[新聞時事] 蘋果砌生豬肉果句(唔播錄音,得記者齌吹)

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

今次好彩淋糞強有錄音係手,蘋果先至逼住認

轉貼:

蘋果砌生豬肉果句(唔播錄音,得記者齌吹)

「香港人係好多需求,冇屋住,所以我係完全歧視新移民。」

淋糞強播佢錄音原文:
「我完全唔係歧視新移民,嚟到香港嘅,法律上係香港人,就係一等公民。」

蘋果記者有幻聽?收皮呀你蘋果!你老作就老作,扮乜春野聽漏咗個「唔」,兩句完全唔同曬,唔播已經知你身有屎,夠膽就公開記者整場偷拍片,市民咪知你點砌淋糞強生豬肉,你仲有好多句未證實

轉貼:
《蘋果日報》昨天報道行政會議成員林奮強上周四在閉門論壇稱「完全歧視新移民」,林奮強昨午出席青年房屋調查發佈會時,澄清沒說過上述言論,對報道表示遺憾,又即場播放錄音作證明。《蘋果日報》總編輯張劍虹承認報道錯誤,鄭重向林奮強道歉。
根據錄音,林奮強當時說:「我完全唔係歧視新移民,嚟到香港嘅,法律上係香港人就係一等公民。」林昨強調一直主張港府增撥資源協助新移民小孩,讓他們與其他小孩站在同一起跑線,日後補充香港短缺的人才。
張劍虹聽過錄音後表示,根據上文下理,林沒有歧視新移民之意,「即使個『唔』字講得細聲,(報道)錯就係錯,錯就要認。」會否擔心《蘋果》遭質疑「作新聞」?「絕對唔係作新聞,係記者聽唔清楚、唔小心。」
至於昨公佈的青年房屋調查,由浩洋青年商會進行,訪問近千名18至40歲市民。九成人表示只能負擔少於9,000元月租,現時居所面積約為400方呎至700方呎,半數希望增加300方呎。林奮強認為,新市鎮須擴大規模,以免居民跨區工作,又指香港人均居住面積落後內地及新加坡,「如果你只係想多一間房,我覺得好悲,因為周圍鄰居大我哋一倍。追幾多代至追到?」  

討論

吸引: 5.0 搶鏡: 5.0
吸引: 5 搶鏡: 5
天地還有正氣發表於 2013-1-14 12:33
毒果報我唔睇,多是作野
回覆 讚好 不讚 使用道具

如果無與會人士有錄音比返林奮強做證,今次蘋果又會成功砌生豬肉。

逗利是佛 發表於 2013-1-14 13:16
個記者連上文下理都未識......

唔知會唔會有得升呢

那個記者會明降暗升。
我永不相信一則可以大字標題登头版的轟動新聞是不用經上司過濾再經老總編輯就可輕易出街,
信佢的鬼話不如信每年的世界末日論好過。

佛兄,您加入左祈福黨啊?
小弟托賴有餐安樂茶飯食,唔使再祈喇。您佛光普照,請為香港班可憐貧苦大衆祈翻個好福啦,阿彌陀佛。

jameskan 發表於 2013-1-14 10:49

轉貼:

佢地一向報導偏頗.....選擇性失聰失明....
咁大隻字做頭條....失實失職....人頭落地都要呱....
老總有份...落鬼落馬咩....
聖誕新年都過左....唔使咁快落啦

谷村富郎 發表於 2013-1-14 14:50
佛兄,您加入左祈福黨啊?
小弟托賴有餐安樂茶飯食,唔使再祈喇。您佛光普照,請為香港班可憐貧苦大衆祈翻個 ...

禾真系咁無天份咩

打個折俾乃吖,施主~

爛平果,乜都老作,佢認錯先係新聞!
照爛果既風格,實會屈番林憤強!

因為佢係行會, 我支持砌.... 佢.....  

理由係另一個帖九up過, 都唔再九up啦....

jameskan 發表於 2013-1-14 10:49

轉貼:

毒果報我已很久無睇,因為多是作新聞