[相機 / 配件推介] Canon EOS M Hands-on Review

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

果然係玩票性質,不要對它寄予厚望
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址
Nice youtube video
回覆 讚好 不讚 使用道具

裝支小白變咗好怪

回復 james.wong #1 的帖子

好似怪咗啲!

回復 james.wong #1 的帖子

唔明EOS-M已经有phase detect AF补助,为什么AF仍然是这样差勡?!!

如果Nikon意愿把D7000粒sensor放在Nikon-1就好嘞!

"不要對它寄予厚望"! What is the point of making it in the first place...

回復 lomei #4 的帖子

部機本身設計屬輕巧型,主打新手及女士市場,都係預大家用KIT SET鏡,但佢又唔想得失班大機用戶,因此同期出埋M Mount,吸埋班大機客戶,而對外就冠冕堂皇地宣稱Canon係所有4/3機中鏡頭最齊備、最完整。

回復 cableitoh #7 的帖子

我都係Canon用家,當然希望Canon出的4/3機保持一貫水準,但對比P記、O記及Fujifilm,Canon EOS-M賣點的確遜色,難與其他4/3開發者競爭,如果Canon打算用此作為品牌icon,未免過份寄予。
不過,我始終認為此機只屬玩票性質,如果Canon想深化4/3市場,以它品牌和能力絕對可以做得更好,但問題是4/3對DSLR構成有多大影響?另外,據研究顯示,智能手機對相機市場的影響越來越大,Canon已經將來年生產量調低4.3%。我個人認為Canon對開發4/3仍是持觀望態度,畢竟4/3市場對其自身產品構成直接影響,每一步都要計過算過。
P.S:言論屬個人主觀想法,如有得罪,敬請原諒!

回復 BECKHAM2 #6 的帖子

如果Nikon真係把D7000粒sensor放在Nikon-1,那麼就不會有人願意買D7000,間接推倒自己市場。

james.wong 發表於 2012-10-29 12:57
回復 BECKHAM2 #6 的帖子

如果Nikon真係把D7000粒sensor放在Nikon-1,那麼就不會有人願意買D7000,間接推 ...

mirrorless取代低端DLSR是無法改变的,予期消极抵抗,倒不如积极投入mirrorless市场。

Apple就有勇气用iPhone把iPod杀死

BECKHAM2 發表於 2012-10-29 18:06
mirrorless取代低端DLSR是無法改变的,予期消极抵抗,倒不如积极投入mirrorless市场。

Apple就有勇气用i ...

我很認同..不過 APPLE 個 CASE 易解釋D, 因為 手機市場比 MP3 機市場大, 而 手機價格亦比MP3 機高,
相反 即使 4/3 市場 比 單反大, 但 細機 比 大機 價格 差好多... 也許呢原因, CANON 先小試牛刀  

影囡同好會 發表於 2012-10-29 20:51
我很認同..不過 APPLE 個 CASE 易解釋D, 因為 手機市場比 MP3 機市場大, 而 手機價格亦比MP3 機高,
相反 ...

同意,手機市場肯定的比 MP3 機市場大。

但是,如果说“但 細機 比 大機 價格 差好多”的潜含意是:大機是Canon的主要收入来源就不对了。
根据Canon年报,650D等级才是Canon的主要收入来源,其次是5D系。所以要Canon用M系代替650D系是好困难的。

BTW, Nikon的策略似是试图把DX用户推进到FX系统,以保持与mirrorless的功能上的距离。

BECKHAM2 發表於 2012-10-30 09:13
同意,手機市場肯定的比 MP3 機市場大。

但是,如果说“但 細機 比 大機 價格 差好多”的潜含意是:大機 ...

我意思指 Cannon M replace all cannon 大機市場..吾止 BODY, 包括所有配件.
如CANON  M 代替 650D , 而650D 現在 有 X%人 1年後 玩UPGRADE 買L鏡 或 上5D, 那整體消費額估計可能會比 買 CANON M 後 買L鏡 或 直上 5D 的人多...我沒數據, 只是感覺習慣了細機後, 5D 感覺會很笨重, 反而 650D 呢類機係 TRAIN 新人習慣呢果 SZIE & WEIGHT. 因此出 m 係 有可能令 原本 引新人玩單反 的入門機消失, 之後令每年購買 5D 類 中型 單反下降, 再而影響鏡頭銷售, 呢果可能係 CANON 憂慮之處

影囡同好會 發表於 2012-10-30 10:13
我意思指 Cannon M replace all cannon 大機市場..吾止 BODY, 包括所有配件.
如CANON  M 代替 650D , 而6 ...

假设650D真係會消失(实际上应该不会),对Canon,Nikon来说一定会是大灾祸。因为升级到大機(如5D)的一定会是小数的。
购买入门dslr的人(>90%的市场),大多数只是希望有一台较好一点的DC。Mirrorless已经可以满足。

C/N在DSLR的市场占有率是超过80%,如果把mirrorless计算,C/N只有70%市场占有率。这个趋势會继续的。所以,C/N一定要进入mirrorless市场。

但是,除了不希望杀害自己最赚钱的DSLR之外,C/N做mirrorless也有难事:
- 进入市场比较晚,無技术和市场优勢;
- 他们的优勢在光学,Sony的优勢在电子.....

BECKHAM2 發表於 2012-10-30 11:16
假设650D真係會消失(实际上应该不会),对Canon,Nikon来说一定会是大灾祸。因为升级到大機(如5D)的一 ...

我係 細機 fans, 希望 c/n 盡快 全力投入無反市場

This machine is good.. with heart..

but I am a nikoner already.... no chance to use it

對焦慢我無所謂! 我要部EOS-M旅行拍片用
22MM餅鏡+支24-105 f4L , 行得~

再深入一點的測試
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

討論

師兄你好! 因為8/F和9/F過了72小時加唔到分, 所以在這個帖加, 好欣賞你的分析!發表於 2012-11-13 16:04

至少呢部 EOS M 吸引唔到我呢個C 記用家

只用kit鏡的話, 我搵唔到佢有任何一樣野好過我用緊的O記 OM-D

至於表面上好吸引的加個mount就可以用返C記鏡頭, 對我來講就一D都唔吸引!
(1) 細機加大鏡, 頭重尾輕, 手感好差, 影相最怕部機平衡唔好;
(2) 細機加大鏡, 亦都失去左mirrorless輕巧機動的優點, 不如我用返部DSLR;
(3) 佢D對焦速度......我真係接受唔到

即使係試水性質, 好心Cannon都俾多D誠意出來丫大佬