IT 信箱 --- 歡迎提出各類電腦或 IT產品問題.

回覆 讚好 不讚 使用道具

馬後砲 發表於 2013-1-24 11:48
得唔得都請回報一下, THANKS

OK!

(抱歉,您的帖子小於 10 個字符的限制)

waiking 發表於 2013-1-24 11:49
公司機洗乜要咁多 ram 吖, 4g 乜都夠啦

如果要繪圖, 例如3D STUDIO, 3D MAX, 就好唔夠, 會HANG 機.

而且玩新GAME, DISPLAY CARD 都有3G VIDEO RAM, 加4G RAM,
成7G, 冇 64BIT行唔到或用唔晒的RAM

馬後砲 發表於 2013-1-24 11:54
如果要繪圖, 例如3D STUDIO, 3D MAX, 就好唔夠, 會HANG 機.

而且玩新GAME, DISPLAY CARD 都有3G VIDEO R ...

做到 animation 就梗唔得啦,但如果係一般文書處理同電郵就夠有凸啦

waiking 發表於 2013-1-24 12:00
做到 animation 就梗唔得啦,但如果係一般文書處理同電郵就夠有凸啦

咁E+要用PHOTOSHOP汁下相,
都唔少得RAM啦!

馬後砲 發表於 2013-1-24 14:28
咁E+要用PHOTOSHOP汁下相,
都唔少得RAM啦!

又唔洗太多啫,8G 都夠啦

waiking 發表於 2013-1-24 15:52
又唔洗太多啫,8G 都夠啦

執多两劑,搞插值放大,仲要毛咁幼都濕,
要好多ram下

馬後砲 發表於 2013-1-24 16:22
執多两劑,搞插值放大,仲要毛咁幼都濕,
要好多ram下

貢就要啦,乃嗰張相成 30MB 喎

其實用SSD HDD上網會快左幾多?

我有部新 ASUS laptop 行 win 8... 簡直惡夢!

1. 有冇邊度有簡而清嘅 win 8 user manual?
2. 部機有時會進入 "半 hang 機", 要ctrl+alt+del, sign off 用緊個 user account, 重新登入, 先會正常. 有人會話有 programme run 緊, 但係冇 programme run 緊都一樣會咁!

有啲後悔...  

benny2 發表於 2013-1-24 20:56
我有部新 ASUS laptop 行 win 8... 簡直惡夢!

1. 有冇邊度有簡而清嘅 win 8 user manual?

可能要出ssp搵下有乜書至得。

按ctrl-alt-del 可唔可以activate個工作管理員,然後kill左個application?

事實上,w8個新interface寫得好差,乜鬼都要經番個start screen
據一的review, 個metro UI仲有bug (或者系application software developer 未debug晒個program
都唔定

回應 benny2 #30 的帖子
人會話有 programme run 緊, 但係冇 programme run 緊都一樣會

windows有好多service在background行。所以就算冇user program行緊,
唔代表佢會idle系度。 呢的service會做成response慢,有時慢到好似hang機咁。
例如,有一個service系自動搵同network有冇其他workgroup compouters
有冇file有冇printer sharing. 都拖得好死。要慢慢搵,然後shut down 的冇用service
就會快好多了

playboy88 發表於 2013-1-24 19:39
其實用SSD HDD上網會快左幾多?

理論上,用ssd的機,load一個指定網頁同用hd應該冇乜分別。
(假設ram夠)
load網頁速度有两樣主要因素,
一,網速:因為資料系由網路傳過來。
二,cpu速度,由於而家的網頁有大量java,flash,或者.net要execute
          cpu慢就好自然個網頁出得慢了。

ssd只有在大量disk i/o 磁碟讀寫才有優勢。
近年出既hd,已有64m cache. 如果存檔少過呢個數,
速度同ssd差不多。

禾IT野巧弱

假波男 發表於 2013-1-24 23:05
可能要出ssp搵下有乜書至得。

按ctrl-alt-del 可唔可以activate個工作管理員,然後kill左個application? ...

按 ctrl+alt+del 可以 activate 工作管理員, 問題係之後無 application 可 kill !! 咁都 hang 住, 重 hang 到 出唔到 start screen, 但按 window 制又出到 start screen.

好嘞, 有 start screen, 按乜都無反應, 連右上角個 user icon 都無反應!!

唯有喺 工作管理員 入面 kill 咗個 user... 我都唔肯定咁做會唔會有大影響, 但冇哂啲 save 就梗嘞.

假波男 發表於 2013-1-24 23:22
回應 benny2 #30 的帖子

呢 part 唔敢郁, 因為認識唔深.

benny2 發表於 2013-1-25 00:30
呢 part 唔敢郁, 因為認識唔深.

暫時我都未有資料優化win8,

遲少少搵到再回答你

馬後砲 發表於 2013-1-25 07:45
暫時我都未有資料優化win8,

遲少少搵到再回答你

Windows 8 有個好衰功能, 係將 Local Account Profile 同
Hotmail Profile Sync.
好似好好有個 Backup.
但係如果 Config 唔好, 又冇 internet connect... 好多時似 hang 機.
另一樣係 Background Windows Automatic Update.....
如果 Update 緊 reboot.... 咁就
最好將 Option 改為 Notification 而5好 update, 咁可以自己揾時間 update...
一句講晒, 現在千奇5好比錢 upgrade  

Dragondogcat 發表於 2013-1-24 23:53
禾IT野巧弱

一個强項:溝女,就夠搵食啦!

hkoxsax 發表於 2013-1-25 08:27
Windows 8 有個好衰功能, 係將 Local Account Profile 同
Hotmail Profile Sync.
好似好好有個 Backup.

我估計呢個就系benny2既問題所在,但系個profile  sync
可唔可以關呢? 用咩方法關最好呢?