~網絡打手~

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

相信大家都見過D咁既招聘廣告 -
在家中工作; 月入可過萬

以前大家可能會懷疑呢D係行騙廣告,
不過今時今日, 係屋企做網絡打手其實非常流行,

更有唔少學生兼職擔任網絡打手, 月兼4-5千, 除可賺到零用錢, 仲學識網上宣傳技巧 -
半夜出post先具可信性/唔好用同一個IP出post同回覆 etc...

以上所講, 係咪有D似曾熟悉 ? 你係打手~
而家好多人決定去買一樣產品前, 往往都會先上網搵資料,
甚至會去各大論壇度參考下D用家反應,

但係如果成為打手後, 好可能就會發現, 一切都係marketing 公司為顧客而造勢~
現今所謂e-Marketing 工作, 好多時都係D美容產品或者服務,
剛成為e-Marking 公司既網絡推廣員, 通常頭一個月會需要返office工作, 時薪一般$30~
上司會教推廣員點樣係各大論壇討論區開帖同回覆,
仲會提供好幾個唔同login a/c, 仲會為唔同a/c 設定唔同性格同需要,
以美容為例, A a/c 會設定有暗瘡問題, B a/c 會關注美白問題, 等等... 令角色有真實感~
回覆 讚好 不讚 使用道具

大約一個月實習適應期過去, 網絡推廣員就可以開始係屋企開工喇~

兼職推廣員通常係段個project計,
每個月大概要開30個帖, 留言回覆大約要有180個,
以每個留言約10蚊計, 每月應該有2-3千蚊收入, 多的話可以有4-5千~

當中所有留言回覆當然唔係【我得贊同 / 我都係咁話】咁簡單啦,
推廣員係會被要求扮成用家心態同發問角度, 所有對答要有實質內容,
每個project 仲要寫report, 分析有幾多回覆係真正用家同網絡反應係點情況~

好多人會認為係網上開帖話題都會係唱好個客戶產品,
但係其實好多時係要做救亡工作~
例如有人留言報告產品唔好用, 推廣員就要執生轉移話題焦點,
例如對方話唔夠保濕, 推廣員就要講下美白功能有幾好,
萬一遇到負面情況淡化唔到, 就唯有用新話題去蓋過佢, 令佢沉帖~

同時亦要避免被討論區既版主或其他會員揭穿打手身份,
所以IP要成日轉, 留言時間亦要注意,
通常日頭會比較少人開帖, 所以如果日頭開post會好易被懷疑,
最合適既時間係晚上及半夜, 而每次留言回覆最好亦相隔1-2個hrs~
因此好多時網絡推廣員每逢有機會去朋友屋企都會借人機或者網絡上網,
甚至利用電話去到有公共網絡既地方上網留言~

根據現時管運既網絡推廣公司透露,

初入職既全職網絡推廣員, 月薪$10,000至$12,000,
入職要求大學畢業及熟悉社交網絡~

若有4-5年經驗, 熟悉市場動向的話,
可進升為 公共媒體策劃員,
負責幫客戶策劃推廣,
會有自己下屬隊員去幫客戶做推廣,
月薪$18,000以上~

兼職則段每個project 計算~
實際上, 而有唔少品牌都有自己既專責員工去做網絡推廣,
所以e-Marketing 呢行既發展係大勢所趨, 前景唔差~

睇落去好易做,實際上好難

我接觸過呢d e market,佢地係有本事會將你既產品名推上去yahoo頭幾位search架!

張家輝 發表於 2013-1-21 16:45
大約一個月實習適應期過去, 網絡推廣員就可以開始係屋企開工喇~

兼職推廣員通常係段個project計,

我想識呢個打手囉

登錄/註冊後可看大圖

根據現時管運既網絡推廣公司透露,

初入職既全職網絡推廣員, 月薪$10,000至$12,000,

一下子邊度揾咁多IP呀?

我想請佢喎

登錄/註冊後可看大圖

聽唔少啦

相信大家都見過D咁既招聘廣告 -
在家中工作; 月入可過萬

真係咁好搵呀?

我想找3/F個位~~~~~~

你想請佢定食佢呀?

MANHER 發表於 2013-1-21 16:52
好次幾好 pay wor....

作為兼職係幾理想~ 而且時間好彈性~

雞虫大支 發表於 2013-1-21 16:52
睇落去好易做,實際上好難

我接觸過呢d e market,佢地係有本事會將你既產品名推上去yahoo頭幾位search架 ...

呢D就係有晒經驗, 知道晒步驟效果既貴價推廣公司~

ckjoe 發表於 2013-1-21 16:54
一下子邊度揾咁多IP呀?

有製造假IP既軟件程式嘛~

只留意到美女美背

呀吓 發表於 2013-1-21 16:59
你想請佢定食佢呀?

你地3個都好識貨~