手機App開發

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

我想先講,小弟的帖自己寫的,當中如有任何錯漏,都希望師兄們能指點
另外,小弟亦希望寫得盡量簡潔,大家唔會睇到悶,飛過就算

手機App開發呢一行,大家應該唔陌生,起碼一定聽過

究竟寫App在香港發展如何呢

我自己覺得,加入寫App行業,或學寫App,理論上不難(如果乃識 C語言同JAVA,冇理由未學C語言就去學Objective-C,唔識Java又想去寫Android 程式 )

我自己乜電腦語言都唔識 ,淨聽過Objective-C較Java難學,而且開發成本上iPhone又較Android貴。

不過,我有另一種睇法,開發iOS的App,只需針對iPhone同iPad用家,開發Android,則需面對不同硬件作測試。

去求職網站,都見到有聘請人寫App,搵工,都係算唔難。

咁再實際D,搵錢又如何呢?

禾覺得要好似憤怒鳥大紅唔易,畢竟每日都都好多新App,要突圍,除非真係好突出。
當然,有大公司照住又唔同

好了,各位師兄又認為呢行發展如何呢

而對程式語言有認識的師兄,又有什麼意見可大家分享吓
只要有創意,一個 app 就可以令你享用一生啦
回覆 讚好 不讚 使用道具

回復 mungchacha #1 的帖子

開發ANDROID唔難, GOOGLE有晒完整文件任DOWN, 所有功能都係用幾句簡單語法就可以俾你利用, 1D都唔難, 最難反而係個APPS外觀安排

我聽過, 而家好多公司都請人寫apps~ 留意 ! 係請人寫apps~ 唔係創造一個apps~

(電腦) 語言只係工具, 學識左就唔難, 難嘅係有無創意同寫出讓人使用方便嘅 APPS. 程式呢樣野係不斷求進, 日新月異嘅, 但總離唔開以人為本的大原則. 多謝分享 !!

5色HK有人寫apps發左未

kingkong_hk 發表於 2012-11-12 12:55

開發ANDROID唔難, GOOGLE有晒完整文件任DOWN, 所有功能都係用幾句簡單語法就可 ...

APPS外觀安排
唔明添
可唔可以用apps黎解釋一下

lawson. 發表於 2012-11-12 14:11
APPS外觀安排
唔明添
可唔可以用apps黎解釋一下

即係外觀設計, 點擺位同埋流程設計好緊要, 如果難用就好冇癮

kingkong_hk 發表於 2012-11-12 14:34
即係外觀設計, 點擺位同埋流程設計好緊要, 如果難用就好冇癮

其實我覺得
apps最緊要簡潔易用
因為如果太過複雜的野, 我情願係返電腦用

mungchacha 發表於 2012-11-12 12:48
我想先講,小弟的帖自己寫的,當中如有任何錯漏,都希望師兄們能指點
另外,小弟亦希望寫得盡量簡 ...

唔知道有無啲醫肚餓的app呢

waiking 發表於 2012-11-12 12:50
只要有創意,一個 app 就可以令你享用一生啦

可惜係,我吔HK人好似愈來愈冇創意

kingkong_hk 發表於 2012-11-12 12:55

開發ANDROID唔難, GOOGLE有晒完整文件任DOWN, 所有功能都係用幾句簡單語法就可 ...

依樣禾答唔到嘴
因為呢......
禾真係一D都冇讀過電腦語言
禾望落果D咁嘅程式語,基本上等於一堆符號

張家輝 發表於 2012-11-12 13:42
我聽過, 而家好多公司都請人寫apps~ 留意 ! 係請人寫apps~ 唔係創造一個apps~  ...

寫apps理應可以搵到食
創造Apps就.........
都應該唔難,問題係創作得有幾好

Wanbaolung 發表於 2012-11-12 13:54
(電腦) 語言只係工具, 學識左就唔難, 難嘅係有無創意同寫出讓人使用方便嘅 APPS. 程式呢樣野係不斷求進, 日 ...

師兄,你點出了問題的精結
禾都相信學識咗就唔難(不過以禾自己資質就天方夜談D)
事實上,禾覺得香港的創意大不如前
如果唔改善,則只有被其他地方趕上

shotgun 發表於 2012-11-12 14:03
5色HK有人寫apps發左未

禾都唔知喎

kingkong_hk 發表於 2012-11-12 14:34

皇上講得太對了
依樣,蘋果控制得比較好
睇雜誌見過話當Apps交到蘋果時,如果個Apps太難用或唔得Friendly。
蘋果會建議修改,改好了才比上架

lawson. 發表於 2012-11-12 14:38
其實我覺得
apps最緊要簡潔易用
因為如果太過複雜的野, 我情願係返電腦用 ...

有時,見到有部份Apps,其複雜性不下於PC程式
根本就係本末倒置

mungchacha 發表於 2012-11-12 16:31
皇上講得太對了
依樣,蘋果控制得比較好
睇雜誌見過話當Apps交到蘋果時,如果個Apps太難用或唔得F ...

其實play都應該係類似的function
不過由於android可以周圍d/l app
所以play就無左e個function
同埋由於android咩apps都down得
就算有啲根本未搞好的apps都照出照俾人down
結果crash同當機都會比較容易出現

mungchacha 發表於 2012-11-12 16:18
寫apps理應可以搵到食
創造Apps就.........
都應該唔難,問題係創作得有幾好 ...

所以而家好多後生仔都係從事幫人寫apps~

之琳 發表於 2012-11-12 16:08
唔知道有無啲醫肚餓的app呢

呢D算唔算

320x480.jpg 320x480-75.jpg