[相機 / 配件推介] 攝影器材原產地

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

現在好多人講要抵制日貨,但怎樣才是日貨呢?

我有部 Sony Nex 相機,買了兩支鏡 18-200mm zoom 同 30mm macro 微距,一睇兩支都是 "made in China",

上個月為咗支持抵制日貨,去買支 Samsung 三星 18-200mm zoom 玩吓,以為係韓國嘢無走雞,

點知買完一睇,嚇一跳,頂!原來是 "made in japan"。咁韓國牌子日本生產算乜嘢貨呢?

廠商要到一個地方生產不外乎兩個原因

一) 成本

二) 技術
回覆 讚好 不讚 使用道具

现在多数的日本品牌相机都交给中国或泰国生产了,不外是成本问题和生产量问题,至于品质方面其实差别不大,甚至没差别,只是部分人执著于原产地,认为日本生产的才是正货

現在一件產品都涉及好幾個國家,真難分屬於乜嘢貨

alan_low 發表於 2012-10-17 21:48
现在多数的日本品牌相机都交给中国或泰国生产了,不外是成本问题和生产量问题,至于品质方面其实差别不大, ...

品質確係有分別,外國品牌而中國生產產品,好多時都係接口做得唔好,而且打開機蓋會見到裡面有好多塵,主要原因係日本或德國工人會好注重自己工作環境,完工之後會自己打掃,但中國工人就唔會。唔好同我講乜乜級無塵車間﹝Clean Room﹞,因為我自己都係在 LCD Clean Room 工作過,知道內裡情況。

至於接口位做得唔好,主要係模具生產機殼做得唔夠仔細,淨係睇 Samsung Galaxy S3 Made In Korea 同 Product of Samsung,兩者手工已經相差幾條街。

回復 TLi #1 的帖子

留返呢個鏡 20 - 30 年後, 可能變做歷史生產地

髮廊公 發表於 2012-10-18 16:37
品質確係有分別,外國品牌而中國生產產品,好多時都係接口做得唔好,而且打開機蓋會見到裡面有好多塵,主 ...

十分同意C兄所講 , 國內工人既心態成為左提高品質既樽頸 。
不過有時又唔怪得佢地因為人工真係差太遠 ,  單靠工人做到又要快又要好基本上係無可能
0的老細自己都唔想提高成本

中國是世界工廠,
所以現時說抵制日貨,
可能會不太實際。