[转] 操刀拆解新 21.5 吋 iMac

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

iFixit 来一个较深入的拆解了。以往要拆解 iMac 首先就是要取走主机底部的螺丝然后再用真空工具把被磁力牵引着的萤幕面板吸起来,不过这代 iMac 的结构出现了很大变化,面板是以胶水黏着,所以要出动热溶枪才能将萤幕跟机身分离。其次,LCD 萤幕跟玻璃面板已经合二为一,要自己买零件维修的话应该会贵一点。另外,他们指出 RAM 、硬碟和 CPU 等重点内涵虽然是能够自行更换,不过它们都是被焊在母板上面,所以用户需要精于焊接才能碰;而且这 iMac 有很多部分都是以双面胶纸黏着,所以要重新组装 iMac 的话就要额外准备一卷双面胶纸了!总括而说,在 10 分的可修度分数里面 iFixit 只给了 3 分,换言之它的可修度颇低呢。
spam4896 發表於 2012-12-2 13:58
iFixit 来一个较深入的拆解了。以往要拆解 iMac 首先就是要取走主机底部的螺丝然后再用真空工具把被磁力 ...

乜都焊死,想upgrade都難
回覆 讚好 不讚 使用道具

禾以為鍾意自己玩 upgrade 就5會用 imac
用 imac 就5會理可5可以自修嘅添

馬後砲 發表於 2012-12-2 17:31
乜都焊死,想upgrade都難

因為APPLE根本唔想你幾自己upgrade

咁鬼溥.可以用來做mac book air 都得la.

RAM好似UPGRADE到架wow
唔使拆mon應該都ok架!

macchan 發表於 2012-12-15 00:48
RAM好似UPGRADE到架wow
唔使拆mon應該都ok架!

睇相唔多似

回復 馬後砲 #7 的帖子

咁就奇怪啦, 呢部IMAC係咩年代出架呢?
我而家0個部係MID 2010既VERSI我要換RAM, 應該0係機既底部, 應該唔係咁中間架wow
當然都算係難換既, 但係應該唔使焊接架wow!!!

macchan 發表於 2012-12-16 01:18
回復 馬後砲 #7 的帖子

咁就奇怪啦, 呢部IMAC係咩年代出架呢?

Topic 都寫到明"新21.5吋 iMac"
呢部99.99%係Late 2012

nozomi500j 發表於 2012-12-16 02:02
Topic 都寫到明"新21.5吋 iMac"
呢部99.99%係Late 2012

咁即係超薄0個部???
HAHA, 誤會左, 唔好意思!!