄風、龍虎豹睇睇,同走去油麻地公試,可能你鍾意比人吉多過你吉人

應該冇得告, 10年咁耐, 過晒追溯期啦, 仲要點証明A性無能關B事, 10年內可以有好多事發生導致性1無能㗎!

回復 smuck141 #1 的帖子

即使可以告, 都唔好去告. 小學玩閹, 起碼都有十歲八歲. 你話佢十年後先發現變咗性無能, 無可能. 如果佢小時好玩閹, 肯定佢十四歲以前會學識打飛機. 冇理由到近二十歲先發現自己係性無能. 如果佢去告, 一定被人問到口啞啞.

已經有許多ching 討論討論證人證據和時隔多年引致擧證困難,不再在此討論,不過損害是剛發現,因此不存在時限問題,我站在受害人角度看可以告誰,當然一定要告施襲的學生,告他的父母有一定難度,學生已經上學受學校管教,兩個學生互動難免衝突,非一般父母責任,反而在校園正常上課期間,學校有管教責任,假如是官校更好,找毓民談談,告政府,要吳局長解釋。

成十年咁耐先發覺有問題? 一係案發時得六歲, 但雙方年紀咁細又好難告到對方, 假若案發時十二歲(小六), 咁十年後, 即二十二歲先告人? 好難解釋點解過咗青春期咁多年先知自己有問題而去告人喎. 況且除非當年有做齊紀錄, 例如詳細描述互閹過程, 及當時受創的醫學報告, 否則對方亦可以話今日的無能未必係佢當年造成.
加上原告亦要去証明自己有冇拖延醫治以至無能, 如果唔係被告隨時賴係原告自己攪成咁tim.

冇得告
理由:
1.話明係小學雞,即系未成年,個個腦筍刀未生埋,而且系玩引致,佢地根本無蓄意
  傷人的動機,只算系意外。
2.10年前受重創,當時嘅主診醫生一定會有康復評估報告,在那時既無提出特別索償
(題目無提及),估計應不屬有後遺症的創傷。
3.由於事隔10年,根据第2點肯定會被人質疑其是在這10年內因本人其他不當行為(縱慾過度)引致。

smuck141 發表於 2012-9-18 16:30
小學雞,有邊個唔會得閒無事玩閹人?

我仲記得自己小學嗰陣

我覚得要睇證據!冇確實證據證明佢的性冇能是十幾年前造成的!如果咁多年keep  住有睇醫生,證明一直受傷發育唔到!可以一試!否則冇得告!

你條smuck141兄,係度整能估人,嗰嗰都唔睇條問題而作出自已偉大結論,(自已十年後變性無能),即係話叫各ching自己性無能而去說一個不能告人的理由,明乎•••

討論

搞笑: 5.0
搞笑: 5
發表於 2012-10-30 16:41

法官大人,要入罪,原告有必要證明到被閹前性能力是正常的,是經過被告與原告之間的互閹行為後造成傷害所致,先至可以成案架啵~

呢度講既告,應該係指民事,咁當然可以告啦

1)學校,竟然容許學生咁做,失職
2)被告家長,竟然容許個仔咁,失職
3)原告家長,春袋被重創咁傷,十年咁耐作為家長都無醫治,失職

首先唔好意思
因為太忙所以咁遲先覆
亦都因為我出題嗰陣真係冇諗過個答案
所以都要坐定定諗吓先寫得出嚟

以後係我嘅少少意見
歡迎大家繼續討論

時限問題

首先要處理嘅,係時限問題。
人身傷亡嘅索償,需要喺受傷之後三年內提出。
我地嘅個案,傷者係十年前已經被閹
睇落去好似已經過咗期

但係好好彩,傷者有兩個理由可以延長申索期限

第一,若然索償人受傷嗰陣係「無行為能力」(under disability)
索償期限係會順延到佢停止「無行為能力」先開始計
而「無行為能力」係包括未成年 (infancy)
所以受害人只要喺成年之後嘅三年內索償
即係佢廿一歲之前開展法律程序
就已經OK

第二,三年嘅索償時限
係由(A)索償人受傷之日
或(B)索償人有「相關認知」之日開始計
兩者較後為準
相關嘅認知,包括受害人知道「有關嘅傷害乃屬重大」
我地嘅案情係當時人被閹十年之後先發現自己性無能
因此索償時限亦應該由嗰一刻先開始計

索償對象

第一個索償對象當然係閹佢嗰個同學仔
雖然佢「行兇」嘅時候係未成年
但係「年少無知」並唔係一個抗辯理由
一個未成年嘅人係完成可以作為人身傷害嘅被告人
當然法庭喺決定少年行兇者需唔需要負責嘅時候
一定需要考慮犯案時被告未成年
因此決定佢係咪疏忽唔係用一個合理成年人會做咩嚟量度
而係要考慮番佢咁嘅年齡嘅人
會唔會預視到佢做緊啲會危害他人嘅事

行兇者嘅父母呢
通常,道德責任唔計
父母係唔會為子女犯嘅事而需要負法律責任
但係要注意
如果父母明知道自己個細路對其他細路會構成危險
例如明知佢好有攻擊性
而又唔帶個細路去睇醫生
又唔通知啲老師或者學校要留意
咁樣父母本身可能因為咁已經係疏忽

第三,當然要考慮學校同埋老師
原則上,學校同埋老師對所有學生都需要負責
好似要當佢地係自己嘅細路一樣小心照顧
因此學校同埋老師係可以因為冇盡責防止小朋友被閹
而被判疏忽
咁咩叫做盡責呢?
呢個就要睇情況
例如,行兇者一直都係冇暴力傾向
又唔係啲咩搞事嘅壞學生
學校同埋老師冇咩要特別留意佢嘅理由
咁要話學校同老師係疏忽可能會有困難
相反亦然

smuck141 發表於 2012-10-30 16:31
首先唔好意思
因為太忙所以咁遲先覆
亦都因為我出題嗰陣真係冇諗過個答案

真係一百歲唔死都有........得告黎告去.......

可能本身我理解能力低,以下三句有d 吾明....

"喺學校小息嗰陣互閹
其中一個春袋被重創
十年後先發現自己變咗性無能"

個Ambiguity 就係第二行嘅"重創"
究竟系互閹完"重創"...定系十年後才allege 重創?
如果系前者, 咪當PI 做lor;
如果系後者, 傷者有 burden of proof....但十年前到而家先有lawsuit,
Defendant (無論系邊個), 刀有太多reasonable doubt 嘞!!

補充內容 (2012-10-30 17:07):
註: 發現重創吾等於發現失去性能力。

smuck141 註言 (2012-10-31 00:14):
春袋重創係一個傷害
因為春袋受創而引致性無能係另外一個傷害
性無能可以係喺春袋受創同時引發
亦都可以係因為春袋喺細個嗰陣受創
後來當小朋友發育嘅時候,性能力受障礙
如果你純粹計春袋嗰個傷害,受傷係十年前
如果計性無能,受傷(即係出現病況)可以係十年前
亦都可以係十年後喺小朋友發育之後出現

felsino 發表於 2012-9-19 18:16
肯定要告喇,点会无得告喔~
1)告Q个律师教唆及浪费香港法律资源~
2)再告个律师有无尽专业 ...

首先好多謝法律版餅餅邀我地做評審,經過我地閉門研究,所得結論如下:-

如果,淨講創意,felsino(19樓)算係一個,另一個係23樓嘅二虫(可以話冇理頭,但創意就十足,特別係felsino話告律司)

其他,一般答案都係據事實推論,可以話答得好和跟一般法律觀點。這一類不論對錯,以sweet_d(9樓)和黑崎一護(6樓)最抵死(引用咗周生嘅對白)

純以創意,一致認為felsino最有創意

waiking 發表於 2012-10-30 18:14
首先好多謝法律版餅餅邀我地做評審,經過我地閉門研究,所得結論如下:-

如果,淨講創意,felsino(19樓) ...

有无奖品???

felsino 發表於 2012-10-30 18:25
有无奖品???

乃汰番頭帖,問餅餅攞啦

waiking 發表於 2012-10-30 18:26
乃汰番頭帖,問餅餅攞啦

我话告律师喔,听ban都得喇~

felsino 發表於 2012-10-30 18:29
我话告律师喔,听ban都得喇~

冰梗

有得告
1- 告9个校长治校无能
2- 告9D老师管教无方
3- 告9D粉肠未知道来龙去脉 也未知实情就说要告这个 告那个
4- 然后自己认罪其实当年教唆他人互閹

啊哈哈哈 哦就是主脑