DR醫學美容二對一sell客洗腦硬銷療程(轉貼)

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

DR醫學美容集團於1995年成立第一間店舖,至今已擴充至42間分店,公司急速成為全港最大以醫學美容作口號的美容集團,但其經營手法常遭投訴。據了解,該公司曾以「唔使錢可以做代言人」的絕橋,游說客人購買減肥或美容療程。他們透過隨機致電找客,只要客人體重超過250磅,便以此游說客人往面試。

派職員陪同去廁所

其二,公司職員不時在街頭做問卷,以特價面膜或美容療程作招徠,並常常以二對一方式,派出兩名職員服務一名客人。有女客人因抵不住一個小時的洗腦式硬銷後,要「借尿遁」離開。有顧客稱,該公司竟派職員陪去廁所,就算逃出「魔掌」,仍被「奪命追魂call」call爆手機。另外,當成為該公司客人後,職員就會以各種各樣的理由,要求客人一次過購買多次療程,往往消費數萬元。消息稱,該公司在開曼群島註冊,而每間分店均以不同名稱獨立註冊,任何一間分店捲入事端,其他分店也不受牽連。昨晚,DR即在網頁發「免責」聲明,而該公司代言人胡渭康則向本報記者表示:「我同佢哋仲有幾個月合約,雖然我係代言人,但唔係樣樣產品都試過,我只試過facial,聽講今次出事產品係新嘢。我希望三位女事主快啲好返,我送祝福畀佢哋。」
顧客呻笨 拒再光顧(轉貼)

分店遍佈港九新界的DR醫學美容集團,有17年歷史,客戶網絡龐大,公司網頁聲稱,其服務會員超過30萬,在銷售員的大力推銷下,不少女士付出大量金錢,卻未必能得到預期效果,甚至要「貼錢買難受」。有人隆鼻隆出禍,有人形容買療程有如「借大耳窿」,有人減肥致荷爾蒙失調等等,不少在DR曾遭遇不愉快經歷的女士,紛紛呻笨,甚至視用完療程有如一種解脫,堅拒回頭重蹈覆轍。

大學生Alice花數萬元購買DR的推淋巴療程,她批評DR的銷售手法極有問題,客人購買療程後,如想中途轉換其他療程,須額外支付金額往往超出預期,「假如療程剩餘4,000元,想多付500元,轉買4,500元的療程是不可以的,要多加數千元轉過萬元的療程」,她說不少人因療程不適合,又不想浪費已買的療程,只好被迫就範。她又質疑DR的推拿師工作「求其」,進行療程期間未有發現她背部已受機器影響而通紅,導致她受傷。

鼻樑變歪不獲賠償

「冇事就一家人,有事就當你仇人」。張小姐(化名)自07年幫襯DR,四年間花費數萬元購買美容療程,「好似借大耳窿越積越多」。她說員工「當你係朋友對待」,自言「耳仔軟」的她被推銷多次,終接受透明質酸隆鼻,但事前沒有進行任何身體檢查。相隔半年後,張小姐鼻樑紅腫疼痛變歪,要求對方賠償善後不果,昔日「朋友」頓變陌路人,自此她再不願走近DR分店半步,張小姐的鼻樑至今不時隱隱作痛,「點可以只顧賺錢不理人死活」。

減肥變荷爾蒙失調

早前光顧旺角旗艦店的容小姐,為了減肥,花了數萬元購買減肥療程,其中一項是減肥。原理就是長時間不斷刺激穴位,有助促進新陳代謝。惟容小姐做了兩次,每次做完翌日均出現發燒和全身疼痛的症狀,最糟糕是出現荷爾蒙失調。為免浪費金錢,她只好將餘下療程改做人手推淋巴。
回覆 讚好 不讚 使用道具

一間公司這樣的經營手法, 竟然可以有17年歷史, 竟然可以到現在才出事?

能夠俾幾萬元打一支針, 非富則貴, 是宣傳硬銷手法厲害, 還是有錢的婦人特別容易上當

呢啲近乎詐騙嘅手法已經唔係新鮮

點解仲有咁多人中招嘅呢

女人錢易賺

置人命於不顧

要告到企收檔

waiking 發表於 2012-10-6 20:18
呢啲近乎詐騙嘅手法已經唔係新鮮

點解仲有咁多人中招嘅呢

可能旁觀者睇就容易, 置身其中就不同講法

管夷吾 發表於 2012-10-6 20:35
置人命於不顧

點可以經營咗咁耐都得架?

經營手法太過份

水晶晶 發表於 2012-10-6 20:36
點可以經營咗咁耐都得架?

唔係賣晒報紙, 可能有客人出左事都唔知同佢有關

HKOXSEX 發表於 2012-10-6 20:35
要告到企收檔

政府一定做野

管夷吾 發表於 2012-10-6 20:12
一間公司這樣的經營手法, 竟然可以有17年歷史, 竟然可以到現在才出事?

能夠俾幾萬元 ...

U often 俾幾萬元打女女一支針

管夷吾 發表於 2012-10-6 20:40
唔係賣晒報紙, 可能有客人出左事都唔知同佢有關

呢鑊告到企褲甩

schmid9394 發表於 2012-10-6 20:43
U often 俾幾萬元打女女一支針

我好多時連幾百元都無

好無良,呃d耳仔軟嘅人

水晶晶 發表於 2012-10-6 20:44
呢鑊告到企褲甩

好似發左聲明話唔關佢地事, 有戲睇

管夷吾 發表於 2012-10-6 20:46
好似發左聲明話唔關佢地事, 有戲睇

梗係咁講架啦

伍子胥 發表於 2012-10-6 20:06
DR醫學美容集團於1995年成立第一間店舖,至今已擴充至42間分店,公司急速成為全港最大以醫學美容作口號的美 ...

香港好多美容公司刀系用咁嘅手法經營ga la,
睇你好5好彩姐