[個人作品] 老餅呃飲呃食篇之: 聖誕大餐

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

早些時老餅避債長江, 未有時間整理呃來的聖誕大餐, 以至各位少餅可能錯過呃食元旦大餐的機會, 不過有心唔怕遲, 各位可運用來呃團年飯或開年飯, 亦未為晚.

俗語有云「每逢皆節倍襟呃」, 聖誕節正好是出動的最好時機

只要知道朋友在那裡開派對, 首先來個不請自來......佢未必記得有無請你, 何況皆節當前, 唔通佢趕你走咩.
人情都唔洗做, 揾個空盒, 買張花紙, 包份聖誕禮物當入場費, 反正要等Boxing Date才拆禮物, 果時都蘇州過後喇

人果關過咗, 仲要過狗果關.......狗的臭覺可臭出人心虛時的氣息, 所以要謹記口訣:「膽粗氣壯」........隻狗好似又經馴良....

吓...........仲有老虎狗............好彩係「假狗」姐.....

順利過關, 咁就可以「飲杯茶, 食大餐」喇.....

食飽咗就不忘游來游去, 睇下有乜值錢野可以借黎用一用.......又食又拎, 何樂而不為呢.....

點解呢間屋愈睇愈怪........又佛, 又觀音........咁.....

d掛畫同裝飾....睇落.............仲有d心寒添.....都係走為上著喇.....

......老人家真係記性差.....究景我去咗邊個朋友個屋企呢?.......吓, 咁都得.........原來入錯屋.......入咗對面「牛」宅.......
全名係:
牛鬼蛇神之家....!!!!!!!!

PS:
全輯相係用Canon EOS-M配22mm (x1.6=35mm) F2.0 Kit鏡
最大光圈只得2.0及始終是EVIL機, 景深表現未算突出
ISO與WB表現不俗, 但對焦較慢.

各位少餅, 有興趣買番部只用過兩次, 差不多全新的二手EOS-M嗎?.....你地好彩喇, 老餅正有一部出售.....仲送老餅攝影課程, 你話幾底喇!
隻狗好精靈, 影相咁合作嘅

登錄/註冊後可看大圖
回覆 讚好 不讚 使用道具

I want to buy Fujifilm X100s but it is still too expensive. Nevermind Leica M9.

Your nice home, oldcake?

回復 ovaries #3 的帖子

用M9 d味道會好好多.
唔係我屋企, 係朋友家.

借用小說一句: " 重劍無鋒, 大巧不工, 40歲後持之橫行天下"
此時落業飛花皆武器...

車呀文 發表於 2013-1-11 18:33
借用小說一句: " 重劍無鋒, 大巧不工, 40歲後持之橫行天下"
此時落業飛花皆武器... ...

I have no camera in my hand but a camera in my heart.

I think once you have your style of composition, doesn't matter which tool you are using.

My last trip I just took my Canon S95 for its lightness.

車呀文 發表於 2013-1-11 16:33
此時落業飛花皆武器... ...

好一句"重劍無鋒, 大巧不工"......但係我都係鍾意M9多好多呀

oldcake 發表於 2013-1-11 16:00
早些時老餅避債長江, 未有時間整理呃來的聖誕大餐, 以至各位少餅可能錯過呃食元旦大餐的機會, 不過有心唔怕 ...

冷漠的靈魂。。。

只可一個字-------靚

哇  看起來真是好吃說

我又想去呃~

好好味,我又要吃

電呀
餅師兄
着草,刀咁富貴
隨身家當又貴野

ZERO-ONE 發表於 2013-1-11 21:42
電呀
餅師兄
着草,刀咁富貴

富貴着草王

淨係賣番呢輯相比屋住都搵到食啦

一於打劫個隻白色狗仔.

我既相機就係我既電話,點影都係影唔到老餅你個級數架啦

oldcake 發表於 2013-1-11 16:00
早些時老餅避債長江, 未有時間整理呃來的聖誕大餐, 以至各位少餅可能錯過呃食元旦大餐的機會, 不過有心唔怕 ...

点解冇女睇架

very cute dog

ZERO-ONE 發表於 2013-1-11 21:42
電呀
餅師兄
着草,刀咁富貴

少餅,你真係有所不知喇,我地d成日要走佬既人,身邊梗係要帶住幾件碼頭旁身架啦,無錢開飯都可以拿去當吖嘛,更何況部EOS-M唔多值錢呢!