關於管理費按金~

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

我想問一下,如果在賣買合約中雙方以一定額價錢交易,沒有做對數,交易完成,一直相安無事,過了一年多兩年,前業主突然向管理處申請退回管理費按金,跟我說突然記起有按金未取,我認為當初大家不對數,以定額交易,前業主又沒提出按金事宜,家價已經被視為買斷所有雜項,因此不想就這個按金再付錢,如果要我繳付就進行對數大家清楚,就這個情況,請問其實我是否真的需要交這個按金?對方可以拿我怎樣? 因為現在管理處只打過一次來,說有人退按金,叫我去交按金,但由忘至終沒有給我繳費通知單及欠單,基本上我不交也可以吧...?
pritt 發表於 2012-11-22 21:57
我想問一下,如果在賣買合約中雙方以一定額價錢交易,沒有做對數,交易完成,一直相安無事,過了一年多兩 ...

其實我是否真的需要交這個按金

要睇番你個買賣合約點寫,你話「雙方以一定額價錢交易,沒有做對數」唔代表啲咩,因為最緊要係睇合約有冇寫邊個需要負責管理費按金,或者就住上手業主已經俾咗管理公司嗰啲按金可唔可以「過」落你度當係你俾嘅。原則上管理費應該係由現行業主負責(冇理由要一個搬咗嘅人負責),管理費按金性質同管理費冇分別,所以邏輯上唔應該係要上手業主負責,即係理論上上手業主應該可以攞番,再由你呢個接手業主俾番按金俾管理公司。但係呢個只係從原則上去睇,如果買賣嗰陣合約已經寫明點處理上手俾落嗰啲按金,咁當然係跟合約做。
smuck講得岩, 最主要睇你合約點寫
由於管理費按金係由業主負責
因此你理論上係要交管理費按金的
管理公司唔退款俾上手業主, 係因為你唔肯交
佢唔想有條數空左的決定
其實一般大廈公契都會列明業主要俾管理費按金
唔俾可能會構成問題
所以主要寫返合約同公契點寫
smuck兄說標準買賣合約有對數要求,apportionment account,不過一般而言屋苑有兩樣做法,主要是按金會隨買方由賣方取得業權後,按金也同時轉到買方名下,另外也有屋邨(記憶中有美孚)只,退回按金給賣方,買方向管理按金申請退回。
lawson. 發表於 2012-11-23 10:21
smuck講得岩, 最主要睇你合約點寫
由於管理費按金係由業主負責
因此你理論上係要交管理費按金的

呢D野. 應該係律師根 ????
lenovo567 發表於 2012-11-24 01:30
呢D野. 應該係律師根 ????

正確大部分個案是律師樓會跟。
miniguy 發表於 2012-11-24 02:20
正確大部分個案是律師樓會跟。

但係呢個case C-hing, 點解唔係由律師從頭到尾跟 ???
其實大厦管理費按金.....係有收據嘅
雙方買賣時就應該對數
如上手業主手持按金收據、可向管理公司取回按金 ( 認按金收據、不認人 )
而你亦要補交回管理費按金
如你欠交......管理公司可循法律途徑向你追討~
leekf333 發表於 2012-11-24 07:36
其實大厦管理費按金.....係有收據嘅
雙方買賣時就應該對數
如上手業主手持按金收據、可向管理公司取回按金  ...

無錯, 收得你錢, 一定有收據俾你
不過你搞清楚, 收據係收據
唔一定可以拿收據退按金
清楚啲黎講, 其實大部份按金係唔可以退的
原因係大廈公契會列明
不過可以"轉名", 轉到新業主名下
而你因此問返新業主攞
lawson. 發表於 2012-11-24 10:25
無錯, 收得你錢, 一定有收據俾你
不過你搞清楚, 收據係收據
唔一定可以拿收據退按金

其實大部份按金係唔可以退的
原因係大廈公契會列明
不過可以"轉名", 轉到新業主名下
而你因此問返新業主攞

100%認同
lenovo567 發表於 2012-11-24 02:24
但係呢個case C-hing, 點解唔係由律師從頭到尾跟 ???

表面上賣方律師沒有跟足CASE,而令賣方不能適時拿回按金。
點可能唔對數㗎!@@
miniguy 發表於 2012-11-24 20:12
表面上賣方律師沒有跟足CASE,而令賣方不能適時拿回按金。

唔好咩都賴個律師
正如我之前所講
有無就管理費按金處理好
唔係個律師單一方面可以處理到
問題可以出係買家, 賣家, 管理公司, 地產代理等
律師會俾意見你要點做
你唔做/ 做唔好, 搞到對唔到數
又賴人?!
應要求你的代表律师法律意見,

Archiver|聯絡我們|141華人社區

GMT+8, 2024-4-24 18:27