有 CASE 唔 明

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

地點 : 電腦公司OFFICE(唔係維修部)
主角 : 1名喺街外買左電腦既零售客

客人(唔知咩原因)上左呢間公司,  入左RECEPTION,
客人話電腦唔知咩問題,  RECEPTION帶左入會議室等,
其後電腦公司職員入會議室招呼客人,  (內容唔知, 只知傾唔掂數)
客人賴死唔走, 亦無任何行動,  只死坐左一日
公司老細見唔對路,  CALL大廈管理員,  又打999求助

管理員上左黎, 請唔走賴死客, 管理員同公司老細講,
因為客人係進入左公司範圍, 所以管理員做唔到野

差人上左黎, 得知係商業爭拗, 客人亦無做什麼行動,
所以亦做唔到野

客人繼續賴死坐坐坐,  最後, 公司老細叫幾位大漢職員
夾走呢個客人, 離開左公司

問題 :
1) 點解大廈管理員 & 差人 都話無權請走呢個人 ?
2) 進入左公司室內, 就唔關大廈管理員事 ?  (呢幢係甲級商廈)
3) 公司已經再三請客人離關, 但佢唔合作,
    差人要等客人作出暴力行為, 至可以請走佢 ?  

4) 點樣至可以合法請條友離開 ?
5) 坊間常講 (呢度私人地方,  再唔走報警拉你),  其實係搵笨, 無咁既保障 ?

i also don't know

wait lawson. and smuck141

討論

為支持本站的質素提昇,請多向不同的會員評分(尤其是用心發表的會員),多謝合作!  發表於 2012-11-3 13:01
回覆 讚好 不讚 使用道具

呢d糾紛唔識答.........

不過個客卵住坐到幾時?

系禾就唔比差人支喇!禾会就会删咗闭路电视,然后。。。。。。
乃支喇样样港法律巧晒时间既。。。。

私人地方, 公司有權請他離開

呢樣野政府部門仲犀利, 你去投訴D野, 個個都話唔關佢事, 叫你去邊度邊度, 去到又叫你去另一度, 但多年來都解決唔到呢個問題, 我諗係制度有漏洞掛

肥叔叔 發表於 2012-11-3 12:54
人物 : 1名喺街外買左電腦既零售客

純估

1. 因為之前係 RECEPTION(公司)請佢入會議室,不存在非法進入私人地方
2. 因為零售客不在大廈公共範圍,而是在私人地方。
3. 都係用番第一點解釋,客人只是同公司(討論),不存在非法行為,理論上,開會途中你要請客人離開,純係商業問題。如果相方願意,開足三日三夜都係商業問題
除非,果個人之前話電腦有事,實則係其他事(例如推銷),那之前果客已是用欺騙手段進入私人地方,我估,差人才可做嘢。

patrick630 發表於 2012-11-3 13:19
系禾就唔比差人支喇!禾会就会删咗闭路电视,然后。。。。。。
乃支喇样样港法律巧晒时间既。。。。{:1 ...

甲級商廈, 度度有人昅住  

人物 : 1名喺街外買左電腦既零售客

王子試下答叔叔個問題:
第一:客人公司裏面既問題,基本上管理公司係無權兼唔會干予,除非大厦本身問題而受到影響,如爆水喉、天花滴水之類,至於警察,除非有人搗亂,否則警察都好少理。
第二:因為管理公司只是負責大厦管理,如公司裏面發生問題,如天花滴水、無冷氣、爆水喉,管理公司都會理,但客人上黎投訴,管理公司只是會登記訪客資料,案中投訴者只是齋坐,無任何動作,管理公司真係無嘢可以做。因為呢個係該公司同投訴者既問題。
第三:警察就算上到黎都無用,因為該客人無任何搗亂既行為,警察只會勸喻客人離開,警察係無權趕該客人走。
以上只屬王子見解,與專業意見無關。希望解答到叔叔既問題

個客唔使去廁所的?
去廁所咪要出公共空間囉!

討論

職員陪同, 有去廁所有食野  發表於 2012-11-3 13:28

鸚鵡王子 發表於 2012-11-3 13:26
王子試下答叔叔個問題:
第一:客人公司裏面既問題,基本上管理公司係無權兼唔會干予,除非大厦本身問題而 ...

除非有人搗亂....

佢賴死唔走, 算唔算影響公司運作 ?

肥叔叔 發表於 2012-11-3 13:31
除非有人搗亂....

佢賴死唔走, 算唔算影響公司運作 ?

基本上都算既  但角度呢家嘢人人唔同架嘛

冇乜理由警察會唔理

公司要收工刀可以唔走,做賊嘅咪好過引

個客人又真係冇做過,什麼犯法嘢喎,真係唔知可以點,

其實係 無淫想做野 小做小錯

私人地方、可報警要求處理
1) 點解大廈管理員 & 差人 都話無權請走呢個人 ?
佢地唔想做嘢~
你可當場問返佢地.....個條友入咗佢地屋企、佢地會点處理

香港喺法治社會。幾唔講道理的人總有人會拿他有辦法。如果唔講道理只喺自己失禮身份。

乜都係睇人, 如果果度係李+x地頭, 咩法律都係假

補充內容 (2012-11-3 14:36):
我意思係李+x間老細房之類, 你話百佳分店果D梗係唔算啦

唔明點解警察都做唔度嘢。可能"纏擾"未立法啦。