燒焊工日薪$8000  三週淨袋14萬(轉載)

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

建造業以「天價」搶人。上市公司利基控股主席單偉彪透露,公司最近一宗工程需聘請10多名燒焊技工,負責焊接一條長逾一公里的海底煤氣喉管,由於行內人手短缺,公司最終要以日薪8,000元招兵。工程為期約3週,竣工後每名工人淨袋約14.4萬元,較政府助理文書主任年薪還要高,相當和味。單偉彪直言:「做法官都係咁上下人工。」

招聘雜誌《Recruit》上周五主辦香港人力市場圓桌會議,由單偉彪任主持,探討建造業人手不足問題。《Recruit》昨發出新聞稿,指利基有工程要以日薪8,000元請燒焊工。利基參與本地不少工務及海事工程,單偉彪昨接受本報查詢時透露,涉及以天價請人的工程較特別,是為煤氣公司焊接一條長逾一公里的海底煤氣喉管,工程在躉船進行,即將展開,工人要連續兩至三個星期幾乎無間斷開工,公司最終以日薪7,000至8,000元請人,「唔知係咪聽到我哋難搵人,將工資嗌高幾倍,我哋冇辦法,焗住做,蝕本都要做」。他說,以往聘請燒焊工,日薪最多1,500元至1,600元。

建議有限度輸入外勞

該工程需10多名燒焊工,實施兩更制,每更工作12小時。本報以每名工人每周工作6天計算,完成三周工作可袋14.4萬元。這份毋須學歷的筍工較助理文書主任年薪13.8萬元還要高,也好搵過月入介乎約9.5萬至11.4萬元的法院裁判官。單偉彪直言:「做法官都係咁上下人工」。單偉彪說,除了燒焊工,其他工種過去一年薪金不斷上漲,估計增幅三至四成,他認為薪金上升是導致本港多項基建工程造價急升的主要原因,認為政府只透過培訓難解決人手不足問題,建議有限度輸入外勞。

建造業總工會理事長周聯僑說,有公司以日薪8,000元聘請燒焊工只屬個別事件。他指現時各工種也「搶人」,燒焊工現時全行約有5,000人,估計最少尚欠1,000人,工會反對輸入外勞。燒焊工現時平均日薪約1,000元,周聯僑說薪酬視乎工程難度而異,如負責地鐵工程,部份工人或要加壓進入隧道進行燒焊,日薪可達2,000至3,000元,但重賞未必有勇夫,「超過45歲體格都頂唔順,甚至有工友情願搵少啲都唔做」。工業傷亡權益會總幹事陳錦康形容8,000元日薪是天價,但燒焊工作有一定危險性,最常見意外是觸電及從高處墮下,籲工人小心。
日薪$8000, 三週淨袋14萬, 人家做三週就多過我一年

日薪可達2,000至3,000元; 超過45歲體格都頂唔順.......咁高人工仍然人手短缺, 是什麼原因? 年青力壯的都不願入行嗎
回覆 讚好 不讚 使用道具

咁好塭, 我刀要轉行
我刀想 G 咁高人工仍然人手短缺, 乜回事

唔好以為燒焊易做先得架,有好多工程唔係一般燒焊師傅可以做,例如飛機工程,有些還要潛水添.
同埋日曬雨淋,擔擔抬抬都唔少得架.(我知少少辦下代表咋!)

燒焊工....也是技術+辛苦......得來不易啊

專業技術係唔同啲嘅

唉 後悔自己入錯行! 做三行味幾好

可能工作危險, 體力消耗大, 所以少人入行, 更重要係是否日日有工開?

ED只係好景時, 水底焊接係高體能技術工作,
冇工開時又點,自由市場,必然現像
北海油田,年薪數十萬英鎊,一樣難請人

呢行5係人人都做得到ge

人工高都唔奇。查實佢地唔係成年長期有工開!

燒焊工日薪$8000三週淨袋14萬
以上影片乃youtube提供,與本站無關; 若無法觀看,可查看原網址

建造業以「天價」搶人。上市公司利基控股主席單偉彪透露,公司最近一宗工程需聘請10多名燒焊技工,負責焊接一條長逾一公里的海底煤氣喉管,由於行內人手短缺,公司最終要­以日薪8,000元招兵。工程為期約3周,竣工後每名工人淨袋約14.4萬元,較政府助理文書主任年薪還要高,相當和味。單偉彪直言:「做法官都係咁上下人工。」

招聘雜誌《Rexxxt》上周五主辦香港人力市場圓桌會議,由單偉彪任主持,探討建造業人手不足問題。《Rexxxt》昨發出新聞稿,指利基有工程要以日薪8,000­元請燒焊工。利基參與本地不少工務及海事工程,單偉彪昨接受本報查詢時透露,涉及以天價請人的工程較特別,是為煤氣公司焊接一條長逾一公里的海底煤氣喉管,工程在躉船進行­,即將展開,工人要連續兩至三個星期幾乎無間斷開工,公司最終以日薪7,000至8,000元請人,「唔知係咪聽到我哋難搵人,將工資嗌高幾倍,我哋冇辦法,焗住做,蝕本­都要做」。他說,以往聘請燒焊工,日薪最多1,500元至1,600元。

建議有限度輸入外勞
該工程需10多名燒焊工,實施兩更制,每更工作12小時。本報以每名工人每周工作6天計算,完成三周工作可袋14.4萬元。這份毋須學歷的筍工較助理文書主任年薪13.8­萬元還要高,也好搵過月入介乎約9.5萬至11.4萬元的法院裁判官。單偉彪直言:「做法官都係咁上下人工」。
單偉彪說,除了燒焊工,其他工種過去一年薪金不斷上漲,估計增幅三至四成,他認為薪金上升是導致本港多項基建工程造價急升的主要原因,認為政府只透過培訓難解決人手不足問­題,建議有限度輸入外勞。
建造業總工會理事長周聯僑說,有公司以日薪8,000元聘請燒焊工只屬個別事件。他指現時各工種也「搶人」,燒焊工現時全行約有5,000人,估計最少尚欠1,000人,­工會反對輸入外勞。
燒焊工現時平均日薪約1,000元,周聯僑說薪酬視乎工程難度而異,如負責地鐵工程,部份工人或要加壓進入隧道進行燒焊,日薪可達2,000至3,000元,但重賞未必有­勇夫,「超過45歲體格都頂唔順,甚至有工友情願搵少啲都唔做」。工業傷亡權益會總幹事陳錦康形容8,000元日薪是天價,但燒焊工作有一定危險性,最常見意外是觸電及從­高處墮下,籲工人小心。

深海燒焊都唔簡單

值得的,邊個唔順自己可以去做!

禾啱啱至嘅四台潛完水,禾可以做啦

吊!係D仆街僱主想諗計,輸入外勞以降低成本!如果比佢地得逞,香港人就無定企㗎喇!必須要阻止呀!

禾怕熱又怕曬,,,,有錢刀賺唔到

呢D應該係辛苦錢
所以先至出咁多錢請人

是否需要特別的技術? 我也想做

人工雖高,但辛苦程度相比就高得多
水泥、燒焊、喉管、紮鐵、通渠、電工、木工、批盪等等,都係必須要技術同埋體力勞動既工作
而油漆相比起,已經係比較輕鬆一點,但要求同競爭又會大左
年青力壯的人士會投身工程界,但係唔係落手落腳果隻,而係做監督果個
而家一個初出來既新仔,少少地都有過萬元,達到18000或以上既都大有人在
都算係夠搵2餐+1個月食番幾條女咁

以燒焊為例,日薪$8000,但呢個價只係短暫既價
而正如上面所講,平均日薪約1,000元
雖然隨時高過做監工果個,但講危險性同勞動性,真係
所以,年青人唔願入行,都有原因

話時話:三週淨袋14萬,以我呢個一個月只有3000元既綜緩戶來講,差唔多係4年既總和 ,真令人羨慕