[個人作品] 老餅"呃飲呃食"篇

蛇蛇少餅, 你只要乖d, 聽聽話話, 老餅下次帶你去......................................門口行一轉!
回覆 讚好 不讚 使用道具

kingkong_hk 發表於 2012-12-4 17:21
回復 oldcake #1 的帖子

如果可以行埋1邊呃水吹, 再呃埋牌打就完美

唉, Kingkong少餅, 做人最緊要有宏大目標, 呃埋牌打點算完美呢........最好梗係呃個靚女千金小姐, 仲要佢做埋性奴就差唔多啦

oldcake 發表於 2012-12-5 09:54
唉, Kingkong少餅, 做人最緊要有宏大目標, 呃埋牌打點算完美呢........最好梗係呃個靚女千金小姐, 仲要佢 ...

千金小姐51定係靚女, ed星斗市民一廂情願諗法我唔同意

髮廊公 發表於 2012-12-4 17:46
乜酒樓唔係用手機已經 OK 喇咩?

話時話咧,師兄去酒店,有冇俾八舊水人情先 . . . .

宜家手機貴過相機.....所以酒樓要用DC, 高級食肆先至用手機.
都話明係"呃飲呃食", 又點會做人情呢??......d富貴人去得四季擺酒都唔志在我果幾舊啦!

PS:
我做人情的原則相信未必與大眾相同. 我不先考慮酒席的貴平, 而是看對方的財力及其花錢方法.
就以此次為例, 四季一圍埋單約三萬, 我一家三口去, 一般人約做$5k至8k人情吧, 主家是有錢人, 幾仟元是小事, 但對 一般人, 已足夠半月至整月開支. 所以我人情不多做, 反而用心去選件小禮物給一對新人留念, 不是更有價值嗎?!

Tompat 發表於 2012-12-4 21:00
要穿西裝,打Bo呔嗎…

緊記"呃飲呃食"重點......不要引人注意......所以要穿西裝, 打不太特出的呔!

kingkong_hk 發表於 2012-12-5 10:12
千金小姐51定係靚女, ed星斗市民一廂情願諗法我唔同意

我係話咁先叫完美.......呃到個醜女千金小姐, 就叫做美中不足啦

oldcake 發表於 2012-12-5 09:47
蛇蛇少餅, 你只要乖d, 聽聽話話, 老餅下次帶你去......................................門口行一轉!{:24 ...

係至好講呀

No problem......去"門口"行一轉好容易姐

这辑相正,但是我感觉是支鏡嘅功力主要D,1.4全开。
M9的ISO,只能用到500就有D局限性,如果需要長景深,咁就....

oldcake 發表於 2012-12-4 16:54
所以要買咁多機...........半島, 四季就用Leica
鷹君, 會展就用Canon.......如此類推.........酒樓就用DC ...

咁唔知係屋企用什么機?比DC低档嘅機係......针孔?

BECKHAM2 發表於 2012-12-5 12:06

这辑相正,但是我感觉是支鏡嘅功力主要D,1.4全开。

用M機就係咁有性格架啦, 乜又唔得, 咁又唔得........已經進步咗好多啦, M8最多影到ISO320 jar....M9的ISO640尚可, ISO800就已經大Noise!
呢支35mm F1.4係我摯愛, 在大光圈下的景深與細緻度非Canon L鏡可比.......要長景深時我反正較多用Zeiss M-Mount 35mm F2.0.

BECKHAM2 發表於 2012-12-5 12:08
咁唔知係屋企用什么機?比DC低档嘅機係......针孔?

碧咸兄真高人也.......連番屋企都要呃飲呃食......係屋企乜都唔洗用, 事關無眼睇!!

吖!!唔知份人情有幾多呢!!

暗口費,唔係篤爆你

相好細緻  and sharp  - 靚, the depth of field is very nice also

好有feel

完全自由 發表於 2012-12-4 00:04
我呢D窮X.....去四季飲就冇份喇, 睇下oldcake兄嘅相見識下都好

部M9真係一流 , 雖然室內拍 ...

無防震、無AF、高ISO唔得,技術差的都用唔掂呀!

intermezzo 發表於 2012-12-6 12:36
無防震、無AF、高ISO唔得,技術差的都用唔掂呀!

不過相片出來果種獨特的"拉"味確是無可取代

完全自由 發表於 2012-12-5 21:04
不過相片出來果種獨特的"拉"味確是無可取代

禾寧願用R鏡加 Canon 6D.

四季真係好正喎!