[大師作品推介] 「西塘風月」之一: 江南古鎮

I didn't bring my tripod, all of them are handheld, except the nightscape, I placed the camera on the bridge pole.

D600? I hesitating between D600 and D800, may go for D800
回覆 讚好 不讚 使用道具

kaka1228 發表於 2012-10-8 03:02
非常特色古鎮,仲保持到古鄉風情....

睇埋PART 2 再講

#1 有味道, 好.
#4 我喜歡這張構圖, 未想過咁影. 學到嘢, 下次要試試
#8 邊鬆, 何解? 是否PS較果? (有幾張都是這樣)
#19 喜歡這張構圖, 但不喜個Tone......黃色感覺熱鬧, 偏藍的外圍感覺很冷, 成了外冷內熱的對比, 覺得外涼也許更好, 變成靜與鬧的對比. 個人會喜偏灰的外圍.....話說回來, 張相很好.

日間就有恬靜舒適感覺,夜晚會係點呢

oldcake 發表於 2012-10-8 11:50
#1 有味道, 好.
#4 我喜歡這張構圖, 未想過咁影. 學到嘢, 下次要試試
#8 邊鬆, 何解? 是否PS較果? (有幾張 ...

#8 邊鬆, 何解? 是否PS較果? (有幾張都是這樣)
係呀,因为背景太混乱,所以把四边blur咗佢

登錄/註冊後可看大圖

#19 喜歡這張構圖, 但不喜個Tone......黃色感覺熱鬧, 偏藍的外圍感覺很冷, 成了外冷內熱的對比, 覺得外涼也許更好, 變成靜與鬧的對比. 個人會喜偏灰的外圍.....話說回來, 張相很好.
确係希望建立冷暖对比,不过都同意过了头,屋外面太冷了!
改改佢:

原先:

登錄/註冊後可看大圖

師兄將水鄉小鎮的風情, 盡攝鏡下, 既有溫情, 又古樸迷人, 相靚不在話下, 氣氛一片寧謐, 令人流連忘返. 多謝分享 !!   

正因有如此詩意畫面,自古江南文人雅仕特別多!
d 相影得好靚

古鎮風情..悠然自得....Great

呢輯相,  睇完覺得好舒服, 因為碧咸兄將當地的古典之美都拍了出來!

另外, 雖然已經講過好多次, 但都要再講 : 你嘅構圖真係好精彩!

以呢張相為例, 天地(河)人互相配合, 誰也不是主角, 但誰也不可缺少!

登錄/註冊後可看大圖

完全自由 發表於 2012-10-9 10:12
呢輯相,  睇完覺得好舒服, 因為碧咸兄將當地的古典之美都拍了出來!  

另外, 雖然已經講過好多次,  ...

哈, 其實我覺得係"浙江西塘旅游文化发展有限公司"精心設計的景點佈局.
加上靚靚藍天, 剛好我路過, 按下快門而矣!

BECKHAM2 發表於 2012-10-9 11:22
哈, 其實我覺得係"浙江西塘旅游文化发展有限公司"精心設計的景點佈局.
加上靚靚藍天, 剛好我路過, 按下 ...

唔係嘅, 即使係隨拍, 都要你本身嘅構圖概念好, 先可以發揮最好效果.

不過攝影也好, 創作也好, 有時就係咁. 諗好耐得出來嘅未必係好野; 反而突然靈光一閃, 隨心而拍嘅先係最好果張相!

我只去過烏鎮的東柵和西柵

何時才可看這麽美的景........很想走一趟

魚魚 發表於 2012-10-10 16:47
我只去過烏鎮的東柵和西柵

西柵的硬件十分好,是個有统一管理的主题公园。但是短少人文内容。

BECKHAM2 發表於 2012-10-11 12:27
西柵的硬件十分好,是個有统一管理的主题公园。但是短少人文内容。

西柵都有好多野食

BECKHAM2 發表於 2012-10-7 02:22
「西塘」距上海一小時, 與周庄,烏鎮等齊名的江南古鎮.
3年前的西塘, 給我的印象是如詩畫意的, 是寧靜安逸的 ...

多謝咸兄分享咁靚嘅相
呢啲咁有風味嘅地方,我諗影相影幾日都唔厭

阿爹 發表於 2012-10-12 20:55
多謝咸兄分享咁靚嘅相
呢啲咁有風味嘅地方,我諗影相影幾日都唔厭

最理想係西塘過一晚

冇得彈!! 正呀

運用個mood非常好,高手

Love every bit of the photo you post!! thanks for the share!!