80後會計師:唔覺有希望 (轉載)

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

【入不敷支】
近年物價和樓價飛漲,畢業生起薪點望塵莫及。五年前公開大學會計學士畢業、現年28歲的Gary,第一份工月薪8,000元,雖然很快轉工加至一萬元,但扣除3,000元家用和進修學費,仍須「出少啲街做宅男」;他坦言年輕一代對未來感絕望,畢業生起薪點低處未算低,「
Gary現已考獲會計師牌,月薪仍不足二萬元,全靠投資有道,半年前終儲夠首期,打算在屯門買入約100萬元的300平方呎單位,豈料不足兩周即被炒至150萬元,「上唔切車,買到都供唔起。美國就快加息,房屋政策講緊唔知幾年後。我唔覺得有希望,抽綠悠雅苑當買六合彩。」

補充內容 (2013-1-22 11:16):
其實 28歲、仲有大把機會呀、點解甘灰?

我有個表妹,都係28,都係岩岩考左個澳洲會計師牌,係香港公司做account,人工都只係萬零蚊,只投資落衣服,飲食,打扮上,甩左拖,單身。
唯一好彩有個有錢同住係外國既媽咪,自己住係中半山媽咪物業唔洗俾錢,只需照顧自己起居飲食。佢呀媽有日同我地呻唔知自己個女以後點獨立,又儲唔到錢,又無男朋友,慘到無人有咁
我一粒聲都無出,因為我腦入面得4個字:「自己攞黎」

做女既生活奢華,唔識積谷防饑,怨得邊個,只可以怨阿媽。
做呀媽既無教個女儲蓄既重要,要錢俾錢,要住俾屋,養佢一世怪得邊個。
回覆 讚好 不讚 使用道具

我一樣啊!好不開心。好灰。 有沒有世襲, 養的起自己算啦。分分鈡好像以前本港D窮人60 嵗回大陸娶老婆。 點想到這世界變成這樣。以前以爲會計師好巴閉,高高在上, 起碼70 80k 個月。Right now only fucking shit 7k 8k WTF?  香港地1)世襲   2)好聰明金融才進  3)可以做到三陳   4)有有錢佬幫你。 要不然移民啦。  Sorry I am very very piss off.

呀吓 發表於 2013-1-22 14:43
我有個表妹,都係28,都係岩岩考左個澳洲會計師牌,係香港公司做account,人工都只係萬零蚊,只投資落衣服 ...

禾廿年前初做時、人工有三千五、但當時又吾覺吾夠使、只是現時的后生大著重物質享樂吧

premierfong 發表於 2013-1-22 14:48
我一樣啊!好不開心。好灰。 有沒有世襲, 養的起自己算啦。分分鈡好像以前本港D窮人60 嵗回大陸娶老婆。  ...

有時我覺得機會尚在人間、又吾應該太灰既

killerpsl 發表於 2013-1-22 14:59
禾廿年前初做時、人工有三千五、但當時又吾覺吾夠使、只是現時的后生大著重物質享樂吧  ...

iPhone, 3叔幾錢一部?又話唱K又話一袋棕獅又話Agnes b.......仲邊有錢剩呢?

呀吓 發表於 2013-1-22 15:05
iPhone, 3叔幾錢一部?又話唱K又話一袋棕獅又話Agnes b.......仲邊有錢剩呢? ...

以前做野、一對皮鞋著足幾年、邊會花錢買名牌

killerpsl 發表於 2013-1-22 15:11

引誘多左又係真既,如果當年有咁多消費誘惑,可能我地都同依家佢地一樣

呀吓 發表於 2013-1-22 15:15
引誘多左又係真既,如果當年有咁多消費誘惑,可能我地都同依家佢地一樣 ...

對、時代吾同左
以前是大誘惑都係過大海玩
物質上真係要求不大

killerpsl 發表於 2013-1-22 15:40
對、時代吾同左
以前是大誘惑都係過大海玩
物質上真係要求不大

我果陣屎柒到連大海都唔敢過
係打令門口都兜左幾個圈至敢中入去

我有個表妹,都係28,都係岩岩考左個澳洲會計師牌,係香港公司做account,人工都只係萬零蚊,只投資落衣服 ...

其實又可以話機會無限, 有兩個後輩, 一個專做大6 IPO 上市 Audit
真好辛苦, 要上東北數牛, 又要讀書教牌.
一個就去上海做. (企去過清華交換一年)
人工都5算多.
但係全球化環境, 海外關係好重要, 真係要睇下機遇同努力.
現在咁多誘感下,肯努力工作人少,真係仍有機會.
另外, 以前就等大公司出 Ad 請人, 現在 social network 流行, 可以主動去專業網絡找機會.
跟據統計, 由網络找工以經比傳統 Ad 多 .

killerpsl 發表於 2013-1-22 11:14
【入不敷支】
近年物價和樓價飛漲,畢業生起薪點望塵莫及。五年前公開大學會計學士畢業、現年28歲的Gary, ...

可能因為他看不到將來

28歲表妹

你做表哥都不指導一下她

premierfong 發表於 2013-1-22 14:48
我一樣啊!好不開心。好灰。 有沒有世襲, 養的起自己算啦。分分鈡好像以前本港D窮人60 嵗回大陸娶老婆。  ...

看看什麼職位, 70 80k 個月的會計師, 仍大有人在

killerpsl 發表於 2013-1-22 14:59
禾廿年前初做時、人工有三千五、但當時又吾覺吾夠使、只是現時的后生大著重物質享樂吧  ...

師兄廿年前入行, 年資好深

killerpsl 發表於 2013-1-22 15:11

一對皮鞋著足一年, 鞋底還可以嗎....

呀吓 發表於 2013-1-22 15:45
我果陣屎柒到連大海都唔敢過
係打令門口都兜左幾個圈至敢中入去 ...

我現在仍不夠膽去

管夷吾 發表於 2013-1-23 09:46
師兄廿年前入行, 年資好深

老餅一名、背后人叫老屎忽

hkoxsax 發表於 2013-1-23 07:04
其實又可以話機會無限, 有兩個後輩, 一個專做大6 IPO 上市 Audit
真好辛苦, 要上東北數牛, 又要讀書教牌. ...

專業網絡指什麼

管夷吾 發表於 2013-1-23 09:49
一對皮鞋著足一年, 鞋底還可以嗎....

有少少花夾甩皮啦、不過那時做廠、無咩所胃