你信任美國聯儲局嗎?

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

GERMAN CALLS FOR GOLD REPATRIATION INTENSIFY AS FED REFUSES TO ALLOW INSPECTION

Calls for Germany to repatriate its 1,536 tons of gold reserves held at the New York Federal Reserve Bank
are intensifying as Der Spiegel reports the Federal Reserve has refused to allow German inspectors to even view
the country’s massive gold reserves “in the interest of security and of the control process“.

Of the 9 compartments supposedly storing German gold, German officials were finally allowed to briefly view a few bars
from a single compartment in 2011.

The German Federal Accountability Office has ruled that the Bundesbank must conduct an audit on German Central Bank
gold holdings, and in anticipation, has begun the repatriation of German gold from the NY Fed.
The Bundesbank will request the NY Fed ship 50 tonnes of German gold back to the motherland a year for the next 3 years!

回復 oldboy33 #1 的帖子

虎B兔公仔,有無中文啊,琳琳唔識睇
回覆 讚好 不讚 使用道具

德國強硬遣返黃金正如美聯儲拒絕接受檢查

德國呼籲遣返1536噸在紐約聯邦儲備銀行的黃金儲備
“Der Spiegel ”報導,美聯儲已拒絕讓德國檢查員查看
國家大量黃金儲備的安全性和控制過程的利益。

據說存儲德金有9個分隔廂,德國官員終於獲准簡單地查看了幾個
由2011年的分隔廂中的橫格。

德國聯邦問責局裁定,德國央行,德國央行(Bundesbank)必須進行審核
黃金持有量,並在預期之中,已經開始從紐約聯邦儲備銀行遣返德金。
德國央行將要求紐約聯儲船舶在未來3年將50噸的德國黃金回祖國存放一年!

張家輝 發表於 2012-12-6 12:42
德國強硬遣返黃金正如美聯儲拒絕接受檢查

德國呼籲遣返1536噸在紐約聯邦儲備銀行的黃金儲備

多謝 [輝版] 代為翻譯

oldboy33 發表於 2012-12-11 19:53
多謝 [輝版] 代為翻譯

多謝你發帖分享, 我譯得唔好, 希望大家能夠睇得明~ 有你地既發帖, 大家先有交流既機會, 所以唔洗客氣~

之琳 發表於 2012-12-5 22:56
回復 oldboy33 #1 的帖子

虎B兔公仔,有無中文啊,琳琳唔識睇

琳琳對呢個話題有興趣, 咁兔仔就吹多兩咀

德國有 1536 噸黃金存放在美國紐約聯儲銀行的金庫
一噸黄金 = 6千萬美元  (一安士黄金 = 1700 美元)
1536 噸黄金 = 921 億美元 (7180 億港元)

過往幾年, 德國派人去紐約聯儲銀行的金庫檢查D黄金, 但美國佬以 [保安理由] 唔比德國佬進入金庫
背後的完因耐人尋味, 坊間的蔭謀論認為德國D黄金已經不存在 !!

德國國會於是命令德國央行要在住後3年, 每年由美國運 50 噸金返德國

oldboy33 發表於 2012-12-11 21:38

咁其實D金係咪仲整數存在呢 ?

張家輝 發表於 2012-12-12 13:09
咁其實D金係咪仲整數存在呢 ?

輝兄,
唔肯定你的問題
一般在金庫的金條 (gold bar) 是每條 400-troy-ounce (12.4 kg)

有一個說法是美國金庫的金有部分借左比人 (e.g. leased to some investment banks)
D實金 (physical gold) 收唔收得番就話唔埋啦 (if leased to Lehman Brothers 咁就要 write off 啦)

oldboy33 發表於 2012-12-14 21:40
輝兄,
唔肯定你的問題
一般在金庫的金條 (gold bar) 是每條 400-troy-ounce (12.4 kg)

可能唔係冇晒, 係部份都唔出奇~ 所以佢成日唔比德國去點數~

張家輝 發表於 2012-12-14 22:23
可能唔係冇晒, 係部份都唔出奇~ 所以佢成日唔比德國去點數~

另一招係放D假金條 (tungsten-filled gold bar) 喺金庫
你唔溶左佢都分唔出真假

oldboy33 發表於 2012-12-11 21:38

虎b真抵錫

恭煮搞轉形
咁我就由 [兔形] 跟住轉左做 [虎形] ??

you can't trust the federal reserve

自己友都未必信得過,何況美國佬

Not just the Federal Reserve Bank,actually the whole Fed Gov can't trust!

PSY_2012 發表於 2012-12-20 03:17
Not just the Federal Reserve Bank,actually the whole Fed Gov can't trust!

總之窮就信唔過啦~

klmok1 發表於 2012-12-16 13:31
自己友都未必信得過,何況美國佬

咁你又信唔信我地嘅強國人尼

張家輝 發表於 2012-12-21 12:48
總之窮就信唔過啦~

梗系啦,越窮越見鬼,見到鬼又典會好哎

kitkit999 發表於 2012-12-21 12:52
梗系啦,越窮越見鬼,見到鬼又典會好哎

就好似D毒癮者咁~ 癮起時無所不用其極~

張家輝 發表於 2012-12-21 12:54
就好似D毒癮者咁~ 癮起時無所不用其極~

佢地成日刀系街度流連,刀幾得人驚架