IT 信箱 --- 歡迎提出各類電腦或 IT產品問題.

回覆 讚好 不讚 使用道具

禾有乜唔得.....

kaka1228 發表於 2013-2-4 12:43
禾有乜唔得.....

入元朗同大蛇爭食 ,,,

kaka1228 發表於 2013-2-3 12:05
kaka係善良老實又令仔....

堅7淫士

kaka1228 發表於 2013-2-4 12:43
禾有乜唔得.....

卡卡你買左大砲未?
你估會買邊支?

馬後砲 發表於 2013-2-6 10:05
卡卡你買左大砲未?
你估會買邊支?

未,返香港先買,禾估300 f4 啦.....

kaka1228 發表於 2013-2-6 10:07
未,返香港先買,禾估300 f4 啦.....

叫大蛇讓俾你啦, 企要換 428 啦 !

馬後砲 發表於 2013-2-6 12:03
叫大蛇讓俾你啦, 企要換 428 啦 !

咁乃要落力說企換428先得啦...

kaka1228 發表於 2013-2-6 16:46
咁乃要落力說企換428先得啦...

說緊。.....

有幾成機會呀......

kaka1228 發表於 2013-2-6 17:11
有幾成機會呀......

我系IT吹水問佢384夠唔夠洗,
佢答我唔多夠,咁即系有機會換砲啦!

不過晶版都可能要,佢未買長鏡

非常支持這信箱

回應 假波男 #1 的帖子

請問有冇人試過z77 chipset主板安windows server2012, 所有硬件齊driver嗎?

我試左h67 chipset冇問題齊晒, 如果z77唔齊就要焗用h67

回應 kingkong_hk #73 的帖子

你部機要來咩用 ?  
據聞Z77 INSTALL RAID0 RAID10 有的問題未解決, 連WIN7 64 BIT (有齊DRIVER) 都裝唔掂.

如果系做SERVER, 唔洗用Z系列,因為唔會OVERCLOCK.
而且Z77可以 SUPPORT 3 個 DISPLAY 都未必用得著.

我自己心水就用H67, 技術成熟, 穩定.
真要用到3RD GEN CHIPSET, 我都系用 H77 系列例如ASUS P8H77-M PRO

假波男 發表於 2013-3-14 14:57
回應 kingkong_hk #73 的帖子

你部機要來咩用 ?  

咁我刀係用H67算.. 起碼冇難度安裝

kingkong_hk 發表於 2013-3-14 18:08
咁我刀係用H67算.. 起碼冇難度安裝

裝server求穩定,我一向都唔敢摶太新既hardware.
就算chipset冇問題,有driver, 但太新有時的driver有bug,
又或者mother board bios 有 bug 都時有所聞

前年尾幫人裝30部server做cluster
嗰陣連H67都唔敢用,只用已出了一段時間的H61
當時個老細都話洗唔洗用靚的貴的,我話岩用就ok

結果30部連run 24x7 100% cpu usage, 全部ok,冇一部down過

有師兄提出問題如下:
1)用 某Isp  plan 上網

PPPoe login / password online, 未用router 前, 要每前開機後login 才可internet?

installed wifi router 後, 以為可以唔開著部電腦都可以用wifi 上網 (手機同notebook)? 但唔得?

係唔係setting 出問題? 已跟足guidebook 及cable installation 做

在wan connection setting 內....已選pppoe , 入左login name and password , and set auto connect?

2) 買notebook ...要注意d 咩?
 如果$4000 budget, i-3 cpu, 14 inch monitor, win 8 o/s
    500 GB HD, 4gb ram 夠用?
 本人只用來上網, 看電影同文書工作?
 另外加到8gb ram / 換左hardisk 做SSD 係唔係會無左warranty? sales 話 Asus 唔會 ? 吹水?
   metal 外瞉好過其他物料?

1) 如設定正確, 電腦要開先LOGIN到, 多數系ROUTER插線未插岩, 看圖:

登錄/註冊後可看大圖

藍色WAN去ADSL MODEM 度,
    電腦接駁是但選黃色LAN 1,2,3,4 都得

2)NOTEBOOK要睇你是否需要經常帶出街, 如果系, 則輕便,省電, 同用SSD較為重要.( SSD唔會因震動而損毀.)
       如果只系家用, (避免DESKTOP機的一舊二舊,唔洗插線, ) 大部份時間都唔會搬動的, 我會選一般HD, 因儲存量較大.
       一般上網文書,I3夠用, 不過WIN8大食, 要埋8G RAM好DD.

比對我的插線, 看是否一樣 ?