中港台網速比拼.香港以 2.2MB/s 奪冠

簽到

登入後,內容更豐富

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?註冊

相信不少人都聽過迅雷這個內地的下載軟件吧,近日它就公佈了一系列 2012 年度的迅數據,當中包括全年通過迅雷下載的檔案大小/種類、全國網速大 PK (包中港台三地)、年度 Top 10 (包括最熱門軟件、遊戲和視頻)、迅雷下載之最 (包括下載最高速度、最糾結的下載進度、下載最多次數、最大下載文件、最熱門檔案大小、人均下載最多地區、最悠閒地區、最愛學習地區和最有情調地區) 和特別下載指數 (包括光棍指數、末日期待指數、末日淡定指數),而所有數據均是迅雷對用戶下載資料進行統計分析。

登錄/註冊後可看大圖

在當中的全國網速大 PK 中,香港以 2.2MB/s 獲得最快網速首名,台灣以 1.2MB/s 居次,而山東就以 750KB/s 排第 3,上海就以 748.9KB/s 排第 4,而黑龍江就以 728.4KB/s 排第 5。而最慢網速的前 5 名,分別是廣西 (373KB/s)、寧夏 (420.1KB/s)、河北 (427.8KB/s)、吉林 (444.5KB/s)、新彊 (450KB/s)。除此以外有不少人趣數據,有興趣的用家可到以下網址一看。

來源:http://unwire.hk/2013/01/30/thunderdata-2012/news/
我係深圳上網, 果D速度真係驚人.....慢得驚人; 香港人一定唔習慣
回覆 讚好 不讚 使用道具

土方十四郎 發表於 2013-1-30 09:31
我係深圳上網, 果D速度真係驚人.....慢得驚人; 香港人一定唔習慣

同意, 深圳上網好慢

深圳load網頁,系可以按左,之後去廁所,
柯完尿山來都未load晒

馬後砲 發表於 2013-1-31 07:30
深圳load網頁,系可以按左,之後去廁所,
柯完尿山來都未load晒

所以我通常係一邊睇電視/足球一邊上網!

所以在香港生活節奏快到離晒譜,慢d都比人鬧

土方十四郎 發表於 2013-1-31 09:23
所以我通常係一邊睇電視/足球一邊上網!

我都有一邊睇波一邊上網,
不過的波唔同

馬後砲 發表於 2013-1-31 23:35
我都有一邊睇波一邊上網,
不過的波唔同

我兩樣都有.......

香港的網路好強

poor that the more competitive service providers in HK, the best services can be provided...even they are not national enterprises

rockysh 發表於 2013-2-4 00:59
poor that the more competitive service providers in HK, the best services can be provided...even the ...

sooner or later la

Thanks to the great firewall. It takes time to screen thru the content.

i am using the plan of 100m, sometimes can go up to 5M when bting

i am using the plan of 100m, sometimes can go up to 5M when bting

我係深圳上海市, 上網,

tsamfun 發表於 2013-2-12 17:10

我冇用BT, 其實5M算唔算快 ?

K哥之王 發表於 2013-2-17 19:59
我係深圳上海市, 上網,

速度ok嗎?

Internet in mainland really sucks....

內地上網如果再快D,D人再容易睇多D資訊,你話會點

manunited_club 發表於 2013-3-21 10:01
內地上網如果再快D,D人再容易睇多D資訊,你話會點

邊關事, 班友日日夜夜都下載電影電視劇,
幾好既網絡都PK啦.