[大師作品推介] 2012 珠海航天展 - 已加相

師兄真好嘢,一次過打咁多飛機
重要構圖咁靚
回覆 讚好 不讚 使用道具

very nice, 師兄 got a steady hand

siulam 發表於 2012-11-24 03:45
c-hing:  very nice photos, did you use continuous shooting mode?

Yes, must use the continuous shooting mode and with using JPG format enable to get more buffer......

AAboss 發表於 2012-11-24 11:37
200mm + 2X TC = 400mm 都可以影到咁正,師兄好野

前段用 2x 發覺都有爆框,後段就無用!其實有師兄用天涯鏡 28-300 反而仲好!

阿爹 發表於 2012-11-24 13:23
師兄真好嘢,一次過打咁多飛機
重要構圖咁靚

影成日乜都要影啦........遲下再貼d花絮相啦..........

peterpaul13 發表於 2012-11-24 20:18
very nice, 師兄 got a steady hand

Use More faster shutter speed la.......hehehehehe

相片影得好靚,ching一定花左好多時間和精力,機身加鏡頭和腳架,重量都唔輕

少大俠 發表於 2012-11-25 11:24
相片影得好靚,ching一定花左好多時間和精力,機身加鏡頭和腳架,重量都唔輕 ...

唔使帶腳架!要周圍走位影嘛!

回復 dollarmen #1 的帖子

好好好好

好多花式,好難的操控

叮噹, 不如講多d機setting來分享....如快門, 對焦.....等等

oldcake 發表於 2012-11-26 11:32
叮噹, 不如講多d機setting來分享....如快門, 對焦.....等等

老餅兄,影動態你係高手仲使問,你睇相就知道 setting 啦!
不過同你交流一定有賺,哈哈哈!
今次主力用小黑5加埋支 2X ,快門先決定咗係 1/1000 - 1200 ,對焦係用3D tracking 自動追焦,因為反差夠所以追焦好準,無乜走雞!
早上用2X 影有好多時都爆框,所以下午就無用,但係都係覺得用 2X會好D,有成 400mm 隻機都大隻d,至多行後d影啫!

Thx for sharing

dollarmen 發表於 2012-11-26 17:06
老餅兄,影動態你係高手仲使問,你睇相就知道 setting 啦!
不過同你交流一定有賺,哈哈哈!
今次主力用 ...

唔洗客氣, 主要係想交流一下, 順便給其他Ching知道多d資料及影法.

我沒影過飛機, 但想飛機與天空的反差很大, 想知你是怎樣測光的?
因我遇到這類情況時, 通常只用一種很原始的土法, 因為個天爆咗就藥石無靈, 所以會就住個天. 測光後set M Mode.

oldcake 發表於 2012-11-27 11:22
唔洗客氣, 主要係想交流一下, 順便給其他Ching知道多d資料及影法.

我沒影過飛機, 但想飛機與天空的反差 ...

無錯個天反差大,測光就真係一個大問題,所以全部都係要under 影大概係 -1/3 同 -2/3 級,又因為係用 jpg影,over 就死梗無得執,所以寧願 under 影完先,再用PS推番光個主體,再執好D先貼得出來,直出係唔見得人架!  
至於用 M mode 就未試過,快門先決就一定好d!得閒去機場影下飛機實習下啦!不過就飛得唔夠快,影得無咁刺激,想再去影就要等兩年後喇!

回復 dollarmen #1 的帖子

啲相好精彩。

希望下次能見到殲十五戰鬥機就好,謝謝師兄分享

stater 發表於 2012-11-27 21:49
希望下次能見到殲十五戰鬥機就好,謝謝師兄分享

兩年後應該會見到掛!

我都有去,不過在星期四,人不多,但係雲就又多又低,影得不是很好.

pf12a 發表於 2012-11-28 10:13
我都有去,不過在星期四,人不多,但係雲就又多又低,影得不是很好.

唔緊要喎, 我地都想睇下