有關地溝油──求証!是真是假?

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

在面書流傳以下一則文字,求証真假,有冇人知得更多?知得更清楚?
(發帖人叫「郭家」。)

已所知縚香集團酒樓
包括客家好棧,
大家樂,
都是用地溝油,因為稻香酒樓食品,大部份由國內製成運送香港,所以大家要小心選

這件事情是由行內人士告知,可信程度甚高!

頭兩間就少去,但大家樂就........點算!每個星期六日都要同阿虎去吃早餐
回覆 讚好 不讚 使用道具

momomo1997 發表於 2012-12-15 01:22
在面書流傳以下一則文字,求証真假,有冇人知得更多?知得更清楚?
(發帖人叫「郭家」。)

稻香、客家好棧、大家樂都用地溝油?唔係化!!!大鳩鑊係上市公司喎!佢地唔會咁冒險做呢D野掛,被人發現會影響聲譽,後果會好大,以後會無人去食佢地D野,股價會插水式下跌,我覺得大鳩鑊用地溝油可信性不大。至於稻香酒樓……香港稻香應該唔會用,大陸稻香就有可能。

我只知道永興行用劣質「混合食用油」,被指售劣質「混合油」的永興油行廠房,位於葵涌永健工業大廈

多謝師兄分享

hkjack788 發表於 2012-12-15 03:02
如果真係大陸運輸過來香港D嘢,都係唔放心,大家樂係我下午茶必選之地,今後我唔敢去 ...

大家樂D食物,粥、粉、麵、飯全部部份都係在廚房即整,何來會需要大陸運來?

momomo1997 發表於 2012-12-15 01:22
(發帖人叫「郭家」。)

以我所知大家樂既粥、粉、麵、飯都係廚房即整,你可否舉例一下,大家樂制作既食物有咩野係需要從大陸運過來?每件事的指控都需要有證據,單憑別人網上寫了幾句你就會相信嗎?你也知道網上有好多傳聞都是做假。
舉例說:好像之前黃浩說看過閉露電視錄影帶,見到有藝人在佢間飯館食晚飯聚餐時吸毒,當晚有份聚餐既二十幾個藝人要黃浩交錄影帶出來,但係現在佢又說沒有,叫佢帶埋當晚見到藝人吸毒既伙計當面對質,黃浩又說飯館伙計沒有見到,黃浩前言不對後語,你會相信佢嗎?

地溝油是假。

你檡楷 發表於 2012-12-15 03:58
以我所知大家樂既粥、粉、麵、飯都係廚房即整,你可否舉例一下,大家樂既食物有咩野係需要從大陸運過來? ...

大家樂既食物有咩野係需要從大陸運過來?

ALL

希望唔係真啦
否則好大鑊

t_w 發表於 2012-12-15 04:28
大家樂既食物有咩野係需要從大陸運過來?

ALL

啊大哥!我都知香港所有生豬、牛、羊、菜類都係從大陸運來,我講所指係大家樂烹調後既食物,唔係食材,你睇清楚版主所寫內容,佢話:
『客家好棧, 同大家樂, 都是用地溝油,因為稻香酒樓食品,大部份由國內製成運送香港』,版主意思是指從大陸制造完成好的食品,大家樂餐牌所有的麵飯菜式,都係即場在廚房烹調制作,稻香賣既食品就唔敢寫包單,稻香有好多門面賣既包裝好食品確係有好多從大陸制作

討論

不是我的意思,是「郭家」的意思。發表於 2012-12-15 10:42

搞到人心惶惶

食物及衛生局一定要即刻查清楚!

寧可信其有,食第間囉

too bad
that's why they are cheaper

大家樂

(發帖人叫「郭家」。)

稻香同大家樂常去,點算呀

5洗驚,  係大6都食左咁多年

我唔會懷疑其可信程度,除非呢幾間野發表聲明澄清,否則去其他地方食買個安心

你檡楷 發表於 2012-12-15 03:53
大家樂D食物,粥、粉、麵、飯全部部份都係在廚房即整,何來會需要大陸運來? ...

ching 即使係咁都唔可以百份百肯定 d 油冇問題架喎,而且如你所講,一個咁嚴重嘅指控,一家上市公司係咪應該考慮發個聲明澄清?

C hing ~ 我早已看到,你是引述「郭家」報導