[消閒好去處] 玩盡文化農莊 狩獵釣魚 動靜皆宜

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

玩盡文化農莊 狩獵釣魚 動靜皆宜
一大班朋友趁住假日搞秋遊活動,男士們想刺激,女士們想悠閒,動態和靜態活動看似水火不容,其實來到天水圍屏山文化農莊便可兩者兼得!想激玩嘅朋友可試吓「模擬狩獵射箭」和「繩索飛越」;想Relax的話則可參加下星期正式展開嘅「生態導賞團」,又可走入全城最易釣嘅「寶石魚場」一展身手,連唔識釣魚嘅Model都輕鬆釣到條寶石鱸!
雖然時間短,但半空滑行勁好Feel。
繩索爬樹好花體力,需要教練從旁指導。

動:繩索飛越滑行
有冇羨慕過朋友去熱帶雨林,在樹頂之間以飛索穿梭?原來農莊內都有得玩,起「飛」地點約為3層樓高嘅樹上,做好安全工夫後便可以「自由落體」式向下滑;不過滑行距離都幾短,2、3秒就玩完。想向高難度挑戰的話,可嘗試繩索爬樹,靠一條繩索用腳、腰、手嘅力量「爬上」離地30呎嘅樹上。不過呢兩個繩索活動始終有啲危險性,必須有教練同專業人士從旁指導,所以要40人以上報名才會開放。

討論

吸引: 5.0
吸引: 5
為支持本站的質素提昇,請多向不同的會員評分(尤其是用心發表的會員),多謝合作!發表於 2012-10-6 00:07
獵物都係以橡膠製造,唔怕傷害到小動物。
練習場用上鋁板做靶,擊中時「登登」聲,幾有滿足感。
連氣動雷明登霰彈槍都有得玩,都幾落本。
收費:$80(繩索飛越1次)、

回覆 讚好 不讚 使用道具

用魚水種植通菜,收成速度更快。
用麵包餵魚時勁多魚撲過來,嚇到Model花容失色。
$100(繩索爬樹1次)

唔係做媒,釣魚新手Model都可釣到咁大條寶石驢。
文化農莊中央有個草坪,大人小朋友玩吓團體活動都得。
動:射擊鬥快鬥準
與一般War Game場不同,這裏提供嘅係AGTS玩法,講求速度、技術和準繩度,而且所供應嘅槍都有幾多款式,由入門級電動槍到氣動手槍、氣動雷明登霰彈槍和氣動流彈炮都有。內裏備有一個實景場,要一邊移動一邊擊中目標,計算玩家的準繩度同時間,而且每個月都會轉換場景布置呢!
收費:$80(電動MP5長槍40發)、$100(氣動手槍20發)、$125(氣動雷明登霰彈槍10發)
靜:有機種植生態導賞
想玩靜態活動的話,場內有機農莊可說是迷你版農場,入口附近備有一個大型魚池,入面養咗唔少寶石鱸,負責人Gary話,寶石鱸嘅Omega 3比「拖羅」多2倍,口感好又有營養!養魚嘅飼料會用上麵包同廚餘,參觀者更可用麵包即場餵魚,隨時有大批寶石鱸撲過來搶食!而養魚嘅水過濾後便可用來種菜,魚池旁便設有一個水池,上面設置浮架種植通菜,另一方面又可引水種植士多啤梨。小記即場所見,通菜已可收成即摘即食,士多啤梨就要遲啲先有。附近還有一片大型耕地,標示住娃娃菜、翠玉瓜、紫背菜、紅菜頭嘅土壤開始有嫩葉長出;主要係用蚯蚓所產生的腐蝕質形成有機肥料,令蔬菜更肥大茁壯,10月13日舉行嘅綠色保育活動便有機會見到收成。
收費:$30/位(30分鐘導賞,40人成團)
靜:大魚3秒即上釣
小記等唔切收成,Gary便推介不遠處嘅「寶石魚場」釣魚,講到明場內有近5萬條魚,保證易釣!以半信半疑的心態同Model一齊試釣,只見經Gary提點揸竿技巧後,拋下魚餌不到3秒,已有條肥大嘅寶石鱸上釣,勁有滿足感。當然,魚獲係按秤計錢!除咗呢個寶石鱸魚塘,隔籬仲有個混合型淡水魚魚場,鯇魚、大魚等都有得釣添!
Package價更抵玩
逐樣逐樣活動計,玩落好似幾貴,不過每逢假日便有Package套餐,好似「樂翻天套裝」便包括自選4項活動兼迷你燒烤餐1份,每位收費只是$220。但部分活動需事前預約,最好先打電話問清楚。據負責人Gary講,嚟緊仲會搞萬聖節Party活動,「哈囉喂」南瓜配套已經準備好晒,日期同收費稍後公布。
屏山文化農莊
地  址:元朗天水圍天慈路馮家圍30號
交通方法:從天水圍鐵路站乘搭的士(約$25);或從天水圍鐵路站步行約15分鐘
查詢電話:3487 9795
網  址:http://yl.hk/pscf/

MODEL幾吸引~

sweet_d 發表於 2012-10-5 14:40
非常赞同,有冇model 陪玩呢?

東南亞應該好多~

好似幾吸引, 不過太遠了...

個model好吸引我

又好似幾多嘢玩喎

唔知可唔可以同埋個 MODEL 一齊玩呢

Rogar 發表於 2012-10-5 14:20
玩盡文化農莊 狩獵釣魚 動靜皆宜
一大班朋友趁住假日搞秋遊活動,男士們想刺激,女士們想悠閒,動態和靜態 ...

HK有呢啲地方嘅咩??

都系Package套餐好D!

Rogar 發表於 2012-10-5 14:27
唔係做媒,釣魚新手Model都可釣到咁大條寶石驢。

文化農莊中央有個草坪,大人小朋友玩吓團體活動都得。

接近大自然之旅.  確是好地方.

有咁靚嘅美女相伴,既可親近大自然,又可親近美女.

HK好少有甘好的郊遊地点!!

好像好過癮, 加上這個靚女就100%了。謝過

謝謝分享

像大棠一樣非法嗎?

war game 幾吸引