[個人作品] 西塘風月之二: 追尋浪漫一刻

回覆 讚好 不讚 使用道具

waiking 發表於 2012-10-7 18:40
唔係去到至搵咩

噢, 你比我更有自信心.

有酒吧無用架......最緊要有陪酒女郎呀.....我唔想學李白: 舉杯邀明月, 對影成三人!!.......都係「行樂須及春」好d.

oldcake 發表於 2012-10-8 11:55
有酒吧無用架......最緊要有陪酒女郎呀.....我唔想學李白: 舉杯邀明月, 對影成三人!!.......都係「行樂須及 ...

又点會呢?
一如Waiking兄壮言,以老饼影相佬的魔力,吸引3幾個妹妹一起泡吧,又何难之有呢?

.....大不了,就带老饼虎同游西塘可也!

BECKHAM2 發表於 2012-10-8 13:15
又点會呢?
一如Waiking兄壮言,以老饼影相佬的魔力,吸引3幾個妹妹一起泡吧,又何难之有呢?

咸兄, don't play me la......帶老餅婆去就無晒樂趣架喇.
FYI, I sold two cameras last week and bought one.

白天是寧靜和諧的水鄉古鎮, 晚上變了風月一條街. 絕對是有情男女一個浪漫旅程的首選. 日中溫韾, 夜裡激情 !! 多謝好介紹 !!      

回復 oldcake #65 的帖子

I guess....
sold 5N and M8
bought 1DX

BECKHAM2 發表於 2012-10-8 15:24
回復 oldcake #65 的帖子

I guess....

haha......only 1/3 right....sold 1d3 and M8, bought M9

希望娛樂場所唔好破壞古城風貌

oldcake 發表於 2012-10-8 16:35
haha......only 1/3 right....sold 1d3 and M8, bought M9

then you don't have 2 fast bodies with you?

酒吧,茶檔好像與這裡格格不入

BECKHAM2 發表於 2012-10-8 19:12
then you don't have 2 fast bodies with you?

I am going to buy 1Dx ma, I am aking quote from my friend if i can get a better price.

Great
西塘風月---好似親歷其境

攞命....M9都買埋.....

乜野神兵利器你都有, 真係羨慕死人!

碧咸兄將呢兩批相分開兩個帖, 實在是很聰明的決定!

除左因為主題不同, 見到好地地一個風景區整條咁嘅酒吧街....實在有點兒大煞風景

BTW, 真係冇計, 大陸人係好鍾意去酒吧玩, 但大部份都係嘈到拆天果隻......有冇女伴我都冇乜興趣去

完全自由 發表於 2012-10-9 10:27
攞命....M9都買埋.....

乜野神兵利器你都有, 真係羨慕死人!

都係果句......隨了體育攝影外, 器材並不是最重要......要用得其所才是學問

oldcake 發表於 2012-10-9 10:38
都係果句......隨了體育攝影外, 器材並不是最重要......要用得其所才是學問

但係你既有技術, 又有好器材, 就係如虎添翼啦!

完全自由 發表於 2012-10-9 10:40
但係你既有技術, 又有好器材, 就係如虎添翼啦!

但係最重要係.................就係要去影呀.......仲有, 影完要揀......我停了寫文, 一於先處理好幾輯相先

going to unify all camera to FF format? will you still keep a x1.3 for sport?

BECKHAM2 發表於 2012-10-9 11:37
going to unify all camera to FF format? will you still keep a x1.3 for sport?

Yes, I do think 1D4 + 1DX will be a perfect match. When bringing 24-70mm + 70-200mm + 300mm with 1.4x or 2x extension tube, you will hv 24-780mm focal length.
I am always facing the wide angle problem when using 2 x 1D, using 1DX can solve it.