原來雲端是這樣的!深入 Google 數據中心探險

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

Google 的街景圖一直帶我們周遊列國,當然在電腦前不及親身遊歷,不過有些地方是你有錢也去不到!這次 Google 設立了「Where the Internet lives」網站,展示出數據中心內外的美麗照片,原來盛載著我們的 Gmail、Search 的雲端就是這樣的。另外,大家還可透過 Street View 深入美國北卡羅萊納州的 Google 數據中心,從中心的大門口開始,親身一步一步的進入機房,最後還會發現 Google 請了戰鬥力十足的守衛,防止 Apple 軍隊的入侵!(笑)

▼ Google 在新網站上展出了數據中心的相片展

登錄/註冊後可看大圖

▼ 透過街景圖我們還可以深入數據中心,原來 Google 請了 R2-D2 和白兵來做保安!

登錄/註冊後可看大圖

Source: http://unwire.hk/2012/10/18/take ... utm_medium=facebook

登錄/註冊後可看大圖
回覆 讚好 不讚 使用道具

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

唉! 如果好似我老細呢類人,
肯俾少少時間了解多啲,
咩嘢叫雲端,
就唔會一日到黑,
話用IIS server俾人download吓嘢,
就叫做雲端.

jayzhou_2046 發表於 2012-10-18 10:55
肯俾少少時間了解多啲,
咩嘢叫雲端,

同老細多啲解釋下應該冇問題嘅

回復 busbus #8 的帖子

有啲人係生出黎,
只會接受佢認為啱既嘢!

例如: 阿"天才"明係低能,
佢都係要話佢好好用!
尋日, 擺明係條友仔VNC搞爛嘢,
老細都死要相信係個客自己整甩條線!

冇嘢可以講,
除咗, 啤......

jayzhou_2046 發表於 2012-10-18 10:55
肯俾少少時間了解多啲,
咩嘢叫雲端,

最大鑊係呢啲老細有時好撚叻坤客,無知者無畏,只要tum到啲客肯落訂,真係神舟十號project都夠膽接。返到公司仲好撚叻咁講:最難嗰part搵生意我搞掂啦,你地好好睇睇搞掂啲technical嘢啦。

回復 較腳 #11 的帖子

用"坤"客黎形容我老細都啱既.
幫人入一入張SSL證書,
話收人幾义嘢!

不過係無知扮專家嗰隻!

jayzhou_2046 發表於 2012-10-19 09:43
回復 較腳 #11 的帖子

用"坤"客黎形容我老細都啱既.

你咪理, 有傻佬聽佢UP咪得囉

回復 馬後砲 #13 的帖子

邊處揾個咁既傻佬吖!
個客即時媽媽聲!
我佬細跟住仲話最多打九折!
死未?!

肯俾少少時間了解多啲,
咩嘢叫雲端,

你老細個種都係雲一種,只不過係一舊雲個雲啦

大開眼界,第一次見到google內部.....

回復 hshk #15 的帖子

有啲人成世用"自己以為"當做事實.
精神科專家叫呢隻做"思覺失調".

其實雲左好耐架啦, WEBMAIL, CHATROOM, ONLINE GAME, 起碼刀有19幾年力屎

kingkong_hk 發表於 2012-10-20 12:59
其實雲左好耐架啦, WEBMAIL, CHATROOM, ONLINE GAME, 起碼刀有19幾年力屎

不過大型到咁就第一次見

This is just a cycle, when processing power can not match datacomm rate, there was mainframe, then the processing power caught up, you got PC, now the datacomm rate is fast again, we get this so called cloud, which is no different from the mainframe in the past. In a few year, when datacomm security got so complicated and everyone is concerned. Moores's law kicks in again and with better power efficiency, I bet you the processing will be pushing back toward the individual user again.