好奇一問公司用咩機

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

我又想好奇一問, 各位師兄係公司用咩電腦同mon?
會唔會仲有D師兄用緊CRT mon (designer 用緊EZIO CRT另計啦), 又或者一部電腦out 3-4隻mon (唔係做金融行業)
我用緊 E5800 DUAL CORE ON BOARD DISPLAY 行 DEBIAN. MON 系 DELL 22"  >

冇乜特別
回覆 讚好 不讚 使用道具

公司一般用D基本品牌機﹐完全冇特別﹐夠用就算!

nozomi500j 發表於 2012-12-22 23:41
想八吓, 會唔會有D P4 + CRT 俾IT Dept. 同事用

CRT 就冇﹐有都係D唔再upgraded 既 production 機...

P4?我幾個月前仲用緊 (P4 3.2G)!不過﹐話時話﹐睇下你用嚟做乜姐﹐淨係用嚟check email 同打 document﹐用XP又未至於死得﹐重裝個window可能仲頂得下!

回復 nozomi500j #1 的帖子

我就係20"CRT mon, 1.7G Celeron, 480M RAM.... 10年機

beckham3 發表於 2012-12-31 23:00
回復 nozomi500j #1 的帖子

我就係20"CRT mon, 1.7G Celeron, 480M RAM.... 10年機

師兄, 你做IT or 普通文員?

nozomi500j 發表於 2013-1-1 17:19
師兄, 你做IT or 普通文員?

做IT ....

480M RAM
想問師兄行咩OS? 512MB RAM, Linux 都應該剛剛夠行

nozomi500j 發表於 2013-1-2 09:01
480M RAM
想問師兄行咩OS? 512MB RAM, Linux 都應該剛剛夠行

XP sp2, 480M 係好奇怪嘅數字, 係System Properties顯示嘅數

beckham3 發表於 2013-1-2 10:48
XP sp2, 480M 係好奇怪嘅數字, 係System Properties顯示嘅數

512M RAM, MB有 ONBOARD DISPLAY,   
SHARE 左 32M 做 VIDEO RAM,
只剩 480M俾SYSTEM用.

關左XP上一的垃圾SERVICE,
夠用

但真係估唔到仲會有做IT o既師兄, 用512MB RAM

回復 nozomi500j #12 的帖子

512MB RAM轉個頭就比JVM食晒........

nozomi500j 發表於 2013-1-2 16:33
但真係估唔到仲會有做IT o既師兄, 用512MB RAM

就系做IT既先用得到 512M 機

handsomehui 發表於 2013-1-2 16:38
回復 nozomi500j #12 的帖子

512MB RAM轉個頭就比JVM食晒........

呢部用VIRTUAL BOX SIMULATE 既 XP 機,
有JVM, 速度都OK

我自己用VMware 行XP都要1GB
除咗係個XP專門試kengen / virus 先俾512MB

nozomi500j 發表於 2013-1-2 23:08
我自己用VMware 行XP都要1GB
除咗係個XP專門試kengen / virus 先俾512MB

default install 的確要多的ram, 同 埋睇有冇裝 antivirus.
記得eeepc行xp的version第一代,
出機系得512。即系production unit 系有可能用512的。

睇返System requirements for Windows XP

The minimum hardware requirements for Windows XP Professional include:

Pentium 233-megahertz (MHz) processor or faster (300 MHz is recommended)
At least 64 megabytes (MB) of RAM (128 MB is recommended)
At least 1.5 gigabytes (GB) of available space on the hard disk

原來512MB係好足夠行Win XP

nozomi500j 發表於 2013-1-3 08:39
睇返System requirements for Windows XP

The minimum hardware requirements for Windows XP Professiona ...

印象中sp2好似加大左個system requirenent.

mac + PC
任選.....
行win xp