[民生話題] 不止抵制日貨還有美國貨

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

釣魚台事件若非美國在後撐腰,日本又豈會如此狂妄,所以除了抵制日貨 外還有美國貨.
要I phone都唔要釣魚台,咁就叫佢死咗佢啦.
大佬,美國係中國貨嘅主要買家之一.
俾人低制就有份,點去抵制人哋?
抵制日貨,中國利大於害.
抵制美貨,中國害大於利.
唔買 iphone 會死?
你鐘意咪唔買囉,又冇人迫你買.
你有本事,就乜嘢都唔好買.

釣島事件只不過是多方玩嘢嘅籍口.
做少少嘢可以幫到國家就不妨去做.
損失大又幫唔到國家忙嘅就無謂做.
咁即係比美國玩晒啦,冇人制衡到佢啦.
美國點玩晒呀??
I phone...買吾買都吧...
釣魚島事件越來越紧张,是美國推出QE3,向中國打經濟戰爭,目的是製造混亂,熱錢流出中國
拖跨中國經濟,致動亂而變天!
咁樣講, 首先中國唔好買美債.
五樓阿Bipwin就講得最啱啦。
扺制美貨,無用,而且美貨在華品種亦不多,好像只有艾風同电腦cpu,軟件,反而中國貨在美無處不在,如果美國反制,中國瓜直,可以做一早做左。
要做偷偷做,唔好吵,唔好講,其實我地大家都静雞雞做左好耐,就係用老番軟件,同埋用山寨艾風,呢襾樣野每年都令花旗损失惨重,周不時猫刮咁吵,不过吵矛鍊用,佢吹得禾地脹咩?
回復 kcw610427 #1 的帖子

一早抵制美貨, 等美國人經濟受損後, 美國老大自然會迫佢細老日本歸還釣魚台俾中國
大陸係世界工廠,抵制發達國家ge產品,即係抵制自己。
ctedjack 發表於 2012-9-29 00:04
回復 kcw610427 #1 的帖子

一早抵制美貨, 等美國人經濟受損後, 美國老大自然會迫佢細老日本歸還釣魚台俾中 ...

唉。扺制美國貨?
咁美國又邊有錢買中國貨。
咪擺明搵自己笨。

扺制日本貨就唔同。
日本根本就冇必要都唔會買中國貨。

等美國受損?
經濟戰係七傷拳,你用七傷拳去打內家高手,
我驚美國都未覺痛,中國已經要嘔血。
打日本仔就唔同,一拳就要佢嘔血。

支持開經濟戰
現今世界想搞掂尾角鬼真系巧Q難,明刀明槍,無論打仗或經濟扺制都係自尋屎路,賺俾佢搞番轉头。
看來只有回教激進份子可以,一鋪鸠一一已經可以搞到成個尾角震到鼻哥O無肉。
全靠鳩一一,花旗佬疴尿都唔得閒可以俾中國有10年安樂日子過,全力發展經濟,。
回教佬報仇,順便幫中国人解去美角压力,可惜近年搞掂左中東佬,美角又番头啦!
難好多wo
單係iphone已經好難抵制/罷買
文彬.周 發表於 2012-9-29 17:14
現今世界想搞掂尾角鬼真系巧Q難,明刀明槍,無論打仗或經濟扺制都係自尋屎路,賺俾佢搞番轉头。
看來只有回教 ...

咁點解中國人冇呢d咁視死如歸ge人?
Sam1128 發表於 2012-9-28 14:59
下...抵制美貨?D人唔買I phone會死ka....

IPHONE5 咁OUT點用呀..... 依家出去放IPHONE5冇人要........佢老味....問你班ON9炒家死未
我係分身 發表於 2012-9-30 07:55
IPHONE5 咁OUT點用呀..... 依家出去放IPHONE5冇人要........佢老味....問你班ON9炒家死未  ...

唔係瓜,ching前幾日仲話賺千鸠幾一部架播!咁快玩鍊完?

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-19 18:15