你要有多少退体金才足夠

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

以下是根據 東亞銀行網站上的 MPF 計算機的推算

假設:
現時年齡 = 30 歲
預計退休年齡 = 65 歲
預計退休後的生活年期 = 20 年
預計每月退休生活開支(按現時物價指數) = $10,000
平均每年通脹率 = 3%
預期投資回報率 = 5%
在 65 歲時合共需要退休金 = 566萬 (如通脹率 = 4%, 則增加至 866 萬)

如現時每月 MPF 供款 (僱主與僱員合共支付) = $2000
預計回報率 = 5%
現時累算權益 = $0 (從現時開始供)
退休時強積金累算權益總額 = 227 萬

尚要準備的退休款項 = 338 萬
建議每月預留款項 = $2974
多謝分享
有乜投資有 5﹪ 回報?!
回覆 讚好 不讚 使用道具

唔好意思!!!這些資料真的有用嗎?真的能夠預計退休後的生活年期嗎?
從這個假設,85歲要死了,如果唔係就無錢用,又如果有人問咁我87歲死,咁點呀? 莫非過唔到"收尾"個兩年?

唔好意思!!!我可能多事了

jj99 發表於 2012-12-21 06:00
多謝分享

5% 已經無乜基金可以做到
MPF 更加係零回報

nuts 發表於 2012-12-21 13:36
唔好意思!!!這些資料真的有用嗎?真的能夠預計退休後的生活年期嗎?
從這個假設,85歲要死了,如果唔係就無錢用 ...

Ching, 資料只供參考
以上的數字只不過是給大家一個 overall 的預算吧
每個人都會因應現實情況作出調整的,
我如果到85歲都未死的話, 可以食幾多用幾多, 咪到時睇吓重有幾多儲畜剩低囉

leonatalie 發表於 2012-12-21 19:13
5% 已經無乜基金可以做到
MPF 更加係零回報

好難一概而論, 唔同時間和經濟因素, 同一樣的投資有些時間升, 有些時間跌
投資回報視乎眼光及運氣
MPF 也有些基金有理想的長線回報
要自己做吓功課
可參考以下的網頁
http://www.etnet.com.hk/www/tc/mpf/ranking.php

jj99 發表於 2012-12-21 06:00
多謝分享

請看 8樓 的回帖

oldboy33 發表於 2012-12-21 23:36
Ching, 資料只供參考
以上的數字只不過是給大家一個 overall 的預算吧
每個人都會因應現實情況作出調整的 ...

如果咁樣同人或者同自己做退休計劃, 咁就死得啦, CHING, 如果你係AGENT既話, 咁我諗你就要進修下喇! 如果你唔係既而咁樣同自己做退休計劃, 咁我祝你好運!!!

nuts 發表於 2012-12-22 00:20
如果咁樣同人或者同自己做退休計劃, 咁就死得啦, CHING, 如果你係AGENT既話, 咁我諗你就要進修下喇! 如果 ...

本人並不是從事金融業, 也不是 sales
亦不是想借此 sale 任何計劃或產品
只是在此同大家吹吓水

The level of expected monthly expenditure really a big factor, it really varies from person to person...big spenders may have 100k per month, but poor people may have only few k...so I think the above is just an illustration.  don't take it so seriously

nuts 發表於 2012-12-22 00:20
如果咁樣同人或者同自己做退休計劃, 咁就死得啦, CHING, 如果你係AGENT既話, 咁我諗你就要進修下喇! 如果 ...

以上師兄發表純粹分享,師兄你請勿見怪~

唔知道師兄你有乜好介紹呢

rockysh 發表於 2012-12-24 11:00
The level of expected monthly expenditure really a big factor, it really varies from person to perso ...

最重要還看健康吧
醫藥開支, 無法預計

oldboy33 發表於 2012-12-24 22:17
最重要還看健康吧
醫藥開支, 無法預計

我好欣賞你用心分享~
亦好欣賞你以交流心態回覆大家~
多謝兔兄~
【題外話 - 對於有心挑釁既人, 請繼續你既平常心】

張家輝 發表於 2012-12-27 11:37
我好欣賞你用心分享~
亦好欣賞你以交流心態回覆大家~  
多謝兔兄~

輝兄無需客氣, 上面果位 C兄 或者係專家, 指教吓我都好架

在4台上遇過一次唔開心的經歷, 那是一年半前的事
那位人兄在 嘈交區開左個 post 話我多X事, 用左成版 XXXX 問候我
原本我都唔知, 但有另一人 (可能係佢D friend) PM 通知我叫我去睇, 真吹漲

oldboy33 發表於 2012-12-27 23:58
輝兄無需客氣, 上面果位 C兄 或者係專家, 指教吓我都好架

在4台上遇過一次唔開心的經歷, 那是一年半前的 ...

總之上四台心情係應該放輕鬆既~ 網上既野一笑置之啦~ 我地有個版主既名言 - 看別人不順眼, 是自己修養不夠~

張家輝 發表於 2012-12-28 00:03
總之上四台心情係應該放輕鬆既~ 網上既野一笑置之啦~ 我地有個版主既名言 - 看別人不順眼, 是自 ...

那次動氣是因為件事同恭煮有關

oldboy33 發表於 2012-12-28 00:35
那次動氣是因為件事同恭煮有關

呢個我都曾經聽聞過~ 有時我會覺得, 某D情況越為佢出聲, 到頭來好似越係害左佢咁, 令佢樹敵太多~ 要取其平衡一D都唔易~

多謝虎b支持銀行保險版